avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Venituri din drepturi de autor in timpul concediului ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Venituri din drepturi de autor in timpul concediului de crestere copil

Buna ziua,

Sunt angajata intr-o firma si urmeaza sa intru in concediu crestere copil. Indemnizatia mea va fi calculata exclusiv in baza veniturilor realizate conform acestui contract de munca care va fi suspendat pe perioada celor doi ani. In paralel am venituri din drepturi de autor si contract cu o editura (2 carti publicate si una in curs de publicare - se va publica dupa ce eu intru deja in concediu, dar fara niciun fel de implicare efectiva din partea mea). Intrucat acestea sunt venituri de aprox 8000 de ron anual(care depasesc cota de indemnizatie minima X 5 permisa in mod normal), pt care eu nu prestez nicio activitate efectiva(vanzarile sunt sustinute exclusiv de editura si variaza lunar, eu doar primesc un procent o data la trei luni), exista posibilitatea sa imi fie suspendat dreptul la indemnizatie? Sau se incadreaza la venituri pasive precum chiriile? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:37, 20 Mai 2024
Pe durata CCC puteti realiza, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror nivel net nu depășește de 8 ori cuantumul minim al indemnizației minime ( 2,5 la valoarea indicatorului social de referință).

ISR x 2.5 = Indemnizația (minimă) de creștere a copilului
598 lei x 2.5 = 1.495 lei.

8 x 1.495 = 11.960 de lei , cuantumul veniturilor nete care se pot realiza intr-un an calendaristic pe durata CCC fara sa pierdeti indemnizatia
Ultima modificare: Vineri, 17 Mai 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc! Cand s-a modificat cuantumul de la 5 la 8? Iar daca contractul meu cu editura pentru predarea cartilor este realizat inainte sa intru in CCC, iar veniturile obtinute din vanzari (de care eu nu ma ocup absolut deloc) vin in timpul CCC, se mai considera acestea venituri prin desfasurare efectiva de acivitate? (eu nu fac absolut nimic pentru ele pe perioada concediului, cartile au fost scrise anterior)
Ultima modificare: Vineri, 17 Mai 2024
aniaparaschiv, utilizator
Alineatul (3), Articolul 16 a fost modificată de Punctul 12., Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 164 din 29 noiembrie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1173 din 7 decembrie 2022

[
Si o ultima intrebare, dat fiind ca suma obtinuta din vanzari este imprevizibila si pe anul urmator ar putea sa depaseasca 11.960 de lei. Reprezinta aceasta un risc pentru sistarea indemnizatiei atata timp cat operele au fost create si predate catre editura inainte de a incepe concediul de crestere copil (si eu nu desfasor niciun fel de activitate efectiva pe perioada concediului, ci doar primesc procent din vanzarile gestionate de editura)? Multumesc!
Da, poate exista un risc ... legea mentioneaza pe durata CCC , nu la data crearii si predarii operelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. sunt în concediu creștere copil, pot să realizez ... Sebby11 Sebby11 Bună ziua. Sunt în concediu creștere copil, pot să realizez venituri(10000 lei) angajându-mă la o altă firmă pe o perioadă determinată(3-4 luni) ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! sunt in concediu de crestere copil si as dori sa lucrez ... Premona1 Premona1 Buna ziua! Sunt in concediu de crestere copil si as dori sa lucrez part time. Se mai aplica suprataxarea si cat ar trebui sa fie venitul? (vezi toată discuția)
Care este venitul net max din pfa fara a afecta indemizatia de crestere copil? daniela987654321 daniela987654321 Buna!Am urmatoarea situatie: pana pe 16 noiembrie 2024 am sa fiu in concediu de crestere copil si primesc indemnizatie in baza unui contract de munca. Am ... (vezi toată discuția)