avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Activitate MuggedinRomania

Activitate MuggedinRomania

Multumesc pentru raspuns. Interesant ce spuneti: zugravitul este cheltuiala de intretinere...

Mie mi se pare ca este o reparatie destul de mare, pe care proprietarul trebuie sa o faca periodic in apartamentul pe care il inchiriaza, atunci cand doreste, dar pe banii lui! Zugraveala este ceva care se perimeaza in timp, lucru care se va intampla oricum daca cineva sta in acel apartament. Deci proprietarul o face pe banii lui, probabil atunci cand schimba chiriasii, daca el considera ca este necesar.

Nu inteleg logica dvs: de ce ar constitui intretinere pentru folosirea de zi cu zi a apartamentului? Daca eu stau intr-un apartament doar o luna, zugraveala s-a perimat ceva, in limitele uzului de zi cu zi (clar nu mai este noua)- asta inseamna ca cine sta dupa mine nu va avea conditiile necesare pentru folosirea apartamentului? Din ceea ce-mi spuneti, proprietarul poate sa decida ca vrea si in acest caz sa zugraveasca pe banii mei (ca doar nu mai este nou). Deci totul ramane la aprecierea lui, cu alte cuvinte la bunul lui plac?

Si atunci ce reparatii ii revin proprietarului? (Daca nici cele care survin cu trecerea timpului nu sunt in sarcina lui)

Daca se rupe un furtun la baie (cu timpul mai pleznesc, mai ales daca nu-s de buna calitate- mi s-a intamplat) atunci tot eu repar, caci doar eu si toti cei care au dat drumul la apa inaintea mea au uzat acel furtun? Credeti-ma ca mi s-a intamplat asta, si am fost acuzat ca folosesc apa prea fierbinte!!! La fel cum acum sunt acuzat in legatura cu tavanul ca nu tin geamul deschis suficient pe timp de iarna!!!
Nu vad cum tine logica asta, nimeni nu poate sa-ti dicteze sa nu folosesti apa calda, sa tii fereastra deschisa cat considera ei, sa nu dai frigiderul la o temperatura mai joasa (si asta mi s-a intamplat!). Sunt lucruri care se uzeaza, fiind folosite corespunzator, iar proprietarul le inlocuieste/repara cand s-au uzat. Simplu.

Nu cred ca trebuie sa platesc in vreunul din cazurile de mai sus
In plus, din articole pe net: "acomodarea unui nou chiriaş ar putea presupune cheltuieli extra pentru proprietar: igienizarea spaţiului (zugravire, înlocuire diverse), mobilier suplimentar etc."
[ link extern ]
Multumesc pentru raspuns. Nu, nu existau astfel de clauze. Iar acum ma confrunt cu un alt caz, dar care are un final asemanator: proprietara imi retine bani din garantie pentru lucruri care nu se justifica.

Am creat chiar azi un subiect nou in legatura cu asta, in care cer sa mi se confirme ca proprietarul este cel care trebuie sa suporte cheltuieli de zugravire, deoarece conform codului civil reparatiile mari cad in sarcina lui. Zugravitul=reparatie mare, nu de intretinere, plus ca tavanul s-a perimat cu trecerea timpului, nu am cauzat eu daune.


Am gasit si pe net sumedenie de articole pe tema imobiliare in care se spune ca "acomodarea unui nou chiriaş ar putea presupune cheltuieli extra pentru proprietar: igienizarea spaţiului (zugravire, înlocuire diverse), mobilier suplimentar etc."

luat de aici: [ link extern ]

Multumesc
Am inteles, si as vrea doar sa mi se confirme, ca in ceea ce priveste cheltuielile de zugravire intr-un apartament, acestea cad in sarcina proprietarului.

Conform Codului civil, orice reparatii mari (cum ar fi ale zidurilor) trebuie sa fie efectuate de catre proprietar, cele mici, de intretinere fiind in sarcina chiriasului. Zugravitul nu este o reparatie de intretinere.
Cu atat mai mult cu cat un tavan se perimeaza cu timpul (de ex de la gatit) fara ca cel care sta in chirie sa fi cauzat vreo dauna, acesta din urma nu are responsabilitatea de a plati pentru zugravirea lui.

