avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine plateste? Am cumparat recent un apartament. Am ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine plateste? Am cumparat recent un apartament. Am investit foarte ...

Buna ziua!
Am cumparat recent un apartament. Am investit foarte multi bani in ultimele luni pentru modernizarea acestuia. Am schimbat tot ce se putea schimba (tevi, fire electrice, gresie, geamuri, usi etc). Singurele 2 lucruri de care nu m-am putut atinge au fost teava de gaz si teava de scurgere din baie (tevi comune). Problema este urmatoarea: am aflat recent ca trebuie schimbata teava de scurgere la baie. Ok. Perfect. Instalatorul care a venit sa se uite la tevi, mi-a spus ca din pacate tot peretele (unde se afla teava) trebuie spart si ca ei se vor ocupa de reparatii PANA la rigips. Adica nu vor aduce baia in stadiul la care este ea acum (dupa modernizare, cu gresie, faianta, izolatie, mobila). Mai pe romaneste, dupa toata investitia facuta recent, imi vor sparge peretele si nu vor repara baia complet. Imi doresc sa se schimbe aceasta teava, dar nu accept sa ma lase fara (singura) baie 2-3 zile, iar la sfarsit, baia mea sa fie un santier neterminat. Am gasit aceste articole si ma intrebam daca considerati ca sunt relevante si daca le pot arata presedintelui blocului. Nu mi se pare normal sa platesc IAR, pentru a moderniza, mai ales cand teava nu este sparta. Din ce am inteles exista o fisura undeva, dar nu la etajul meu.
(3) Proprietarii din condominiu care suferă un prejudiciu ca urmare a executării lucrărilor
prevăzute la alin. (1) sunt despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații.
(4) În cazul în care prejudiciul este cauzat de către executantul lucrărilor de intervenție, persoană
fizică/juridică, despăgubirea va fi recuperată de la acesta, în condițiile legii.
(6) În situația în care, pe parcursul executării lucrărilor de intervenție în baza prevederilor alin.
(1), se afectează în orice mod proprietatea individuală, cheltuielile necesare pentru aducerea la
starea tehnică inițială a acestora se suportă în condițiile alin. (3) și/sau (4), după caz.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 02:53, 4 August 2024
Buna ziua

Aveti dreptul sa fiti despagubit.

Fix prin aceeasi situatie am trecut si eu. Desi am avut grija sa montez guri de vizitare mai mari decat cele care au fost initial, pentru o avarie la coloana comuna de apa a fost nevoie sa sparga intreaga nisa din baia mea la mai putin de un an de la renovare.

Norocul meu a fost ca, intamplandu-se evenimentul la scurt timp dupa ce am renovat am putut gasi acelasi model de faianta.

Sfatul meu este ca sa atentionati in scris (repet, in scris) presedintele de obligatia de a fi despagubit. Apoi solicitati efectuarea reparatiei in regim de urgenta, in caz contrar rezervandu-va dreptul de a contracta in nume propriu o firma pentru aceasta lucrare, motivand faptul ca fiind unica baie, aceasta este indispensabila si nu puteti locui fara acces la baie.

Apoi sa faceti reparatia cu o firma autorizata (obligatoriu sa aveti contract si sa va dea factura pentru lucrare). De asemenea, va sfatuiesc ca inainte de a alege o firma pentru reparatie sa solicitati oferte de la alte 2-3 firme (si pe mail daca le aveti sunt foarte bune). Important e sa se vada ca pretul lucrarii nu este disproportionat.

In cazul meu m-au ajutat foarte mult, pentru ca initial presedintele a spus ca nu e treaba asociatiei sa plateasca reparatia peretelui, ci doar a tevii.
Va multumesc mult pentru raspuns.
Dvs. ati adus in vedere presedintelui blocului si ati rezolvat practic pe cale amiabila sau ati ajuns in instanta?
Ideea este ca din ce am inteles, fostul administrator al blocului a bagat o mare parte din banii asociatiei si locatarilor in buzunarul propriu. Nu exista niciun fond de reparatii de 12 ani. Eu i-am aratat presdintelui aceste articole si mi-a spus ca nu exista bani in fondul de reparatii si ca nu o sa imi repare nimeni "figurile" si ca nu sunt singurul "deranjat" de situatie. Au strans intr-o singura luna anul acesta bani pt fondul de reparatii, de cand cu noul presedinte, dar ma indoiesc ca suficienti cat sa acopere paguba. Totodata mi s-a spus si ca in locul BCA-ului din baie, vor pune rigips. Am pus intrebarea originala aici pentru ca mi se pare interpretabil textul de lege.
Nu exista dispozitie in vigoare care sa impuna asociatiei de proprietari sa refaca finsajul proprietatii private
Legea in vigoare prevede obligatia in sarcina asociatiei de proprietari sa execute reparatii la partea comuna de constructii si de instalatii-fara insa a asigura si finisajul asupra partilor unde s-a intervenit
Legea 196/2018
[ link extern ]
Prin articolul 31 nu arata ca trebuie refacut cum a fost acolo. Au fost unii care au avut ONYX si alte pietre si opere de arta pe pereti.
Daca dv aveti aur acolo e treaba dv sa le scoateti si sa le puneti la loc.
Aveti o sansa daca ati lasat gura de vizitare sa se faca inlocuirea tevilor pe la vecinii de sus si jos si sa le platiti dv acestora o mica suma daca va intelegeti pentru a nu distruge la dumneavoastra.
Adica totul se face prin gura de vizitare si prin interventia de la vecini de sus sau jos. Daca vecinii macar unul e de acord si instalatorii astia nu se pricep sau nu pot fiti pregatit sa aduceti dv un instalator priceput.
Ultima modificare: Joi, 1 August 2024
w_v_w_v, utilizator
Exista gura de vizitare, am lasat chiar un spatiu mare. Nu cred ca intelegeti insa, cat de mare este teava de scurgere a blocului, cea veche din 1970, de fonta. Cat despre articolul 31, dupa cum aratam in randurile de mai sus, alin. 3 si 4 vorbesc de prejudiciu cauzat. (care in conditia in care imi vor distruge baia, exista). Tocmai, ca legea nu distinge ce fel de prejudiciu trebuie sa fie sau ce suma.