Of, of, of, și iarăși of! Când eram gata să cred că ați înțeles despre ce-i vorba în propoziție, m-ați băgat cu totul în ceață! Cred că dvs faceți o confuzie, deoarece, una-i una și alta-i alta: una-i beneficiile de grupă, și alta-i cu ce zice art. 85 alin.(3) și (6), „pentru stagiul de cotizare CONTRIBUTIV, realizat peste 25 de ani CONTRIBUTIVI, se acordă un nr de puncte” … (așa cum sunt descrise acestea în lege). Dar dacă, la final, am ajuns deja la un expert judiciar pentru atâta lucru, ca să demonstrez ceea ce e deja demonstrat... e prea de tot! Îmi dau seama că numai discuția asta de aici ar putea dura vreo doi ani... Glumesc! Dle CHKa, cu îngăduința dvs, v-aș propune să reluăm discuția după ce voi primi răspunsul de la Casa de pensii, că aici, văd că dezbatem cu spume și ne înglodăm și mai rău în prezumții.... vă las aici adresa de e-mail dacă veți binevoi să o utilizați: larian100@gmail.com
Vă mulțumesc!
Da, d-le Mircea Carp, eu doresc să mi se acorde puncte de stabilitate pentru stagiul aferent grupei, (perioada suplimentară), pentru că NU am beneficiat de ea! Pentru că m lucrat ȘI AM PLĂTIT CONTRIBUȚIE pentru această perioadă, exact așa cum v-am arătat că scrie și în lege! Dacă eu vă dau dvs. 100 de lei, ar fi corect să spuneți la un moment dat că nu vi i-am dat? Cam asta face Casa de pensii, un fel de alba -neagra cu „stagiul de cotizare care este contributiv dar și necontributiv în același timp”! Eu, tocmai pentru a-mi construi plângerea în justiție pun întrebările astea pe-aici! Din opoziția/neînțelegerea/opinia dvs și a altora care binevoiesc să comenteze, ÎNVĂȚ cum să pun problema în justiție. Mulțumesc!
Bună ziua,
Dle Carp Mircea,
Vă mulțumesc pentru bună voința cu care mi-ați răspuns și pentru amănuntele furnizate. Dar, a nu știu câta oară revin ca să mă fac înțeles: NU LA ASPECTELE PE CARE LE-AȚI EVOCAT MĂ REFER!
Încerc să mai explic odată pt. dvs, pentru că am văzut că nu sunteți de-acord cu opinia dlui CHKa, - singurul care, până acum, consider eu că a înțeles despre ce e vorba:
1 – Sunteți de-acord cu faptul că, prin adoptarea Legii nr. 360/2023 s-a avut în vedere întărirea principiului contributivității, astfel încât cuantumul pensiei să reflecte contribuția la sistemul public de pensii, în raport de veniturile realizate de asigurat, contribuția plătită și beneficiul acordat, prin introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat.
2 – Potrivit art. 85 alin.(30 și (6), „pentru stagiul de cotizare CONTRIBUTIV, realizat peste 25 de ani CONTRIBUTIVI, se acordă un nr de puncte” … așa cu sunt descrise în lege;
3 – În raționamentul legii, perioada suplimentară (bonusul acordat pentru anii lucrați în gr.I sau II) este recunoscută ca stagiu de cotzare necontributiv, având la bază considerentul logic că, odată ce ai beneficiat de această reducere, NU AI MAI AVUT CUM, ȘI NICI PENTRU CE SĂ PLĂTEȘTI CONTRIBUȚIA de asigurări sociale, (la fel ca și pentru perioadele asimilate sau ca perioadele necontributive precizate de lege: armată, șomaj, studii, etc). Ei bine, EU NU MĂ AFLU ÎN ACEASTĂ SITUAȚIE, deoarece, NU am beneficiat de bonusul descris mai sus; NU am ieșit la pensie mai devrem, și ca atare, nici NU am cumulat pensia cu salariul;
4 – eu am lucrat în continuare ȘI AM PLĂTIT CONTRIBUȚIA LA STAT pentru toți anii de cotizare realizați într-o viață de muncă, iar în acești ani de cotizare este inclusă și perioada de 2,3 ani aferentă reducerii de grupă, pe care Casa de pensii mi i-a trecut în decizie la „Stagiu de cotizare necontributiv”, - și pe cale de consecință, nu mi i-a luat în calcul la punctele de stabilitate!, - astfel încât, eu mă aflu în situația de la pct 2 de mai sus, și perfect încadrat în principiul motivațional al legii, explicat la pct 1 mai sus!
