avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Activitate MC-V

Activitate MC-V

Radiere masina disparuta
V-as ruga sa ma ajutati cu un sfat. Eu locuiesc de multi ani in strainatate si, din motive de sanatate, nu pot veni in tara. Am lasat in Romania un autoturism care s-a aflat in grija tatalui meu. Acesta insa a decedat de curand, iar autoturismul este de negasit. Nu stiu daca tatal meu i l-o fi incredintat cuiva sau pur si simplu a fost furat. As vrea sa radiez acest autoturism caci era oricum vechi si nu mai avea valoare. Altminteri trebuie sa platesc in continuare impozit pentru el.
Imi puteti spuneti ce trebuie sa fac eu de aici, din strainatate? Repet, nu pot veni in tara.
Multumesc!
Nu, nici fiul defunctului, nici fratele acestuia nu au dat declaratie de acceptare. Fiul efectiv nu are nici o pretentie, intrucat nu vrea sa se incarce cu o parte dintr-un bun imobil care atrage raspundere ( intabulare, impozite, intretinere, etc ). Efectiv considera ca nu merita. Si, da are o relatie buna cu mama vitrega si ar vrea sa o ajute. Insa ambilor le e teama ca daca el da o declaratie de neacceptare, va fi convocat la succesiune urmatorul cu vocatie succesorala, respectiv, fratele. Acesta, in mod sigur nu ar renunta la partea lui.
Ma gandisem ca daca prin simpla declaratie de neacceptare mostenitorul direct ( fiul sotului decedat) ea ar putea sa ramana cu toata mostenirea. Asa mi se pare logic : prin declaratia de neacceptare, fiul ramane in continuare cu calitatea de mostenitor, doar ca nu vrea sa isi sporeasca patrimoniul sau cu o parte din masa succesorala a defunctului tata. Intr-o atare situatie, mi s-ar parea normal sa nu mai aiba nimeni chemare la succesiune, caci mostenitorul privilegiat nu si-a pierdut calitatea, ci doar a refuzat sa ia partea care i s-ar fi cuvenit. Si ar fi si o varianta mult mai ieftina decat aceea de a dezbate succesiunea si apoi fiul sa-i cedeze mamei vitrege partea lui., fapt ce ar presupune taxe notariale, apoi intabularea, impozitul pe imobil, dupa care ar urma sa-i doneze ei, deci alte taxe.
Va multumesc din nou.
Ce parere aveti de un caz concret : sotia supravietuitoare vrea sa dezbata succesiunea cu singurul care are vocatie succesorala in momentul de fata, fiul din alta casatorie al sotului decedat. Acesta nu a dat declaratie de renuntare in termenul de un an, desi cunostea faptul ca tatal sau a decedat si el e succesor privilegiat. Acum, dupa ce a trecut acel termen de un an, e dispus sa dea acea declaratie notariala de neacceptare. In atare situatie, sotia supravietuitoare va ramane cu toata masa succesorala sau ea va trebui sa dezbata
succesiunea cu urmatorul in grad succesoral, respectiv, fratele sotului decedat ?
Multumesc pentru raspuns. Sa inteleg ca, pe cale de consecinta, in lumina celor explicate de dvs., daca un succesor da declaratie de neacceptarea mostenirii, la masa succesorala nu va putea ulterior veni altul, din urmatoarea clasa succesorala, cum se intampla in caz de renuntare?
Renuntarea sau neacceptarea mostenirii

Eu tot nu inteleg ceva legat de aceasta problema: daca mostenitorii unui defunct renunta la mostenire in termenul de un an prevazut de Noul Cod Civil, se va trece la urmatoarea clasa succesorala de mostenitori. Din cate am inteles, daca aceeasi mostenitori dau declaratie de neacceptarea mostenirii, dupa trecerea unui an de la deces, efectul neacceptarii este acelasi, urmatoarea clasa de succesori va avea chemare la mostenire.
Atunci, de ce legiuitorul a mai prevazut acest termen de un an, daca efectele renuntarii si neacceptarii succesiunii sunt aceleasi ?
Efectele neacceptarii succesiunii

Intreb, pentru o ruda:
Sotia supravietuitoare, care a acceptat succesiunea in termenul de un an de la deces, vrea sa faca acum, dupa mai multi ani, dezbaterea cu ceilalti mostenitori ai defunctului, respectiv, copiii acestuia din alta casatorie. Daca respectivii dau declaratie de neacceptarea mostenirii, partea lor ii va reveni sotiei supravietuitoare sau la ea sunt indreptatiti mostenitorii de grad urmator ai defunctului; in cazul de fata, fratii acestuia?
Buna seara, domnilor si doamnelor administratori!

De doua zile tot incerc sa postez ceva. Vad ca nu a aparut mesajul. Nu inteleg de ce, este ceva personal? Din cate stiu nu am incalcat standardele comunitatii in nici un fel.
Daca prezenta mea aici nu mai este dorita, eu ma retrag, nici o problema. Insa, gasesc ca nu e corect sa fiu pur si simplu ignorata. Va rog sa-mi confirmati ori sa-mi infirmati decizia dvs. in ceea ce priveste prezenta mea aici. Multumesc anticipat!
Va multumesc frumos pentru raspuns!
Nu am stiut ca in Romania s-a facut acea inregistrare de date din carnetele de munca, care a avut termen limita.
De aici mi s-a spus ca ei demareaza dosarul meu de pensie si vor lua in considerare anii de vechime realizati in alta tara europeana, dar trebuie sa fiu in baza de date a tarii in care am lucrat, pentru a dovedi faptul ca am contribuit la asigurarile sociale. Sa inteleg ca trebuie sa vin in Romania sa depun carnetul de munca, pentru a mi-l inregistra? Eu cand am plecat din Romania am ridicat carnetul de la ultimul meu loc de munca. Este la mine, dar nu stiu ce sa fac cu el. Am senzatia ca ma aflu, cumva, intr-un cerc vicios, din cate se pare. Nu vad cum pot sa ies din el.
Vechimea in munca din Romania in UK

Sunt cetatean britanic si roman, Locuiesc de 22 de ani in Anglia. In curand voi implini varsta de pensionare prevazuta in Romania. De la Departmentul de Munca si Pensii din UK (DWP ) mi s-a spus ca anii de munca lucrati in Romania se pot adauga aici, iar ei se ocupa de formalitatile aferente, daca sunt inregistrata ca am contribuit in Romania. Am lucrat 16 ani in Romania. Posed un carnet de munca de tip vechi, in care este trecuta perioada in care am lucrat in Romania. Acest carnet nu este inregistrat la casa teritoriala de pensii. Cum pot sa-l inregistrez in Romania pentru a fi luata in evidenta vechimea aici? Daca trimit o copie legalizata de pe acest document este OK sau trebuie sa vin personal in Romania sa-l depun? Mentionez ca nu mai am nici un act de identitate roman valabil, iar numele trecut in carnetul de munca este altul decat cel din singurul act de identitate pe care il posed in preznt, respectiv pasaportul britanic.; in urma casatoriei, numele de familie l-am schimbat.

Va multumesc anticipat!