Corect?
Am discutat aceasta chestiune cu cineva din Ministerul Justitiei.

Catre D-l Avocat Lascoschi:
Intr-adevar se depune sesizare la administratia financiara, dar nu stiu de ce spuneti ca eu as avea vreo responsabilitate in legatura cu evaziunea fiscala comisa de proprietara. Mi se parea clar de la inceput, si mi s-a confirmat de catre persoana de la MJ, ca este exclusiv responsabilitatea proprietarei de a merge la fisc cu contractul semnat pentru a-l inregistra, pentru ca este vorba de impozitul pe care PROPRIETARA trebuie sa-l plateasca, NU CHIRIASUL.

Nu vad de ce eu ca si chirias as avea vreo responsabilitata/prerogativa(?) de a forta achitarea impozitului de catre proprietara. La fel cum oricine, dupa ce a incheiat o afacere cu cineva, nu poate obliga acea persoana sa plateasca impozit pe profitul pe care persoana l-a obtinut din afacere.

In SUA ma indoiesc ca ar fi altfel, am trait acolo 8 ani, iar acolo se merge pe principiul ca fiecare isi declara si plateste propriile impozite, fara ca nimeni sa-l someze sa faca acest lucru. Daca nu o fac/nu o fac corect si sunt investigati de IRS... dracu i-a luat.

In concluzie pt aceasta idee: Contractul isi mentine validitatea, si poate constitui proba, chiar daca nu este inregistrat la fisc. Aceasta inregistrare este responsabilitatea proprietarului, legata de plata impozitelor sale.

Catre D-l avocatanghelus:

Pacat ca spuneti ca aceste lucruri constituie pierdere de timp. Probabil de asta si suntem in situatia de fata, in care fiecare da o teapa pe unde mai poate, pentru ca vede ca toti din jur fac la fel, si nimeni nu este tras la raspundere. Comportamentul proprietarilor este o GLUMA: fac ce vor muschii lor, iau cati bani din garantie vor ei, isi fac renovari in casa din ei, etc. Mie personal mi-au tras atatea tepe cu obraznicia caracteristica celui care nu crede ca poate fi tras la raspundere, ca totusi cred ca TREBUIE LUATI LA PALME nitel.
Mai nou mi s-a spus ca "in general garantia nu se da inapoi" !!!!!! Hah, am auzit-o si pe asta! Si n-o sa o las sa treaca. Chit ca ii pun doar pe drumuri si atat.

Multumesc pentru raspunsuri
Am avut o relatie absolut scarboasa cu proprietara. Nu a facut decat un antecontract cu mine, si doar la antecontract s-a ramas, cu toate ca i-am cerut pe parcurs un contract inregistrat. Am avut foarte mari probleme cu ea- a venit permanent in controale intentionat neanuntate, dand ordine privind starea "casei ei", imediat ce a expirat acel antecontract (dupa 3 luni) a marit chiria, iar la sfarsit a restrictionat accesul la apartament pe motiv ca mi-am luat deja lucrurile din el inainte sa se termine perioada de inchiriere, fara ca ea sa fie prezenta (!!!). Nici nu mai mentionez injuriile si comportamentul de mahala, incluzand si violenta fizica (daca puteti imagina o batrana supraponderata, cu un tupeu extrem, incercand sa te ia la bataie, asa, ca sa iti bage mintile in cap !!!), la care am fost supus pe parcursul acestor episoade.

Inteleg ca in baza a ceea ce am semnat cu ea, nu prea am cum sa o trag la raspundere pentru abuzurile ei. Dar pot sa raportez la fisc faptul ca ea nu a inregistrat venitul din inchiriere. Care este modalitatea de a raporta asta, si care este amenda? (pentru ca este totusi evaziune fiscala)