Da, este posibil. Se vor acorda mai multe termene.
Insa dezbaterea se putea finaliza și cu existenta acelor sarcini.
Ar fi fost menționate în certificatul de moștenitor și mai departe, rezolvați problema, având și un document care v-ar fi dovedit calitatea de moștenitori.
raluk0207 a scris:
Da, este posibil. Se vor acorda mai multe termene.
Insa dezbaterea se putea finaliza și cu existenta acelor sarcini.
Ar fi fost menționate în certificatul de moștenitor și mai departe, rezolvați problema, având și un document care v-ar fi dovedit calitatea de moștenitori.
Ce fel de termene? Dacă se poate mai concret.
Legea spune ca succesiunea ar trebui să se facă într-un an sau 2 ani de zile maxim (ptr. evitarea taxei de 1% impozit și la stat).
Aceste termene sunt negociabile cu notara?
Da, sarcinile sunt într-adevăr menționate în certificatul de moștenitor, fără detalii. Deci nu știm exact despre ce este vorba. Din acest motiv am angajat avocatul să clarifice problema. Dar chiar și el are nevoie de timp. Nu se poate clarifica într-o săptămână, două.
De aceea întrebarea era dacă notara ne poate acorda această amânare fără a ne mai taxa după rezolvare încă odată cu toată suma.
Deci să înțeleg, ca trebuie să luăm contact cu notara și să stabilim cum procedăm mai departe.
Sinceri să fim, nici eu și nici fratele meu nu dorim preluarea sarcinilor. Cine ar face acest lucru?!
Mulțumesc
Concret: notarul acorda mai multe termene, mai multe date, care pot sa fie peste o săptămâna, peste 3 săptămâni, peste 7 luni, peste 3 luni etc, cum consideră notarul.
La fiecare termen, notarul emite o încheiere de ședință în care consemnează ce s-a întâmplat în sedinta respectiva: ce documente s-au mai adus, ce mostenitori s-au prezentat, ce au declarat aceștia sau chiar dacă nu s-a întâmplat nimic.
La finalul fiecărei încheierii de ședință notarul public dispune acordarea unui nou termen pentru data de... sau suspendarea dosarului succesoral.
Dacă finalizați dezbaterea înainte de împlinirea a 2 ani de la deces, nu plătiți impozit către stat. Dacă finalizați dezbaterea după expirarea termenului, veți plăti impozit. Dar asta va privește pe dvs
În orice caz, nici notarul nu poate sa emită încheieri de ședință și sa plimbe dosarul la nesfârșit, prin registre si evidențe. In practica, face asta, cam 1 an. După 1 an, suspenda dosarul și îl redeschide după ce vă veți fi rezolvat problemele.
Datoriile și sarcinile succesiunii se suporta de moștenitorii acceptanti. Dobândiți și bunuri, dar și sarcini și datorii.
Odată ce ați acceptat moștenirea, nu are absolut nicio relevanta ca s-a emis certificatul de moștenitor acum sau după ce veți fi rezolvat chestiunea cu sarcina.
Nu știu ce suma v-a perceput notarul (ar trebui sa citiți pe chitanțe), dar nu cred ca v-a încasat tot onorariul pentru întreaga dezbatere succesorala, fără sa fi emis certificatul de moștenitor.
Este posibil sa fi achitat doar procedurile efectuate pana la acel moment (consultație notariala, copii legalizate, declarațiile dvs de acceptare/renunțare, contravaloarea extrasului de carte funciara și verificările la Camera Notarilor Publici și la Registrele Naționale Notariale INFONOT).
Așadar, este posibil ca taxele notariale pentru mostenire sa le achitați la momentul finalizării procedurii succesorale.
~ final discuție ~