avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Activitate MC-V

Activitate MC-V

Multumesc frumos pentru raspuns! Da este o idee foarte buna, la care voi recurge in situatia in care nu pot rezolva altfel. Insa, ca si dvs., ma tem ca aceasta renuntare sa nu fie conditionata de intabulare. Doamne, in ce cerc vicios ma gasesc! In Romania nici sa scapi de o proprietate nedorita nu poti. Voi ajunge falita doar pentru ca nu pot scapa de ea. Aberant! M-am gandit si sa nu mai platesc datoriile si sa ma execute silit, fie ANAF-ul, fie administratia de proprietari, insa nu e nici o garantie ca va fi scoasa la licitatie garsoniera, creditorii putand opta pentru a imi pune poprire pe pensie, ori a imi executa locuinta in care locuiesc acum si care e exclusiv pe numele meu, e intabulata si nu e grevata de nici o sarcina. Groaznic!
Multumesc frumos, este o idee buna. Dar daca, pana la urma, sa zicem ca potentialul cumparator nu va reusi obtina partajul, in locul meu, ce se va intampla? Si oricum, e posibil ca acest proces sa dureze, iar eu intre timp voi fi nevoita sa platesc cheltuielile de intretinere si impozitul.
Nu ar fi mai buna o vanzare de drepturi litigioase?
Of, ce situatie!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc! Nu am neglijat proprietatea, am intretinut-o, am platit impozitul pe locuinta si toate utilitatie, la zi. Pana acum nu s-a pus problema sa fac un act de dispozitie, caci acolo au locuit parintii mei pana au decedat. Da, am neglijat intabularea, insa nu am considerat-o necesara pana acum, cand efectiv vreau sa scap de ea, caci nu-mi aduce nici un folos.
La divort sotul a declarat ca nu are nici un fel de pretentii materiale, insa partaj oficial nu am facut niciodata.
Ma gandesc, printr-o actiune in constatarea uzucapiunii, as putea rezolva problema?
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu as vrea sa o inchiriez caci acest lucru presupune tot felul de responsabilitati. Chiriasii iti pot niste aduce bani, dar iti pot produce pagube mari si apoi dispar. Sau iti pot folosi locuinta in scopuri ilegale. Nu stii peste cine dai. Plus ca ai obligatia de a imbunatati locuinta periodic. Eu am nevoie de liniste, nu de niste griji in plus.
Multumesc pentru raspuns si pentru sfat!. In speta este vorba despre o garsoniera in Craiova si nu cred ca are valoare prea mare. Eu intelesesem ca aceste procese sunt de durata, se pot prelungi chiar ani de zile si intre timp eu trebuie sa achit costurile de intretinere, fapt care imi afecteaza bugetul foarte mic. Pastrand aceasta garsoniera sunt in pericol de a deveni insolventa. Pentru linistea mea sunt in stare sa renunt la orice. Eu sunt in varsta si nu am copii ca sa ma fortez sa pastrez acest imobil. Ma multumesc cu ce am.
Am retinut ideea de a gasi pe cineva care sa ma sponzorizeze in schimbul donatiei.
Nu inteleg ce inseamna incheierea unui testament in favoarea cuiva? Exista vreun act juridic in acest sens?
Cum scap de o proprietate inutila?
Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Eu am o locuinta care este proprietatea mea, dar pe care, din pacate, nu o pot intabula, intrucat atunci cand am achizitionat-o eram despartita in fapt de doi ani, insa nu se pronuntase hotararea de divort. Ulterior am obtinut divortul. Intre timp au trecut 30 de ani de cand am achizitionat locuinta. Fostul sot nu a revendicat niciodata imobilul respectiv, intrucat stia ca nu mi-a dat nici un ban pentru achizitionarea lui. Pana acum eu nu am intreprins nimic pentru intabularea imobilului, intrucat acolo au domiciliat parintii mei. Recent ei au decedat, iar eu vreau sa intabulez locuinta si s-o vand, caci sunt in varsta, am venituri modeste si nu imi mai pot permite s-o intretin. Insa, nici un notar nu vrea sa o intabuleze fara declaratia de renuntare a fostului sot. Intre timp el a decedat, iar eu nu-i pot convinge pe succesorii lui sa dea declaratie in favoarea mea. Nu vreau nici sa recurg la calea lunga si costisitoare a actiunii in instanta. Efectiv vreau sa scap de acest imobil care nu imi aduce nici un folos, dimpotriva, ma obliga la cheltuieli si responsabilitati pe care nu mi le permit.
