avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Amânare finalizare succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Amânare finalizare succesiune

Bună ziua.

Se poate amâna dezbaterea succesiunii până la lamurirea problemei?!? Nu dorim să abandonăm sau să renunțăm în nici un caz la finalizarea succesiunii!

Eu, fratele meu și mama noastră am deschis dezbaterea succesiunii la sfârșitul lui octombrie 2024 după ce tata a decedat în iulie 2024.
Când ne-am prezentat la notar în luna decembrie ca să semnăm certificatele de moștenitor am avut toți surpriza ca pe extrasul din cartea funciară să scrie cum ca apartamentul are sarcini. În acest moment noi nu am semnat nici un certificat. Dorim să clarificăm mai întâi problema cu ajutorul unui avocat. Mama noastră ne-a explicat ca este imposibil acest lucru, punându-le la dispoziție toate actele doveditoare. Chiar și contractul de proprietate încheiat în 2005. Ultima transcripție a comandamentului fiind din anul 1997, nereinnoită. Ambele fiind bineînțeles menționate în extras.

Noi, nu ne dorim decât câteva luni amânarea semnării acestor certificate. Este posibil acest lucru din partea notarei noastre, fără a ne percepe încă odată toată suma pentru succesiune și pe care noi am apucat să o plătim deja integral?

Vă mulțumim pentru ajutor
Ultima modificare: Joi, 2 Ianuarie 2025
DAlina81, utilizator
Cel mai recent răspuns: DAlina81 , utilizator 13:56, 2 Ianuarie 2025
Da, este posibil. Se vor acorda mai multe termene.
Insa dezbaterea se putea finaliza și cu existenta acelor sarcini.
Ar fi fost menționate în certificatul de moștenitor și mai departe, rezolvați problema, având și un document care v-ar fi dovedit calitatea de moștenitori.
raluk0207, utilizator

raluk0207 a scris:

Ar fi fost menționate în certificatul de moștenitor și mai departe, rezolvați problema, având și un document care v-ar fi dovedit calitatea de moștenitori.

Ce fel de termene? Dacă se poate mai concret.
Legea spune ca succesiunea ar trebui să se facă într-un an sau 2 ani de zile maxim (ptr. evitarea taxei de 1% impozit și la stat).
Aceste termene sunt negociabile cu notara?

Da, sarcinile sunt într-adevăr menționate în certificatul de moștenitor, fără detalii. Deci nu știm exact despre ce este vorba. Din acest motiv am angajat avocatul să clarifice problema. Dar chiar și el are nevoie de timp. Nu se poate clarifica într-o săptămână, două.

De aceea întrebarea era dacă notara ne poate acorda această amânare fără a ne mai taxa după rezolvare încă odată cu toată suma.

Deci să înțeleg, ca trebuie să luăm contact cu notara și să stabilim cum procedăm mai departe.
Sinceri să fim, nici eu și nici fratele meu nu dorim preluarea sarcinilor. Cine ar face acest lucru?!
Mulțumesc
DAlina81, utilizator

DAlina81 a scris:

raluk0207 a scris:

Ce fel de termene? Dacă se poate mai concret.
Legea spune ca succesiunea ar trebui să se facă într-un an sau 2 ani de zile maxim (ptr. evitarea taxei de 1% impozit și la stat).
Aceste termene sunt negociabile cu notara?

Da, sarcinile sunt într-adevăr menționate în certificatul de moștenitor, fără detalii. Deci nu știm exact despre ce este vorba. Din acest motiv am angajat avocatul să clarifice problema. Dar chiar și el are nevoie de timp. Nu se poate clarifica într-o săptămână, două.

De aceea întrebarea era dacă notara ne poate acorda această amânare fără a ne mai taxa după rezolvare încă odată cu toată suma.

Deci să înțeleg, ca trebuie să luăm contact cu notara și să stabilim cum procedăm mai departe.
Sinceri să fim, nici eu și nici fratele meu nu dorim preluarea sarcinilor. Cine ar face acest lucru?!
Mulțumesc

Noi dorim să rezolvăm problema înainte de finalizare, nu după. Cine știe, în ce vom intra dacă semnăm.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Concret: notarul acorda mai multe termene, mai multe date, care pot sa fie peste o săptămâna, peste 3 săptămâni, peste 7 luni, peste 3 luni etc, cum consideră notarul.
La fiecare termen, notarul emite o încheiere de ședință în care consemnează ce s-a întâmplat în sedinta respectiva: ce documente s-au mai adus, ce mostenitori s-au prezentat, ce au declarat aceștia sau chiar dacă nu s-a întâmplat nimic.
La finalul fiecărei încheierii de ședință notarul public dispune acordarea unui nou termen pentru data de... sau suspendarea dosarului succesoral.

