avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Avem A recasatorit cu B. Din prima casatorie A la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Avem A recasatorit cu B. Din prima casatorie A la partajul bunurilor ...

Avem A recasatorit cu B. Din prima casatorie A la partajul bunurilor comune ramane cu o casa pe numele lui ( bun propiu). Acum A decedeaza. Care este cuota sotului supravietuitor? Casa dobandita in afara casniciei cu B intra la bun comun sau ramane bun propiu? Se imparte intregul bun sau doar jumate din el? Avand A copii din ambele casatorii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Casa este bun propriu a lui A.
B va avea dreptul la 1/4, iar copiii lui A, la 3/4.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Casa este bun propriu a sotului decedat (A) intrucat a fost dobandita inainte de incheierea casatoriei cu B.
Fiind bun propriu al lui A, in masa succesorala ( prin masa succesorala se intelege totalitatae bunurilor mobile si imobile ce apartineau defunctului la data decesului) intra intregul bun si nu jumatate din acesta deoarece acesta regula era aplicabila in situatia in care casa ar fi fost bun comun al celor doi soti si ar fi fost dobandita de acestia in timpul casatoriei.

Sotul supravietuitor mostemeste o cota de ¼ din intregul bun iar copiii mostenesc impreuna o cota de ¾ care se imparte intre ei in parti egale.

Art. 972 alin. (1), lit. a) Cod civil, prevede ca:
Cota succesorală a soţului supravieţuitor

(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;

Nu are relevanta in stabilirea cotelor, faptul ca copiii sunt din ambele casatorii, important este faptul ca acestia sunt descendenti ai defunctuluim, rude de gradul I cu acesta
Ultima modificare: Luni, 4 Septembrie 2023
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Succesiune Hodora Hodora Avem o casa si 250 m teren . Tata a decedat.Mama traieste. Noi sintem 6 frati Vrem sa dezbatem mostenirea. Dezbaterea mostenirii dupa tatal decedat se face pe ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire mihaelamaduta mihaelamaduta Daca sotul a decedat, sotia are dreptul la o parte ramasa mostenire sotului de la parinti (Sotul decedat avand copil dintr-o casatorie anterioara, din ... (vezi toată discuția)