Exista o cale legala de a scapa de aceasta proprietate? Sunt dispusa sa o donez, insa si donatia e un act translativ de proprietate care nu se poate face decat dupa intabularea imobilului. Sunt intr-un cerc vicios. Cum ies din el?
Va rog, as dori un sfat in urmatoarea problema:
O prietena a fost casatorita cu un cetatean englez cu care are in comun 2 proprietati, una in Bucuresti, sector 3, una in Voluntari, Ilfov. Respectivul a murit anul trecut in Romania. Problema e ca defunctul nu a avut nici cetatenie, nici rezidenta permanenta in Romania, doar temporara, in Bucuresti, sectorul 3. In situatia aceasta, din cate am inteles, masa succesorala va trebui dezbatuta dupa legea britanica. Este adevarat? Daca da, ce are de facut? Pana acum ea nu a gasit nici un notar dispus sa preia dosarul, tocmai datorita complicatiilor generate de legea aplicabila.
Radiere masina disparuta
V-as ruga sa ma ajutati cu un sfat. Eu locuiesc de multi ani in strainatate si, din motive de sanatate, nu pot veni in tara. Am lasat in Romania un autoturism care s-a aflat in grija tatalui meu. Acesta insa a decedat de curand, iar autoturismul este de negasit. Nu stiu daca tatal meu i l-o fi incredintat cuiva sau pur si simplu a fost furat. As vrea sa radiez acest autoturism caci era oricum vechi si nu mai avea valoare. Altminteri trebuie sa platesc in continuare impozit pentru el.
Imi puteti spuneti ce trebuie sa fac eu de aici, din strainatate? Repet, nu pot veni in tara.
Multumesc!
Nu, nici fiul defunctului, nici fratele acestuia nu au dat declaratie de acceptare. Fiul efectiv nu are nici o pretentie, intrucat nu vrea sa se incarce cu o parte dintr-un bun imobil care atrage raspundere ( intabulare, impozite, intretinere, etc ). Efectiv considera ca nu merita. Si, da are o relatie buna cu mama vitrega si ar vrea sa o ajute. Insa ambilor le e teama ca daca el da o declaratie de neacceptare, va fi convocat la succesiune urmatorul cu vocatie succesorala, respectiv, fratele. Acesta, in mod sigur nu ar renunta la partea lui.
Ma gandisem ca daca prin simpla declaratie de neacceptare mostenitorul direct ( fiul sotului decedat) ea ar putea sa ramana cu toata mostenirea. Asa mi se pare logic : prin declaratia de neacceptare, fiul ramane in continuare cu calitatea de mostenitor, doar ca nu vrea sa isi sporeasca patrimoniul sau cu o parte din masa succesorala a defunctului tata. Intr-o atare situatie, mi s-ar parea normal sa nu mai aiba nimeni chemare la succesiune, caci mostenitorul privilegiat nu si-a pierdut calitatea, ci doar a refuzat sa ia partea care i s-ar fi cuvenit. Si ar fi si o varianta mult mai ieftina decat aceea de a dezbate succesiunea si apoi fiul sa-i cedeze mamei vitrege partea lui., fapt ce ar presupune taxe notariale, apoi intabularea, impozitul pe imobil, dupa care ar urma sa-i doneze ei, deci alte taxe.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc din nou.
Ce parere aveti de un caz concret : sotia supravietuitoare vrea sa dezbata succesiunea cu singurul care are vocatie succesorala in momentul de fata, fiul din alta casatorie al sotului decedat. Acesta nu a dat declaratie de renuntare in termenul de un an, desi cunostea faptul ca tatal sau a decedat si el e succesor privilegiat. Acum, dupa ce a trecut acel termen de un an, e dispus sa dea acea declaratie notariala de neacceptare. In atare situatie, sotia supravietuitoare va ramane cu toata masa succesorala sau ea va trebui sa dezbata
succesiunea cu urmatorul in grad succesoral, respectiv, fratele sotului decedat ?