Dacă finalizați dezbaterea înainte de împlinirea a 2 ani de la deces, nu plătiți impozit către stat. Dacă finalizați dezbaterea după expirarea termenului, veți plăti impozit. Dar asta va privește pe dvs
În orice caz, nici notarul nu poate sa emită încheieri de ședință și sa plimbe dosarul la nesfârșit, prin registre si evidențe. In practica, face asta, cam 1 an. După 1 an, suspenda dosarul și îl redeschide după ce vă veți fi rezolvat problemele.
Datoriile și sarcinile succesiunii se suporta de moștenitorii acceptanti. Dobândiți și bunuri, dar și sarcini și datorii.
Odată ce ați acceptat moștenirea, nu are absolut nicio relevanta ca s-a emis certificatul de moștenitor acum sau după ce veți fi rezolvat chestiunea cu sarcina.

Nu știu ce suma v-a perceput notarul (ar trebui sa citiți pe chitanțe), dar nu cred ca v-a încasat tot onorariul pentru întreaga dezbatere succesorala, fără sa fi emis certificatul de moștenitor.
Este posibil sa fi achitat doar procedurile efectuate pana la acel moment (consultație notariala, copii legalizate, declarațiile dvs de acceptare/renunțare, contravaloarea extrasului de carte funciara și verificările la Camera Notarilor Publici și la Registrele Naționale Notariale INFONOT).
Așadar, este posibil ca taxele notariale pentru mostenire sa le achitați la momentul finalizării procedurii succesorale.
raluk0207, utilizator

raluk0207 a scris:

Concret: notarul acorda mai multe termene, mai multe date, care pot sa fie peste o săptămâna, peste 3 săptămâni, peste 7 luni, peste 3 luni etc, cum consideră notarul.
La fiecare termen, notarul emite o încheiere de ședință în care consemnează ce s-a întâmplat în sedinta respectiva: ce documente s-au mai adus, ce mostenitori s-au prezentat, ce au declarat aceștia sau chiar dacă nu s-a întâmplat nimic.
La finalul fiecărei încheierii de ședință notarul public dispune acordarea unui nou termen pentru data de... sau suspendarea dosarului succesoral.

Dacă finalizați dezbaterea înainte de împlinirea a 2 ani de la deces, nu plătiți impozit către stat. Dacă finalizați dezbaterea după expirarea termenului, veți plăti impozit. Dar asta va privește pe dvs
În orice caz, nici notarul nu poate sa emită încheieri de ședință și sa plimbe dosarul la nesfârșit, prin registre si evidențe. In practica, face asta, cam 1 an. După 1 an, suspenda dosarul și îl redeschide după ce vă veți fi rezolvat problemele.
Datoriile și sarcinile succesiunii se suporta de moștenitorii acceptanti. Dobândiți și bunuri, dar și sarcini și datorii.
Odată ce ați acceptat moștenirea, nu are absolut nicio relevanta ca s-a emis certificatul de moștenitor acum sau după ce veți fi rezolvat chestiunea cu sarcina.

Nu știu ce suma v-a perceput notarul (ar trebui sa citiți pe chitanțe), dar nu cred ca v-a încasat tot onorariul pentru întreaga dezbatere succesorala, fără sa fi emis certificatul de moștenitor.
Este posibil sa fi achitat doar procedurile efectuate pana la acel moment (consultație notariala, copii legalizate, declarațiile dvs de acceptare/renunțare, contravaloarea extrasului de carte funciara și verificările la Camera Notarilor Publici și la Registrele Naționale Notariale INFONOT).
Așadar, este posibil ca taxele notariale pentru mostenire sa le achitați la momentul finalizării procedurii succesorale.

Va multumesc foarte mult pentru ajutor, cred ca sunt foarte lamurita acum.
Referitor la plata, vă asigur ca este plătit tot. Tot ce ați spus dvs. se afla menționat pe chitanțe. Absolut tot! Toate verificările și așa mai departe…
Vă doresc un an nou liniștit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune apartament cosmin311 cosmin311 Acum o saptamana a murit mama. Apartamentul cu 2 camere in care stau este al mamei adica e trecut pe numele ei inainte de casatorie. Tata a divortat de mama de ... (vezi toată discuția)
Succesiune prin instanta alynaaaa alynaaaa Buna ziua. Fratele meu nu are bani sa achite impozitul de la primarie si nici pentru deschiderea unei succesiune notariale. As vrea sa deschid succesiunea ... (vezi toată discuția)
Parte din mostenire la care vreau sa renunt dovleacmihaela dovleacmihaela buna ziua . de curand a decedat fratele si doresc dezbaterea succesiunii,el neavand copii. in 1991 fratele s-a dus in moldova de unde apartin bunicii si a ... (vezi toată discuția)