avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Sunt la a doua casatorie. Am cumparat inainte de a doua casatorie un apartament cu credit bancar, cu avans platit la vanzator. Acum platesc ratele pentru apartament, impreuna cu sot ul, care si el a contractat un credit bancar pentru auto inainte de casatoria noastra. Avand in vedere ca el are 3 copii si eu 2 copii din casatorii anterioare *la el sotia a decedat si mai are un apartament in centru istoric), va rog sa imi spuneti cum se imparte apartamentul meu care are credit bancar pana la adanci batraneti ale mele, cum se imparte apartamentul lui si autoturismul la care mai avem de achitat rate inca 2 ani, in cazul ca unul din noi decedeaza inainte de plata integrala a creditelor, sau cum se impart acestea dupa achitarea ratelor. Multumesc
Cel mai recent răspuns: ioanabarbu , utilizator 15:59, 23 August 2010
Haideti sa facem o mica recapitulare:

1- apartamentul sotiei defuncte era bun comun cu actualul dvs. sot? atunci va culege 1/4, si ramane cu 5/8, urmand sa faca apoi ce doreste cu aceasta cota;
2- apartamentul dvs. achizitionat cu credit inainte de casatorie este bun propriu al dvs., deci el nu are 1/2. In caz ca va supravietuieste, va culege doar 1/4, restul copiii dvs.

La punctul 1, sotul poate renunta la 1/4, pastrandu-si 1/2 ca bun comun, ca el este viu, partea lui nu intra la succesiunea dupa sotia defuncta. Nimic nu ii poate garanta ca copiii lui nu vor avea pretentii pe viitor.
Testamentul nu e o varianta, pt ca copiii lui ( descendentii oricui) sunt mostenitori rezervatari, au dreptul la o cota fixa, indiferent de ce acte se fac in timpul vietii inter vivos sau mortis causa.
Dar eu ii recomand asa: sa accepte succesiunea, sa culeaga cat are legal, si apoi sa doneze cat vrea copiiilor lui, astfel incat, de drept, sa le dea un fel de avans din mostenire, ca sa nu se mai certe cu nimeni dupa decesul lui. Altfel, pacte asupra unei mosteniri nedeschise, viitoare, nu se pot face, v-am scris mai sus.

