avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce se intimpla cu un apartament daca unul decedeaza
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce se intimpla cu un apartament daca unul decedeaza

unul din parinti decedeaza copiii ce drepturi au si cind anume
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 18:17, 10 Aprilie 2010
Informatiile furnizate de dvs sunt insuficiente pentru un raspuns complet.

Daca apartamentul este bun comun al parintilor (in sensul ca a fost achizitionat impreuna de cei doi parinti in timpul casatoriei lor ) urmeaza ca sotul supravietuitor si copii sa-si imparta 1/2 din apartament (adica partea care a apartinut sotului care a decedat)in cotele prevazute de lege.

Sotul supravietuitor si descendentii dobandesc calitatea succesorala din momentul producerii decesului.
Este interesant de stiut daca apartamentul este bun comun sau propriu al sotului decedat. Si apoi veti putea primi un raspuns exact.
Oricum , sa stiti, ca la dezbaterea succesiunii, cotele sunt de 1/4 din masa succesorala pentru sotul supravietuitor, iar 3/4 din masa succesorala revine descendentilor, indiferent de numarul acestora.
Teoretic , copiii au dreptul la 3/4 din masa succesorala ramasa de pe urma defunctului daca ei vin in concurs cu sotul supravietuitor al defunctului. In cazul in care defunctul nu are sot supravietuitor , atunci copiii mostenesc totul!
In practica este foarte posibil ca parintele decedat sa nu fi avut bunuri proprii si nici comune cu sotul supravietuitor si atunci copiii nu vor avea efectiv ce sa mosteneasca!:D
Succes!
:luck:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune;pensie alimentara ContSters7705 ContSters7705 -Care sunt drepturile succesorale ale copiilor (in cazul unui imobil) in situatia in care parintele natural a decedat ? Sotul ramas in viata, a avut un mariaj ... (vezi toată discuția)
Avem a recasatorit cu b. din prima casatorie a la partajul bunurilor ... PetronelaGeorgeta PetronelaGeorgeta Avem A recasatorit cu B. Din prima casatorie A la partajul bunurilor comune ramane cu o casa pe numele lui ( bun propiu). Acum A decedeaza. Care este cuota ... (vezi toată discuția)
Mostenire deea1991 deea1991 daca exista 2 copii si unul dintre parinti decedeaza cum se imparte averea? (vezi toată discuția)