avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Sunt la a doua casatorie. Am cumparat inainte de a doua casatorie un apartament cu credit bancar, cu avans platit la vanzator. Acum platesc ratele pentru apartament, impreuna cu sot ul, care si el a contractat un credit bancar pentru auto inainte de casatoria noastra. Avand in vedere ca el are 3 copii si eu 2 copii din casatorii anterioare *la el sotia a decedat si mai are un apartament in centru istoric), va rog sa imi spuneti cum se imparte apartamentul meu care are credit bancar pana la adanci batraneti ale mele, cum se imparte apartamentul lui si autoturismul la care mai avem de achitat rate inca 2 ani, in cazul ca unul din noi decedeaza inainte de plata integrala a creditelor, sau cum se impart acestea dupa achitarea ratelor. Multumesc
Cel mai recent răspuns: ioanabarbu , utilizator 15:59, 23 August 2010
bunurile achizionate inainte de casatorie sunt bunuri proprii si prin urmare sunt ale celui care le-a dobandit. astfel vor putea fi mostenite doar de descendentii sai. in conditiile d-voastra se poate naste un drept de creanta pentru ratele achitate impreuna.
In masa succesorala intra toate bunurile defunctului, inclusiv cele proprii.( A nu se confunda cu masa partajabila, in caz de divort/partaj!!)

Depinde cine decedeaza primul, masa lui succesorala se imparte intre: sotul supravietuitor ( 1/4 ) si copiii defunctului ( 3/4).

De mentionat ca in masa succesorala intra si activul ( bunurile) si pasivul ( datoriile). Deci cine mosteneste, tre' sa achite si creditele mostenite, corespunzator cu cota lui.
Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Inteleg ca daca decedeaza sotul meu primul, eu impart cu copiii lui apartamentul pe care il are cu prima sotie, eu luînd 1/4 din 1/2+1/8=5/8 din apartament, adica putin mai mult dintr-o optime. Corect???
Iar daca eu decedez prima, avansul dat de mine la banca pentru apartamentul luat de mine inaintea casatatoriei se scade din valoarea apartamentului pe care il platim impreuna - ramanand copiilor mei- urmand ca sotul sa aiba dreptul doar 1/2 +1/4 din cealalta 1/2 din valoarea platita impreuna la banca din momentul casatoriei si pana la decesul meu, daca copiiii mei vor plati mai departe ratele.
As mai avea doua nelamuriri si nu stiu cum este bine sa o clarificam inainte ca noua sa ni se intample ceva si sa ramana cei 2+3 copiii sa se certe:
1. Daca decedeaza el primul, din mostenirea lui de pe urma decesului parintilor lui eu nu am nici un drept?
2. Avand in vedere ca el nu a facut succesiunea dupa decesul mamei copiilor lui (prima sotie), in momentul dezbaterii acestei succesiuni am putea stipula ca el renunta la o mare parte din drepturile la apartamentul lui in favoarea copiilor lui(vrea doar 1/4 din tot in loc de 5/8) si a tuturor drepturilo sale de pe urma decesului parintilo lui, cu conditia ca acesti copii ai lui sa nu aiba pretentie la apartamentul platit de noi doi impreuna (si in care stau copiii mei)?Este valabila aceasta prevedere in actul de succesiune al primei sotii?
Sper ca am reusit sa ma coerent, astfel incat sa intelegeti speta si sa ne invatati cum sa facem sa ne "aranjam" situatia materiala fara ca cei 5 copii ai nostri sa isi scoata ochii dupa decesul nostru.
Multumesc pentru rabdarea de care dati dovada.
1. Ba da, cota dvs. de 1/4 este din intreaga masa succesorala, adica toate bunurile pe care le avea defunctul in momentul decesului ( jumatate din bunurile comune + bunuri proprii - mostenite, primite ca donatie, achizitionate inainte de casatorie etc.);
2. Sotul poate renunta la mostenirea dupa defuncta lui sotie, dar nu se poate face nici un act de catre copiii lui precum ca renunta la mostenirea lui- pt ca pactele asupra unei mosteniri viitoare, nedeschise sunt interzise de lege.

Mie mi se pare ca va exprimati foarte coerent. Din pacate nu prea aveti cum sa evitati "sa nu-si scoata ochii", inerent sunt probleme in astfel de cazuri. Dar nu-i nimic, inseamna ca sunteti o familie normala:)
Succes!
O precizare la punctul 2. Sotul meu doreste ca la succesiunea care urmeaza sa se faca sa se precizeze ca el doreste doar 1/4 din ceea ce i se cuvine, restul ramanand copiilor lui, iar IN ACEST ACT INCHEIAT ODATA CU SUCCESIUNEA sa se faca aceasta precizare cu conditia ca si copii lui sa accepte aceasta reimpartire (care este in favoarea lor), renuntand la partea ce le-ar reveni din restul apartamentului platit in comun o perioada de timp (deoarece eu daca as deceda copii mei ar plati in continuare ratele). Dar un testament facut de fiecare din noi doi nu ar rezolva acesata situtie? Testamentul ar fi legal cu aceste conditii scrise in el?
Va multumesc pentru rabdare si incurajare.
Ultima modificare: Vineri, 20 August 2010
ioanabarbu, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenitori renata67 renata67 Buna ziua! As vrea sa va relatez o situatie si sa va pun o intrebare. Doua persoane au trait in concubinaj cativa ani , timp in care li s-a dat un ... (vezi toată discuția)
Succesiune in doua cazuri aproape indentice. nechitaconst nechitaconst matusa sora tatalui meu a decedat in 2010 neavand copii succesiunea s-a facut in favoarea tatalui meu si fratele lui unchiul meu, ei fiind singuri succesori de ... (vezi toată discuția)
Ce se intimpla cu un apartament daca unul decedeaza ispas ilie ispas ilie unul din parinti decedeaza copiii ce drepturi au si cind anume (vezi toată discuția)