avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1111 soluții astăzi
Forum Activitate DAlina81

Activitate DAlina81

Mulțumesc mult!


Alexandru Surcel a scris:

Certificatul de calitate de mostenitor face un pic mai mult de atât: permite substituirea în drepturile și obligațiile decedatului în procese în care acesta era parte, în legătură cu notificările formulate de decedat în baza Legii nr. 10/2001 sau a cererilor formulate în temeiul legilor fondului funciar etc. Așa că cel mai bine întrebați direct banca.

hhs a scris:

Buna ziua,
" Certificatul de calitate de mostenitor" confera un drept de mostenire, adica cel de a participa la dezbaterea succesiunii. "Certificatul de mostenitor" ii confera un drept de proprietate asupra unei mosteniri !!





Mama mea vrea sa afle înainte de dezbaterea succesiunii, situația financiară a acestui cont (ex. Să nu fie datorii), NU să dispună de conținutul acestuia.
Noi am fost deja la bancă să anunțăm decesul, iar banca nu numai ca a blocat contul imediat (lucru care este legal și OK), dar a refuzat ferm să îi dea mamei informații legate de situația contului. Este posibil acest lucru doar în baza certificatului de calitate de moștenitor, să aflăm această informație?
Vrem numai să aflăm dacă sunt datorii sau nu. Nici nu e nevoie să ne denumească o sumă, ci doar să spună dacă sunt datorii sau nu.

Mă scuzați și vă mulțumesc
Atunci la ce ajută în general actul în calitate de moștenitor ( la el se plătește numai o taxă fixă)? Ce putere are acest act?
Multumesc, dar nu prea am înțeles. :(
Deci sunt doua acte diferite: cel de calitate de moștenitor și cel de moștenitor
Bună ziua. Ne confruntăm cu următoarea problemă. Tatăl decedat, mama deține procura pentru contul lui.
Am anunțat banca despre decesul tatălui cu rugămintea ca acest cont să se stingă/inchida. Banca nu a făcut decât să blocheze și să îl pună pe inactiv. Înainte de aceasta am verificat contul în care nu mai sunt decât 9 lei, deci „gol“, mama apucând înainte pe baza procurii să îi ridice pensia.
Banca spune ca numai cu actul de succesiune poate inchide acest cont și i se pot da mamei și alte informații legate de cont (deși are procura).
Acum, noi am aflat și de la altă bancă ca se cere actul în calitate de moștenitor.
Ce este până la urmă corect?!? Ne poate obliga banca să dezbatem succesiunea pentru închiderea contului sau este de-ajuns acel act în calitate de moștenitor, cu care confirm același lucru, cum că accept moștenirea, fie bună sau fie rea?!?
De ce interesează banca ce avere/mostenire deține mama concret, dacă oricum prin certificatul în calitate de moștenitor ne asumam răspunderea și acceptăm moștenirea ?!?

Cunosc diferența dintre aceste două acte: actul de succesiune și actul în calitate de moștenitor/succesor.

Va multumesc pentru ajutor!