Buna ziua!
Am cumparat recent un apartament. Am investit foarte multi bani in ultimele luni pentru modernizarea acestuia. Am schimbat tot ce se putea schimba (tevi, fire electrice, gresie, geamuri, usi etc). Singurele 2 lucruri de care nu m-am putut atinge au fost teava de gaz si teava de scurgere din baie (tevi comune). Problema este urmatoarea: am aflat recent ca trebuie schimbata teava de scurgere la baie. Ok. Perfect. Instalatorul care a venit sa se uite la tevi, mi-a spus ca din pacate tot peretele (unde se afla teava) trebuie spart si ca ei se vor ocupa de reparatii PANA la rigips. Adica nu vor aduce baia in stadiul la care este ea acum (dupa modernizare, cu gresie, faianta, izolatie, mobila). Mai pe romaneste, dupa toata investitia facuta recent, imi vor sparge peretele si nu vor repara baia complet. Imi doresc sa se schimbe aceasta teava, dar nu accept sa ma lase fara (singura) baie 2-3 zile, iar la sfarsit, baia mea sa fie un santier neterminat. Am gasit aceste articole si ma intrebam daca considerati ca sunt relevante si daca le pot arata presedintelui blocului. Nu mi se pare normal sa platesc IAR, pentru a moderniza, mai ales cand teava nu este sparta. Din ce am inteles exista o fisura undeva, dar nu la etajul meu.
(3) Proprietarii din condominiu care suferă un prejudiciu ca urmare a executării lucrărilor
prevăzute la alin. (1) sunt despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații.
(4) În cazul în care prejudiciul este cauzat de către executantul lucrărilor de intervenție, persoană
fizică/juridică, despăgubirea va fi recuperată de la acesta, în condițiile legii.
(6) În situația în care, pe parcursul executării lucrărilor de intervenție în baza prevederilor alin.
(1), se afectează în orice mod proprietatea individuală, cheltuielile necesare pentru aducerea la
starea tehnică inițială a acestora se suportă în condițiile alin. (3) și/sau (4), după caz.
Multumesc!
In acelasi timp, alin. 3 si 4 din legea 196/2018 (pe care le-am aratat mai sus) mentioneaza un prejudiciu. Nu se mentioneaza ce fel de prejudiciu si nu exista o suma minima. Totodata, nu se mentioneaza starea in care trebuie adusa lucrarea, insa, nu considerati ca este o pierdere si mai mare pentru mine, din moment ce ei vor sparge BCA si vor pune numai rigips? (nu mai zic de gresie, faianta, izolatie, materiale, instalator si mana de lucru). Sunt foarte multe probleme care vin cu aceasta situatie, inclusiv faptul ca pe toata durata acestei lucrari, toata familia ramane fara singura baie.
In ceea ce-i priveste pe altii care au avut aur, onyx si mai stiu eu ce, fiecare cetatean are libertatea sa isi ceara drepturile si sa fie informat. Faptul ca nu au ajuns in instanta sau nu au intrebat, nu este problema nimanui, numai a acelor persoane. Din pacate si din fericire, raspundem fiecare pentru propria persoana.
Eu am reusit fara instanta, dar nu fara discutii si certuri. Deci mergeti mai departe.
Mie mi-au spus la inceput ca asociatia plateste numai reparatia tevii, nu si a peretului afectat. Apoi dupa notificarea scrisa mi-au spus (verbal) ca ei doar o sa refaca acel perete cu rigips. Dupa aia ca daca nu sunt de acord sa chem oameni sa daram eu peretele si ei sa faca lucrarea. Mai apoi m-au luat " la sentiment". Ca au mai fost astfel de situatii si ca fiecare si-a reparat singur, ca sa ma gandesc si la vecinii mai sarmani ca vor trebui sa plateasca si ei etc etc...
Nu cedati!
La mine a fost si o chestiune personala. Cand am cumparat apartamentul, fostul proprietar a astupat gurile de vizitare ale coloanelor cu faianta. Nu stiam si nici nu am verificat asta. Cand s-a stricat coloana comuna, au spart la mine si cand a fost vorba de despagubire mi-au spus ca nici poveste pentru ca e vina mea ca am astupat gurile si ca daca erau acele guri nu trebuiau sa sparga. Renovarea am facut-o dupa aceasta reparatie, pe banii mei. Numai ca ghinion! Reparatia probabil ca nu a fost facuta corect si la nici un an de la renovare a fost nevoie de alta interventie.
Am facut lucrarea cu o firma pentru ca altfel asociatia nu avea cum sa inregistreze cheltuiala in contabilitate.
Cine spune ca asociatia nu e obligata sa repare nu are dreptate.
Iar din pacate majoritatea presedintilor nu cunosc legea si iau deciziile dupa cum li se pare lor ca ar fi "normal" sau "corect" sau dupa cum bate vantul, ca e tot una pt ei.
Cheltuiala cu reparatia a fost trecuta la intretinere si s-a impartit tuturor proprietarilor in functie de cota-parte indiviza. Deci intr-un final am ajuns sa platesc si eu o parte din lucrarea facuta.
Cititi va rog Art 31 din L196/2018
Articolul 31
(1) Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepție cazurile de urgență când termenul pentru preaviz este de 24 de ore.
(2) În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, în conformitate cu prevederile alin. (1), acesta răspunde civil și penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectați, în condițiile legii.
(3) Proprietarii din condominiu care suferă un prejudiciu ca urmare a executării lucrărilor prevăzute la alin. (1) sunt despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații.
(4) În cazul în care prejudiciul este cauzat de către executantul lucrărilor de intervenție, persoană fizică/juridică, despăgubirea va fi recuperată de la acesta, în condițiile legii.
(5) Lucrările de intervenție la elementele componente ale proprietății comune, efectuate în baza alin. (1), se execută în condiții stabilite de comun acord și consemnate printr-un acord semnat de către proprietar și asociația de proprietari.
(6) În situația în care, pe parcursul executării lucrărilor de intervenție în baza prevederilor alin. (1), se afectează în orice mod proprietatea individuală, cheltuielile necesare pentru aducerea la starea tehnică inițială a acestora se suportă în condițiile alin. (3) și/sau (4), după caz.
Legea spune clar: "cheltuielile necesare pentru aducerea la starea tehnică inițială". Adica la cum era peretele inainte de lucrare daca nu v-ati inteles altfel.
normal e sa aduca la starea initiala...dar pe de alta parte asociatia plateste din fondul de reparatii si care este alimentat tot de dvs.......asadar toate reparatiile din ap se pot face, la sfarsit se trage linie si se imparte per cota parte
practic luati banii din buzunarul stang si ii bagati in buzunarul drept.......daca aveti si un ap mai mare fata de restul....o sa constatati ca ati pus mai multi bani nu numai pt baia dvs dar si pt ceilalti
Nu e normal deloc sa aduca la starea initiala.
Daca dv va faceti un U din aur sa acoperiti tevile e treaba dv. Daca mesterul era destept va sugera sa puneti la U asta niste balamale si cand prostii astia de la asociatie sa puteti ridica Capota asta in forma de U sa umble si ei acolo.
Eu va spun ca altii au schimbat le la vecinii teva din fonta cu una clasica de 110mm .
Oamenii au platit pe coloana lor teava Rehau fonoabsorbante din Germania in loc de Valrom .
S-a spart de la vecini de jos si sus si au scos vechea teava si la ei nivi un deranj.
Puteti sa va judecati cat doriti sau mai bine cautati aici ca au pus altii deja situatii in care au pierdut procesul cu asociatia pe tema asta.