avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1068 soluții astăzi
Forum Activitate AndreiMarinescu9000

Activitate AndreiMarinescu9000

Aveam o singura intrebare importanta legata de politie cand ma cheama la audiere.
Eu la sfarsitul lunii iulie am fost sunat de la o sectie de politie sa vin peste 2 zile la audiere. Am spus ca nu pot deoarece dovezile pe care le am sunt pe laptop, laptop care e stricat si daca ar putea sa imi ofere mai mult timp. Doamna de acolo m-a intrebat care ar fi un termen mai bun iar eu am spus cel putin la sfarsit de august iar respectiva mi-a raspuns ca ma va mai suna inca odata la sfarsit de august.
Intrebarea e daca pot cumva sa mai extind termenul legal pana la sfarsit de septembrie? Deoarece clar pana la sfarsit de august termin sa repar laptopul, dar nu si sa organizez dovezile cat si sa le procesez. Pe langa asta sa am si clar definit ce si cum s-a intamplat, lucru ce poate fi facut mult mai usor cu inregistrarea audio.
Ma va afecta cumva legal extinderea termenului?
AJOFM/ANOFM si somajul.

Salut. Sunt proaspat absolvent de liceu.

In urmatoarele 2-3 luni o sa am treburi ce o sa ma impiedice din a avea un loc de munca. Asadar m-am gandit ca va fi avantajos sa apelez la somajul oferit de AJOFM.

Cazul meu e urmator

Joi am fost la AJOFM si acolo am aflat de la doamna la sectia de informatire ca imi va trebui diploma de 12 clase sa imi faca dosar de indemnizatie absolvent si ca mai am doar pana marti sa imi faca deoarece trece perioada de 60 de zile dupa absolvire.

Azi, am sunat la ANOFM si AJOFM sa intreb despre cursurile gratuite sau locurile de munca arondate daca sunt obligatorii(sunt, cica dupa ce am insistat mult), daca refuz mi se taie indemnizatia(cica, dar atat, presupunand ca ma mai pot folosii serviciile ANOFM si AJOFM). Am mai aflat azi, cica ca termenul pentru dosar este 60 de zile de la cand s-a eliberat adeverinta de studii liceale.

Voi lua 330ron pe timpul la 6 luni, iar daca ma angajez cu carte de munca pe acea perioada, regretabil nu voi mai primii banii aceia.
Totusi, cum liceul abia mi-a dat adeverinta de absolvire a studiilor liceeale, daca aduc adeverinta de la liceu imi va putea face dosar ca somer(de parca as cauta loc de munca acum) si dupa ce vin cu diploma de 12 clase ma va putea incadra la dosar de indemnizatie absolvent.

1. Dacă obțin statutul de absolvent indemnizat, voi fi obligat să urmez un curs sau să mă angajez?
2. Ce obligații voi avea dacă primesc șomajul și care sunt consecințele legale?
3. Dacă trebuie să urmez un curs pentru a continua să primesc șomaj, pot să mă retrag înainte de a-l începe?
4. Este posibil să îmi fac dosar de șomer neindemnizat și după obținerea diplomei de 12 clase să se schimbe în dosar de indemnizație absolvent?
5. De la ce dată începe termenul de 60 de zile? De la absolvire sau de la data când am primit adeverința cu studiile liceale?
6. Există o variantă mai bună pentru a obține indemnizația?
7. Pot obține dosar de absolvent indemnizat fără diploma de 12 clase?
8. Dacă obțin dosarul, voi primi banii retroactiv într-o singură sumă sau lunar?
9. Ce se întâmplă după ce se termină perioada de 6 luni de șomaj?
10. Ce se întâmplă dacă mă angajez în perioada de 6 luni de șomaj?
11. Ce alte obligații presupune șomajul?
12. La ce mă obligă apelarea la ajutorul de șomaj?
13. În afară de faptul că trebuie să fiu șomer pentru a primi indemnizația, ce alte dezavantaje implică șomajul? Ratez alte oportunități?
1. Iar daca arata ca nu mi-au emis diploma, ce face ministerul?

2. Te referi la proces penal sau la minister? Care ar fi consecintele procesului?

4. Cum pot face asta daca secretara e in concediu?
Cornel Vasile a scris:

Daca nu va da diploma, sa va elibereze adeverinta de absolvire a cursurilor , specialitatea ... puteti sesiza ISJ / MInisterul Educatiei.


Multumesc pentru atentie. Dar mi-ai putea raspunde la intrebarile de la sfarsitul textului?
Acele intrebari sunt detaliate si m-ar ajuta mult sa stiu mai multe detalii despre ele.
Liceul refuza sa imi elibereze diplomele dobandite dupa 4 ani de studiu

Salut. Am 18 ani si am absolvit un liceu tehnologic de profil electric de unde ar trebui sa primesc certificatea profesionala de "tehnician in instalatii electrice". Liceul nu imi elibereaza diploma aceasta cat si celelalte astfel incat imi limiteaza locurile de munca doar la cele de "necalificat cu 8 clase". Din motivul ca "nu au venit, asteapta" secretara refuza sa imi dea diplomele dobandite. Am fost la inspectorat si am aflat ca secretara nu spune adevarul si pot ele fi eliberate plus ca solutiile mele ar fi sa fac scandal pana cand mi-le da de buna voie ori sa fac sesizare.

Parintii ma tot descurajeaza sa fac sesizare deoarece:

-"nu faci nimic cu sesizarea la inspectorat are pile si aia te mananca de viu"

-"ca oricum o dai in bara de prost ce esti"

-ca nu fac nimica cu birocratia din romania si ca inspectoratele intra in vacanta la sfarsit de iulie deci raman fara diploma pana in octombrie

-ca pana acum doar am fost o cheltuiala degeaba si nu am facut nimica(cum de mic am avut note mari nu se mai pot lauda cu asta la lume deoarece deja se stie despre mine)

Parintii nu ofera nici o alternativa decat sa se arunce in genunci si sa implore secretara sa imi dea diplomele. Dupa o sa se razbune pe mine ca "i-am facut sa se rusineze in fata lumii".

Cum pot retalia impotriva secretarei care nu-mi da diplomele?

Pot folosii inregistrarile audio drept dovada?

Pot face plangere la inspectorat pentru ceva de la inceputul anului scolar daca inca am inregistrari audio drept proba? Mai exact, diriginta ma jignea doar pe mine in timpul orei si instiga clasa sa rada de mine deoarece aveam par lung si barba cu toate ca nu eram singurul. Iar ceilalti radeau sa evite ca pe antrax, corijenta la materia ei. Altii aveau parul pana la coate in timp ce la mine abia trecea de umeri. Un coleg avea barba atat de lunga incat oricarui adult de-o varsta careia am spus ca e coleg cu mine, toti l-au poreclit "talibanu" deoarece avea "barba de taliban".

Iar secretara tipa la mine deoarece purtam borseta pana cand o dadeam jos si nu ma lasa in clasa in cazul rar cand intarziam la prima ora a orarului continuand sa tipe chiar si cand intram in clasa indiferent de ce imi spunea.


Tin sa mentionez ca atat secretara cat si diriginta se apropie de pensie avand peste 60 de ani.

Ce le poate face inspectoratul in cazul descris mai sus?

Cat timp sa ma astept ca ia tot procesul?

Diriginta spune ca pana luni e secretara, dupa intra in concediu. Poate fi asta adevarat?

Ce se va intampla cu diplomele mea daca nu le primesc pana cand intra secretara in concediu?