Cum scap de o proprietate inutila?
Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Eu am o locuinta care este proprietatea mea, dar pe care, din pacate, nu o pot intabula, intrucat atunci cand am achizitionat-o eram despartita in fapt de doi ani, insa nu se pronuntase hotararea de divort. Ulterior am obtinut divortul. Intre timp au trecut 30 de ani de cand am achizitionat locuinta. Fostul sot nu a revendicat niciodata imobilul respectiv, intrucat stia ca nu mi-a dat nici un ban pentru achizitionarea lui. Pana acum eu nu am intreprins nimic pentru intabularea imobilului, intrucat acolo au domiciliat parintii mei. Recent ei au decedat, iar eu vreau sa intabulez locuinta si s-o vand, caci sunt in varsta, am venituri modeste si nu imi mai pot permite s-o intretin. Insa, nici un notar nu vrea sa o intabuleze fara declaratia de renuntare a fostului sot. Intre timp el a decedat, iar eu nu-i pot convinge pe succesorii lui sa dea declaratie in favoarea mea. Nu vreau nici sa recurg la calea lunga si costisitoare a actiunii in instanta. Efectiv vreau sa scap de acest imobil care nu imi aduce nici un folos, dimpotriva, ma obliga la cheltuieli si responsabilitati pe care nu mi le permit.
Exista o cale legala de a scapa de aceasta proprietate? Sunt dispusa sa o donez, insa si donatia e un act translativ de proprietate care nu se poate face decat dupa intabularea imobilului. Sunt intr-un cerc vicios. Cum ies din el?
Nu prea înțeleg renunțați la un imobil.care valorează câteva zeci de mii de euro pt un eventual proces care se judeca în max 1,2 termene ?Ați discutat cu un av costuri,durata,variante sau e doar concluzia dvs ca acțiunea în instanta e o procedura lunga și costisitoare?Eventual sa suporte costurile procesului persoana căreia doriți sa I donați,sau încheiați un tratament în favoarea cuiva..
Multumesc pentru raspuns si pentru sfat!. In speta este vorba despre o garsoniera in Craiova si nu cred ca are valoare prea mare. Eu intelesesem ca aceste procese sunt de durata, se pot prelungi chiar ani de zile si intre timp eu trebuie sa achit costurile de intretinere, fapt care imi afecteaza bugetul foarte mic. Pastrand aceasta garsoniera sunt in pericol de a deveni insolventa. Pentru linistea mea sunt in stare sa renunt la orice. Eu sunt in varsta si nu am copii ca sa ma fortez sa pastrez acest imobil. Ma multumesc cu ce am.
Am retinut ideea de a gasi pe cineva care sa ma sponzorizeze in schimbul donatiei.
Nu inteleg ce inseamna incheierea unui testament in favoarea cuiva? Exista vreun act juridic in acest sens?
MC-V
Utilizator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu as vrea sa o inchiriez caci acest lucru presupune tot felul de responsabilitati. Chiriasii iti pot niste aduce bani, dar iti pot produce pagube mari si apoi dispar. Sau iti pot folosi locuinta in scopuri ilegale. Nu stii peste cine dai. Plus ca ai obligatia de a imbunatati locuinta periodic. Eu am nevoie de liniste, nu de niste griji in plus.
Ati neglijat ani de ziule proprietatea, daca nu fceti partajul, nu aveti cum intabula. Depinde si ce scrie in actușl de divort.
Incercati intai sa notificati mostenitorii fostului sot, ii puneti in intarziere, le aduceti la cunostinta cheltuieli estimative in instanta, stabiliti o data, poate reusiti. E de vazut daca s-a si dezbatut mostenirea, daca nu... Vorbiti cu un avocat si incercati amiabil.