avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj; testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj; testament

Buna ziua!

As dori sa aflu de la dvs. raspunsurile la urmatoarele intrebari:

1. In cazul partajului de dupa divort, daca unul dintre soti are luat un credit bancar pe termen lung, cu ipoteca pe un imobil bun comun al ambilor soti, cine plateste ratele la banca, in continuare?

2. In caz de deces al unuia dintre soti, daca acesta are intocmit un testament prin care lasa partea lui de bunuri copiilor, mai este valabila regula de impartire (sotul: 5 optimi si copiii: 3 optimi)? Care dintre acestea are putere legala mai mare?

3. Cum trebuie procedat pentru intocmirea unui testament, la ce fel de institutie trebuie apelat si daca acesta se intocmeste pe teritoriul altui judet decat cel de domiciliu, mai este valabil?

Va multumesc!




Va multumesc pentru raspuns!

Trebuie sa va spun insa ca, termenii juridici nu sunt tocmai pe intelesul meu, asa ca v-as ruga sa-mi infirmati sau confirmati cele ce am inteles eu:

1. In legatura cu ratele la banca de dupa divort, contractul de ipoteca pe bunul comun fiind semnat de ambii soti, in cazul in care unul dintre ei nu mai plateste, are banca dreptul de a retine celuilalt, automat, din contul de salarii de exemplu, suma lunara ce reprezinta rata? Sau cum altfel poate proceda aceasta institutie pentru recuperarea lunara a datoriei?

2. Isi mai are sensul (sau ce sens mai are) testamentul in favoarea copiilor daca sotul supravietuitor are dreptul sa nu-l accepte/ recunoasca?





Ultima modificare: Luni, 1 Decembrie 2008
r_ana55, utilizator
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:09, 25 Noiembrie 2008
Dacă este o datorie proprie, plăteşte cel obligat prin contractul de credit. Dacă este o datorie comună, banca va urmări pe oricare dintre debitorii săi, indiferent de faptul că au divorţat. E greu de crezut că, în cazul unei datorii comune, banca va fi dispusă să-şi dividă creanţa.

În caz de deces al unuia dintre soţi, soţul supravieţuitor nu moşteneşte 5/8, ci 1/4, restul de 3/4 revenind copiilor.
Cota de 5/8 enunţată de dumneavoastră rezultă din adunarea cotei dobîndite de soţul supravieţuitor prin succesiune şi cota de 1/2 care este dreptul lui propriu asupra unui bun comun prin încetarea comunităţii de bunuri la moartea celuilalt soţ. Sunt chestiuni distincte.
Părintele poate lăsa un testament în favoarea copiilor, dar fără a încălca rezerva soţului supravieţuitor, care este de 1/2 din cota sa legală. Deci, în prezenţa unui legat universal în favoarea copiilor, soţul supravieţuitor va culege 1/8 din masa succesorală - dacă acceptă succesiunea, el nefiind obligat să accepte.

Testamentul poate fi făcut în formă olografă (adică, scris, datat şi semnat de testator) sau în formă autentică. Pentru testamentul autentic se poate apela la orice notar public din România sau, dacă testatorul este în străinătate, la ambasada sau consulatul Romîniei din acel stat sau la un notar public din statul respectiv.

Liviu S.Bordaş
Ultima modificare: Marți, 25 Noiembrie 2008
themis, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort; partaj; testament r_ana55 r_ana55 Va multumesc pentru raspunsul din data de 25.11.2008! Trebuie sa va spun insa ca, termenii juridici nu sunt tocmai pe intelesul meu, asa ca v-as ruga sa-mi ... (vezi toată discuția)
Testament al unuia din soti dav2013 dav2013 Intr-o familie fara copii, unul din soti doreste sa faca un testament in favoarea unui nepot pentru ca acesta sa asigure ingrijire si inmormantare etc. ... (vezi toată discuția)
Mostenire ioanabarbu ioanabarbu Sunt la a doua casatorie. Am cumparat inainte de a doua casatorie un apartament cu credit bancar, cu avans platit la vanzator. Acum platesc ratele pentru ... (vezi toată discuția)