Deci, problema în discuție, - mă iertați, dar, NU este cea pe care ați înțeles-o dvs.
V-aș fi recunoscător dacă ați reconsidera răspunsul dvs. ținând cont de precizările de mai sus.
Mai clar de atât, nu mai știu cum să explic!
Îmi cer scuze, poate par obraznic, dar... ne învârtim într-un cerc, dle cs.jr. Cornel Vasile și poate e din vina mea... Știu că sporul pentru grupe este perioadă necontributivă, am menționat deja în postarea mea acest lucru! Eu mă refeream la cu totul și cu totul altceva, dar, dacă nu m-am făcut înțeles, nu mai reiau povestea ca să nu deranjez cu insistența mea...
Pare că Utilizatorul CHKa în răspunsul său, a înțeles ce vreau să spun...
Vă mulțumesc pentru bunăvoință!
Bună ziua, CHKa
În fine, iată și pe cineva care a înțeles sensul întrebării mele!...Vizavii de ce spuneți dvs. că întrebarea mea e neclară, - să clarificăm lucrurile:
1 – prin „prin perioada suplimentară” nu mă refer la o perioadă lucrată DUPĂ ieșrea la pensie: dacă era după ieșirea la pensie, știu, aveți dreptate, - perioada ar fi fost luată în calcul DOAR ca stagiu de cotizare (vechime în muncă) și n-ar fi fost luată în calcul pentru punctele de stabilitate;
2 – cunosc faptul că „NU se acorda si puncte de stabilitate pe perioada cat se cumulează pensia cu salariul”, iar eu NU mă refer la acest aspect;
3 – sunt deacord și când spuneți că „perioada suplimentară” este un bonus și ca atare, este normal să fie considerată de lege, necontributivă! Dar, să ne înțelegem: acest lucru este valabil în situația când un salariat BENEFICIAZĂ de acel bonus și iese la pensie mai devreme cu anii de reducere (bonusul) respectivi, deoarece, pentru acea perioadă NU plătește contribuția la asigurările de stat! Însă: dacă eu NU AM BENEFICIAT de acest bonus, și am lucrat în continuare FĂRĂ SĂ IES LA PENSIE, (ca și cum nu aș fi avut acest bonus, ca și cum nu aș fi avut vreo „perioadă suplimentară”), deci, NU am cumulat nicio pensie cu salariul ȘI AM PLĂTIT CONTRIBUȚIE CA ȘI PENTRU TOȚI CEILAȚI 40 DE ANI CONTRIBUTIVI, PÂNĂ ÎN MOMENTUL CÂND AM IEȘIT LA PENSIE, - care este motivația ca, totuși, perioada suplimentară să fie considerată „Stagiu de cotizare necontributiv”, din moment ce eu NU am ieșit la pensie mai devreme, am rămas în câmpul muncii, și am plătit EFECTIV contribuția până în momentul când am ieșit la pensie?? În concluzia dvs. finală, ați prins ideea, - pe care o consider absolut corectă, - și eu cred la fel! Am făcut deja contestație, dar până voi primi răspunsul de la CJP, am vrut să văd și alte opinii ale unor profesioniști vizavii de acest aspect, pentru a-mi întări convingerea de a mă adresa instanței, în cazul în care răspunsul CJP nu este cel așteptat.
Deci, cred că acum e limpede despre ce tot insist eu aici să vorbesc!