Daca nu am inteles eu bine, sa ma corectati sa rezolvam speta.
buna ziua
Va multumesc din suflet pentru atentia care o acordati spetei mele. Este vorba pur si simplu o dorinta de a mea de a-mi proteja copiii mei de o eventuala actiune a copiilor lui de a lua casa pe care o platesc de 2,5 ani si nu stiu daca apuc sa termin de platatit - adica inca 21,5 ani(pana la 70 de ani am de platit rate).
1. El are un apartament cumparat cu sotia defuncta-bun comun- (dupa care nu a facut succesiunea desi a murit de 5 ani), o masina cumparat in rate, platita 1 an si 4 luni singur si restul de 3 ani si 8 luni o sa o platim impreuna, casa si teren la tara dupa decesul mamei (nu s+a facut succesiunea nici aici si nici dupa fratele care a murit)-tatal traieste.
2.Eu am cumparat un apartament platind avans 29000 euro(de la fostul sot pentru casa care i+am lasat+o lui) si am credit pe care il platesc cu actualul sot pana la adanci batraneti.)inca 22 de ani .... dar nu se stie cine imbatraneste primul-....
Ideea este ca as vrea sa ma asigur ca cei trei copii ai sai nu se vor baga niciodata peste apartamentul pe care il plaresc in rate. Si de aceea as vrea, daca se poate (si sotul meu VREA), sa facem o intelegere sau ceva in care el si copii lui sa semneze ca nu vor avea pretentii la acest apartament al meu, in care stau copii mei. Noi ne gandisem ca sotul meu sa cedeze si sa ramana doar cu 1/4 din casa lui in favoarea copiilor lui CU CONDITIA CA EI SA NU AIBA PRETENTII LA APARTAMENTUL MEU.
Dar inteleg ca nu se poate intre vii o astfel de intelegere, cu atat mai putin nu se poate face astfel de mentiune speciala la succesiunea mamei copiilor lui, pe care inca nu au facut+o. Se mai poate face dupa 5 ani, nu? dar cu costuri mai mari.
Poate aveti vreo idee cum as putea face sa imi protejez copii mei, chiar daca as renunta la drepturile mele dupa el in favoarea copiilor lui.
Poate stiti vreo chichita avocateasca.
Eu inteleg ca trebuie sa faca succesiunea, sa accepte partile lui, asa cum sunt prevazute de lege si apoi, printr-un testament,sa doneze toata parte lui copiilor lui cu conditiile pe care le dorim noi.....adica nimeni sa nu se bage peste apartamentul meu pe care il platesc impreuna cu el. Asa e bine?
Ma bucur ca am reusit sa va captez atentia cu aceasta imbarligatura a noastra. Asa e cand ai copii ...
Cu mii de multumiri pentru atentia acordata
Sotul supravietuitor va impartii masa succesorala a sotului decedat cu mostenitorii acceptanti a mostenirii decedatului in cote dupa cum urmeaza:
1/4 sotul supravietuitor (active plus pasive ale mostenirii)
3/4 mostenitorii acceptanti ai defunctului (active plus pasive din mostenire)
Atentie, copii sotului dvs. pot cere oricand dezbaterea succesiunii mamei lor (am inteles ca a decedat), sotul dvs. luand doar 1/4 din mostenirea sotiei defuncte .( masa succesorala a sotie fiind de 1/1 din apartamentul din centrul istoric sau de 1/2 din imobil , dupa cum imobilul a fost bun comun sau bun propriu si alte bunuri daca mai avea) .
Ultima modificare: Luni, 23 August 2010
Gabriel Trifu, Avocat
Buna ziua
Am inteles... sotul meu ia 1/2 din apartament (a fost bun comun cu prima sotie) si inca 1/4 din jumatatea ei, adica inca 1/8, in total 5/8. Ideea este ca cei trei copii ai sai nu vor sa dezbata succesiunea nici acum, dupa 5 ani de la decesul mamei lor si eu nu prea inteleg de ce.
1. Daca decedeaza el inaintea mea eu am dreptul la 1/ 2 din ce ii apartine si inca 1/8?
2. Daca eu decedez prima, lui ce ii ramane daca apartamentul meu nu s-a achitat (mai am inca 22 ani de plata si am achitat singura - nu eram casatoriti - un avans consistent din VALOAREA DE LA DATA contractului de vanzare cmparare)?
3. Daca se dezbate pana la urma succesiunea primei sotii, dupa aceea printr-un tetament sotul poate lasa mult mai mult din ce i se cuvine in favoarea copiilor lui DAR cu o clauza: copii lui sa nu aiba pretentie la apartamentul meu pe care copii mei sa il achite in continuare si sa il mosteneasca, chiar daca am platit cativa ani rate impreuna?
Am fi dorit ca inainte ca unul din noi doi sa inchida ochii, sa stabilim ca cei trei copii ai lui sa ia tot ce a apartinut parintilor lor si copii mei sa ia apartamentul meu, bineintels cu conditia sa achite in continuare ratele....
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitori renata67 renata67 Buna ziua! As vrea sa va relatez o situatie si sa va pun o intrebare. Doua persoane au trait in concubinaj cativa ani , timp in care li s-a dat un ... (vezi toată discuția)
Succesiune in doua cazuri aproape indentice. nechitaconst nechitaconst matusa sora tatalui meu a decedat in 2010 neavand copii succesiunea s-a facut in favoarea tatalui meu si fratele lui unchiul meu, ei fiind singuri succesori de ... (vezi toată discuția)
Ce se intimpla cu un apartament daca unul decedeaza ispas ilie ispas ilie unul din parinti decedeaza copiii ce drepturi au si cind anume (vezi toată discuția)