In ceea ce-i priveste pe altii care au avut aur, onyx si mai stiu eu ce, fiecare cetatean are libertatea sa isi ceara drepturile si sa fie informat. Faptul ca nu au ajuns in instanta sau nu au intrebat, nu este problema nimanui, numai a acelor persoane. Din pacate si din fericire, raspundem fiecare pentru propria persoana.
In acelasi timp, alin. 3 si 4 din legea 196/2018 (pe care le-am aratat mai sus) mentioneaza un prejudiciu. Nu se mentioneaza ce fel de prejudiciu si nu exista o suma minima. Totodata, nu se mentioneaza starea in care trebuie adusa lucrarea, insa, nu considerati ca este o pierdere si mai mare pentru mine, din moment ce ei vor sparge BCA si vor pune numai rigips? (nu mai zic de gresie, faianta, izolatie, materiale, instalator si mana de lucru). Sunt foarte multe probleme care vin cu aceasta situatie, inclusiv faptul ca pe toata durata acestei lucrari, toata familia ramane fara singura baie.
Exista gura de vizitare, am lasat chiar un spatiu mare. Nu cred ca intelegeti insa, cat de mare este teava de scurgere a blocului, cea veche din 1970, de fonta. Cat despre articolul 31, dupa cum aratam in randurile de mai sus, alin. 3 si 4 vorbesc de prejudiciu cauzat. (care in conditia in care imi vor distruge baia, exista). Tocmai, ca legea nu distinge ce fel de prejudiciu trebuie sa fie sau ce suma.
Va multumesc mult pentru raspuns.
Dvs. ati adus in vedere presedintelui blocului si ati rezolvat practic pe cale amiabila sau ati ajuns in instanta?
Ideea este ca din ce am inteles, fostul administrator al blocului a bagat o mare parte din banii asociatiei si locatarilor in buzunarul propriu. Nu exista niciun fond de reparatii de 12 ani. Eu i-am aratat presdintelui aceste articole si mi-a spus ca nu exista bani in fondul de reparatii si ca nu o sa imi repare nimeni "figurile" si ca nu sunt singurul "deranjat" de situatie. Au strans intr-o singura luna anul acesta bani pt fondul de reparatii, de cand cu noul presedinte, dar ma indoiesc ca suficienti cat sa acopere paguba. Totodata mi s-a spus si ca in locul BCA-ului din baie, vor pune rigips. Am pus intrebarea originala aici pentru ca mi se pare interpretabil textul de lege.
Buna ziua!
Am cumparat recent un apartament. Am investit foarte multi bani in ultimele luni pentru modernizarea acestuia. Am schimbat tot ce se putea schimba (tevi, fire electrice, gresie, geamuri, usi etc). Singurele 2 lucruri de care nu m-am putut atinge au fost teava de gaz si teava de scurgere din baie (tevi comune). Problema este urmatoarea: am aflat recent ca trebuie schimbata teava de scurgere la baie. Ok. Perfect. Instalatorul care a venit sa se uite la tevi, mi-a spus ca din pacate tot peretele (unde se afla teava) trebuie spart si ca ei se vor ocupa de reparatii PANA la rigips. Adica nu vor aduce baia in stadiul la care este ea acum (dupa modernizare, cu gresie, faianta, izolatie, mobila). Mai pe romaneste, dupa toata investitia facuta recent, imi vor sparge peretele si nu vor repara baia complet. Imi doresc sa se schimbe aceasta teava, dar nu accept sa ma lase fara (singura) baie 2-3 zile, iar la sfarsit, baia mea sa fie un santier neterminat. Am gasit aceste articole si ma intrebam daca considerati ca sunt relevante si daca le pot arata presedintelui blocului. Nu mi se pare normal sa platesc IAR, pentru a moderniza, mai ales cand teava nu este sparta. Din ce am inteles exista o fisura undeva, dar nu la etajul meu.
(3) Proprietarii din condominiu care suferă un prejudiciu ca urmare a executării lucrărilor
prevăzute la alin. (1) sunt despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații.
(4) În cazul în care prejudiciul este cauzat de către executantul lucrărilor de intervenție, persoană
fizică/juridică, despăgubirea va fi recuperată de la acesta, în condițiile legii.
(6) În situația în care, pe parcursul executării lucrărilor de intervenție în baza prevederilor alin.
(1), se afectează în orice mod proprietatea individuală, cheltuielile necesare pentru aducerea la
starea tehnică inițială a acestora se suportă în condițiile alin. (3) și/sau (4), după caz.
Multumesc!