Bună seara! Mă confrunt cu următoarea problemă: Am fost implicat într-un accident rutier cu victimă(traversare prin loc nepermis), unde s-a deschis dosar pentru vătămare din culpă. Problema este următoarea:la intrare pe strada este limită de 30, urmează o trecere de pietoni iar după încă 50 de metri, o intersecție, iar după intersecția respectivă am mai mers 200 de metri și s-a întâmplat accidentul, eu avânt o viteza de 40 km pe ora. Cine este vinovat daca acolo era sau nu limita de viteza daca in codul rutier scrie că limita de viteza încetează la prima intersecție daca nu sunt alte indicatoare(și nu, nu era indicator cu zona de 30 km pe ora)
Am depus apel, dar voiam să stiu daca se încadrează și cum anume se calculează. La art 83 cp scrie că trebuie să întrunească câteva conditii: printre care și "Nu se poate dispune amânarea aplicării pedepsei dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este de 7 ani sau mai mare sau dacă infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor." Aici nu prea înțeleg cum sa interpretez, chiar și la uncidere din culpa este intre 2 și 7 ani, iar clientul in prima faza a primit 2 ani. Legiuitorul vrea sa spună da nu se poate amâna aplicarea pedepsei daca pedeapsa presupune închisoare de la 7 la 15 ani(că exemplu?)
Bună seara! Am și eu o întrebare legată de amânarea aplicării pedepsei și mă confrunt cu următoarea problemă: dacă la condițiile pentru amânarea aplicării pedepsei scrie că pedeapsa să nu fie de 7 ani sau mai mare, iar la articolul cu uciderea din culpă este prevăzută o pedeapsă între 2 și 7 ani, un client poate beneficia de amânarea aplicării pedepsei dacă este condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare?
2) Trecerea în rezervă sau direct în retragere se face din oficiu, în condiţiile prevăzute la alin. 1 lit. a), b), d), e), f) şi l), la propunerea consiliilor de judecată, în condiţiile de la lit. i) şi j), iar în celelalte condiţii la propunerea comandanţilor unităţilor din care fac parte, înaintată ierarhic.
Ar însemna că rămâne la decizia comandantului?
Am mai găsit asta:
Articolul 85
Ofiţerii, maistrii militari şi subofiterii în activitate pot fi trecuţi în rezerva sau direct în retragere, după caz, în următoarele situaţii:
k) când, pentru o infracţiune săvârşită din culpa, li s-a aplicat prin hotărâre judecătorească pedeapsa închisorii, cu suspendarea condiţionată a executării, ori a amenzii, precum şi în cazurile când au beneficiat de amnistie sau graţiere înainte de începerea executării pedepsei;
Hristos a înviat!
Am și eu următoare întrebare: În cazul in care un militar a fost implicat intr-un accident rutier cu ucidere din culpa și în urma probelor s a stabilit o culpă de 80% pieton și. 20% șofer, iar sentința o sa fie de 1 an și ceva cu suspendare. Mai poate lucra în sistem conform legii 80 privind statul cadrelor militare? Am găsit ceva la articolul 87
"Ofiţerii, maistrii militari şi subofiterii în activitate condamnaţi prin hotărâre judecătorească la pedeapsa închisorii cu executarea acesteia, precum şi cei condamnaţi pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie la pedeapsa închisorii cu suspendarea executării ori cu amendă se trec în rezerva sau direct în retragere."