avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Activitate aniaparaschiv

Activitate aniaparaschiv

Multumesc pentru raspuns!
Ce inseamna an calendaristic in contextul legii?

Buna ziua. Conform paragrafului din lege de mai jos, ma poate lamuri cineva ce inseamna un an calendaristic? Dau un exemplu concret: Daca eu intru in concediu crestere copil in octombrie, anul calendaristic pentru mine e din octombrie pana in oct 2025, sau am voie sa realizez venituri in limita plafonului in lunile ramase din 2024 iar la 1 ian 2025 se reseteaza si incepe un nou an calendaristic in care pot realiza venituri in limita plafonului?
OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor prevede că indemnizația nu se suspendă dacă persoana aflată în concediu de creștere "realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror nivel net nu depășește de 8 ori cuantumul minim al indemnizației"
In regula, ma voi adresa lor
Conform legii, prin excepţie, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:

a) primeşte diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu;

Asta ar insemna ca eu pot avea o carte publicata acum 10 ani, dar sa mi se taie indemnizatia pentru ca imi vin niste venituri pasive din ea pentru care eu nu fac nimic? Cum s-ar incadra asta la activitate desfasurata efectiv in timpul CCC? Observ ca aici a fost un caz aproape identic si raspunsul a fost altul www.avocatnet.ro/forum/discu...
Buna ziua,

Am urmatoarea situatie. Urmeaza sa intru in concediul de crestere copil si sa primesc indemnizatie (calculata in baza unui contract de munca care imi va fi suspendat pe perioada celor doi ani). In paralel am venituri pasive din drepturi de autor, din opere create anterior CCC, dar care inteleg ca pot duce la sistarea indemnizatiei caz in care va trebui sa contest decizia in instanta (intrucat sunt opere anterioare pentru care nu prestez nicio activitate efectiva). Intrebarea mea este, se poate sa mi se sisteze indemnizatia fara sa fiu notificata in prealabil, astfel incat sa pot justifica provenienta acelor sume? Mi-as dori, evident, sa nu ajung pana in instanta din moment ce am documente care pot dovedi ca sunt opere anterioare CCC
Si o ultima intrebare, dat fiind ca suma obtinuta din vanzari este imprevizibila si pe anul urmator ar putea sa depaseasca 11.960 de lei. Reprezinta aceasta un risc pentru sistarea indemnizatiei atata timp cat operele au fost create si predate catre editura inainte de a incepe concediul de crestere copil (si eu nu desfasor niciun fel de activitate efectiva pe perioada concediului, ci doar primesc procent din vanzarile gestionate de editura)? Multumesc!
Multumesc! Cand s-a modificat cuantumul de la 5 la 8? Iar daca contractul meu cu editura pentru predarea cartilor este realizat inainte sa intru in CCC, iar veniturile obtinute din vanzari (de care eu nu ma ocup absolut deloc) vin in timpul CCC, se mai considera acestea venituri prin desfasurare efectiva de acivitate? (eu nu fac absolut nimic pentru ele pe perioada concediului, cartile au fost scrise anterior)
Buna ziua,

Sunt angajata intr-o firma si urmeaza sa intru in concediu crestere copil. Indemnizatia mea va fi calculata exclusiv in baza veniturilor realizate conform acestui contract de munca care va fi suspendat pe perioada celor doi ani. In paralel am venituri din drepturi de autor si contract cu o editura (2 carti publicate si una in curs de publicare - se va publica dupa ce eu intru deja in concediu, dar fara niciun fel de implicare efectiva din partea mea). Intrucat acestea sunt venituri de aprox 8000 de ron anual(care depasesc cota de indemnizatie minima X 5 permisa in mod normal), pt care eu nu prestez nicio activitate efectiva(vanzarile sunt sustinute exclusiv de editura si variaza lunar, eu doar primesc un procent o data la trei luni), exista posibilitatea sa imi fie suspendat dreptul la indemnizatie? Sau se incadreaza la venituri pasive precum chiriile? Multumesc.