Bună ziua,
Vă mulțumesc pentru intervenție, d-le cs.jr. Cornel Vasile
OK, dar... atunci, nedumerirea există în continuare: cum, prin ce articol de lege, sau unde se vorbește în lege despre o astfel de interpretare, - despre faptul că o perioadă contributivă, (respectiv, perioada suplimentară pentru care s-a lucrat și s-a plătit contribuția la stat), se transformă în perioadă necontributivă?!? În lege spune că pensionarii POT beneficia de reducerea de grupă, nu că e obligatoriu să beneficieze de ea! Iar dacă legea se bazează pe principiul contributivității,- iertați-mă, dar mi se pare absurd să vină prin alte articole să anuleze acest principiu, transformând o perioadă contributivă în... necontributivă! În opinia mea, este un nonsens, o contradicție în termeni... însă, unde e lege, nu-i tocmeală, deci, care este articolul din lege care justifică deducția dvs? Vă rog să mă iertați că insist, sunt nou pe-aici, apreciez sincer acest site dintre toate celelalte asemănătoare, nu vreau să provoc o dezbatere, dar vreau să-mi clarific această problemă! În paranteză fie spus, refuz să cred că atunci când nu se pot argumenta opiniile prin textul legii, se preferă să nu se răspundă...
Vă mulțumesc!
REIAU ÎNTREBAREA, POATE RĂSPUNDE CINEVA, DACĂ DL AVOCAT CORNEL VASILE NU ARE TIMP.... MULȚUMESC!
La art. 13 alin. 4 din NORMELE de aplicare a legii, se menționează că „perioadele suplimentare constituie stagiu de cotizare în condiții normale de muncă, NECONTRIBUTIV”! Acest lucru este de la sine înțeles în logica legiuitorului, în sensul că, dacă un pensionar a beneficiat de o reducere de ani pentru că a lucrat într-o grupă de muncă și a ieșit la pensie cu reducerea de ani aferentă, atunci, - și numai atunci, perioada de reducere respectivă nu poate intra în calcul nici la total stagiu de cotizare și desigur, nici la punctele de stabilitate, deoarece, pentru acea perioadă suplimentară, NU a contribuit!
Nedumerirea mea se referă la faptul că eu, de pildă, am avut o reducere (perioadă suplimentară) de 2,3 ani, însă, NU am beneficiat de această reducere, adică, NU am ieșit la pensie mai devreme, - dimpotrivă, am lucrat în continuare până la vârsta standard de ieșire la pensie, și AM CONTRIBUIT/COTIZAT la asigurările de stat ca și în toți ceilalți ani de muncă! În acest caz, eu consider că nu e corect să se scadă din anii de stagiu de cotizare acești 2,3 ani - și ca urmare, și din numărul punctelor de stabilitate, - pentru că însăși legea e construită pe baza și pentru recunoașterea anilor de contributivitate! În acest sens, în opinia mea, vine să clarifice lucrurile alin. 5 de la același art. 13 din NORME: „(5) Perioadele necontributive și perioadele asimilate stagiului de cotizare se valorifică la stabilirea prestațiilor de asigurări sociale în condițiile prezentei legi, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public și a realizat stagiu de cotizare contributiv”
DECI, - în condițiile arătate, se susține legal tăierea celor 2,3 ani din total stagiu de cotizare contributiv?
Vă mulțumesc!
SPORUL PENTRU GRUPELE DE MUNCĂ (DENUMIT ÎN LEGE „PERIOADĂ SUPLIMENTARĂ”), REPREZINTĂ, ÎNTR-ADEVĂR, PERIOADĂ NECONTRIBUTIVĂ, - DACĂ CINEVA SE FOLOSEȘTE DE EA ȘI IESE LA PENSIE CU REDUCEREA AFERENTĂ, - DAR, DACĂ LUCREAZĂ ÎN CONTINUARE ȘI PLĂTEȘTE CONTRIBUȚIA DE ASIGURĂRI SOCIALE, NU ARE CUM SĂ FIE ÎNCADRATĂ LA „PERIOADE NECONTRIBUTIVE” SAU LA RUBRICA „STAGIU DE COTIZARE NECONTRIBUTIV”, AȘA CUM FIGUREAZĂ ÎN DECIZIA DE PENSIONARE!