avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Activitate r_ana55

Activitate r_ana55

Răspuns la discuția divort; partaj; testament
Murturisesc ca raspunsurile dvs. prompte fac incet-incet lumina in mintea mea, asa ca va multumesc inca o data!
Si pentru ca, din greseala mea, o intrebare de la incepururile dialogului nostru a ramas mu fara raspuns ci nelamurita complet pentru mine, va rog sa ma lasati sa v-o mai adresez inca o data: ajut eu cu ceva copiii mei majori, im eventualitatea extrema ca dispar din aceasta lume (Doamne fereste!), prin intocmirea unui testament in favoarea lor referitor la toate proprietetile mele, imobile si mobile, care mi se cuvin din timpul casatoriei, in sensul de a le ramane lor si numai lor toate acestea,? Va intreb asta deoarece am inteles ca sotul supravietuitor are dreptul de a recunoaste sau nu un astfel de testament. Deci isi mai are sensul (sau ce putere juridica are) testamentul in favoarea copiilor?
OK, acum mi-e clar.
Se naste, insa, din raspunsul dvs., o alta intrebare: aceasta sulta despre care vorbiti - eu nefiind familiarizata cu termenii juridici, banuiesc ca e vorba de o suma de bani, nu? - cum se stabileste ea? Pentru ca, in cazul meu, de exemplu, am contribuit cu o suma de bani primita de la tatal meu + cu intreaga suma primita mostenire din casa parinteasca, dar i-am dat pur si simplu sotului meu "in mana" ca sa-i investeasca in imobilul cu pricina, ceea ce a si facut; va dati seama insa, ca nu exista nici un act care sa dovedeasca asta, doar nu era sa-i cer chitanta! Era imobilul familiei!
Concluzia, in cazul in care sotul meu nu recunoaste aceasta participare materiala a mea, ce e de facut?
Multumesc pentru raspuns!

O alta intrebare, va rog: daca bunurile imobile care se partajeaza sunt ipotecate la banca, prin credit ipotecar semnat de ambii soti, prin partajarea lor se impart si ratele de rambursare a creditului ipotecar? Adica fiecare va trebui sa plateasca, in continuare, o anumita cota a ratelor, sau cum?
Va multumesc pentru raspunsul din data de 25.11.2008!

Trebuie sa va spun insa ca, termenii juridici nu sunt tocmai pe intelesul meu, asa ca v-as ruga sa-mi infirmati sau confirmati cele ce am inteles eu:

1. In legatura cu ratele la banca de dupa divort, contractul de ipoteca pe bunul comun fiind semnat de ambii soti, in cazul in care unul dintre ei nu mai plateste, are banca dreptul de a retine celuilalt, automat, din contul de salarii de exemplu, suma lunara ce reprezinta rata? Sau cum altfel poate proceda aceasta institutie pentru recuperarea lunara a datoriei?

2. Isi mai are sensul (sau ce sens mai are) testamentul in favoarea copiilor daca sotul supravietuitor are dreptul sa nu-l accepte/ recunoasca?

3. Se poate face partajul bunurilor comune in timpul casatoriei sau notiunea de partaj e in stricta legatura cu cea de divort?

Va multumesc!
Buna ziua!

As dori sa aflu de la dvs. raspunsurile la urmatoarele intrebari:

1. In cazul partajului de dupa divort, daca unul dintre soti are luat un credit bancar pe termen lung, cu ipoteca pe un imobil bun comun al ambilor soti, cine plateste ratele la banca, in continuare?

2. In caz de deces al unuia dintre soti, daca acesta are intocmit un testament prin care lasa partea lui de bunuri copiilor, mai este valabila regula de impartire (sotul: 5 optimi si copiii: 3 optimi)? Care dintre acestea are putere legala mai mare?

3. Cum trebuie procedat pentru intocmirea unui testament, la ce fel de institutie trebuie apelat si daca acesta se intocmeste pe teritoriul altui judet decat cel de domiciliu, mai este valabil?

Va multumesc!

Va multumesc pentru raspuns!

Trebuie sa va spun insa ca, termenii juridici nu sunt tocmai pe intelesul meu, asa ca v-as ruga sa-mi infirmati sau confirmati cele ce am inteles eu:

1. In legatura cu ratele la banca de dupa divort, contractul de ipoteca pe bunul comun fiind semnat de ambii soti, in cazul in care unul dintre ei nu mai plateste, are banca dreptul de a retine celuilalt, automat, din contul de salarii de exemplu, suma lunara ce reprezinta rata? Sau cum altfel poate proceda aceasta institutie pentru recuperarea lunara a datoriei?

2. Isi mai are sensul (sau ce sens mai are) testamentul in favoarea copiilor daca sotul supravietuitor are dreptul sa nu-l accepte/ recunoasca?