avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Activitate sstro

Activitate sstro

Noțiunile sunt diferite în cele două legi. Pensia anticipată din noua lege este altceva decât cea definită astfel in legea care este in vigoare și tot așa... dacă vorbiți de legea care este in aplicare și de penalizări probabil vă referiți la pensia anticipată parțială, dar în acest caz nu mai vorbim de 5 ani de depășire....

goplanet a scris:

Nu în kegea noua 360 ci în cea care se aplica acum pana la 1 sper, legea 263/2010

Am făcut confuzie între articolele cu pensie anticipata între cele 2 legi?

Art.58 este explicitat în norme . Pare că perioada ce depășește trebuie înțeleasă în sensul art. 3 lit q din lege , deci poate fi și necontributiva ( asimilata ).

goplanet a scris:

Și pentru art.58-pensie anticipata, perioada ce depășește stagiul contributiv de 35 de ani, în vederea calculării penalizarii trebuie sa fie contributiv sau merge și necontributiv sau combinat?

Mi se pare normal sa fie inclus și cel asimilat, necontributiv din moment ce se poate ieși cu vârsta redusa cu maxim 5 ani când ai stagiu peste 35 contributivi + 5 ani contributivi sau nu.

Am sesizat în perioada cât normele au fost puse în dezbatere că ar fi bine să se explice art. 56 asemănător cum s-a detaliat art 58 dar nu s-a întâmplat nimic !

goplanet a scris:

Contestarea se face la instanta judecătorească competenta și .......durează. Sa speram ca CNPP interpretează în favoarea noastră kegea și iau în considerare art.56 pentru reducerea cu 5 ani.

Eu nu înțeleg de ce s au pus on dezbatere publica normele de aplicare, adică dacă sesizează cineva ceva normele de aplicare se modifica?

Bună ziua ,
Sunt și eu interesat de acest subiect.
In normele de aplicare , din păcate, nu a fost detaliat art. 56 din Lege.
Totuși art. 56 și 58 sunt cumva legate între ele căci reglementează primul situația când se depășește stagiul complet de cotizare contributiv cu mai mult de 5 ani iar al doilea cu mai puțin de 5 ani.
Dacă pentru art 56 nu sunt explicații în norme în schimb ceea ce ne interesează este explicat în art. 32 din norme , referitor la art. 58 din lege. rezultând că și perioadele asimilate se socotesc când se calculează cu cât a fost depășit stagiul complet contributiv.
Astfel consider că aveți dreptate , dar oare va rămâne așa?