Bună ziua! Se tine cont de maximul special al pedepsei prevăzute de lege. Dacă este egal cu 7 ani sau mai mare nu se poate amâna. Chiar dacă pedeapsa efectiv aplicată este de 2 ani s-au mai mică și s-ar încadra la prima condiție pentru amânare.
Ca să înțelegeți cum identificați maximul special prevăzut de lege: pedeapsa între 2-7 ani - 2 minim special, 7 maxim special; pedeapsa între 3-10 ani- 3 minim special, 10 maximul special sau pedeapsa între 1-3 ani - 1 minim special, 3 maxim special.
Prin urmare pentru uciderea din culpă unde avem 2-7 ani este exclusă amânarea. Trebuie indeplinite cumulativ toate condițiile. Degeaba pedeapsa efectiv aplicată este minimul de 2 ani dacă legea prevede un maxim special de 7.
Dar în funcție de circumstanțele concrete puteți obține suspendarea. Amânarea și suspendarea sunt diferite. Da, ambele presupun ca persoana nu sta închisă, dar au reguli diferite de aplicare. Și nu se poate amâna o pedeapsă cu suspendare. Ori e una, ori alta.
Ionuțrs a scris:
Am depus apel, dar voiam să stiu daca se încadrează și cum anume se calculează. La art 83 cp scrie că trebuie să întrunească câteva conditii: printre care și "Nu se poate dispune amânarea aplicării pedepsei dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este de 7 ani sau mai mare sau dacă infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor." Aici nu prea înțeleg cum sa interpretez, chiar și la uncidere din culpa este intre 2 și 7 ani, iar clientul in prima faza a primit 2 ani. Legiuitorul vrea sa spună da nu se poate amâna aplicarea pedepsei daca pedeapsa presupune închisoare de la 7 la 15 ani(că exemplu?)