avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... REIAU ÎNTREBAREA, POATE RĂSPUNDE CINEVA, DACĂ DL ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

REIAU ÎNTREBAREA, POATE RĂSPUNDE CINEVA, DACĂ DL AVOCAT CORNEL ...

REIAU ÎNTREBAREA, POATE RĂSPUNDE CINEVA, DACĂ DL AVOCAT CORNEL VASILE NU ARE TIMP.... MULȚUMESC!
La art. 13 alin. 4 din NORMELE de aplicare a legii, se menționează că „perioadele suplimentare constituie stagiu de cotizare în condiții normale de muncă, NECONTRIBUTIV”! Acest lucru este de la sine înțeles în logica legiuitorului, în sensul că, dacă un pensionar a beneficiat de o reducere de ani pentru că a lucrat într-o grupă de muncă și a ieșit la pensie cu reducerea de ani aferentă, atunci, - și numai atunci, perioada de reducere respectivă nu poate intra în calcul nici la total stagiu de cotizare și desigur, nici la punctele de stabilitate, deoarece, pentru acea perioadă suplimentară, NU a contribuit!
Nedumerirea mea se referă la faptul că eu, de pildă, am avut o reducere (perioadă suplimentară) de 2,3 ani, însă, NU am beneficiat de această reducere, adică, NU am ieșit la pensie mai devreme, - dimpotrivă, am lucrat în continuare până la vârsta standard de ieșire la pensie, și AM CONTRIBUIT/COTIZAT la asigurările de stat ca și în toți ceilalți ani de muncă! În acest caz, eu consider că nu e corect să se scadă din anii de stagiu de cotizare acești 2,3 ani - și ca urmare, și din numărul punctelor de stabilitate, - pentru că însăși legea e construită pe baza și pentru recunoașterea anilor de contributivitate! În acest sens, în opinia mea, vine să clarifice lucrurile alin. 5 de la același art. 13 din NORME: „(5) Perioadele necontributive și perioadele asimilate stagiului de cotizare se valorifică la stabilirea prestațiilor de asigurări sociale în condițiile prezentei legi, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public și a realizat stagiu de cotizare contributiv”

DECI, - în condițiile arătate, se susține legal tăierea celor 2,3 ani din total stagiu de cotizare contributiv?
Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:43, 14 Septembrie 2024
1. Nu mai deschideti acelaşi topic de mai multe ori sau pe secţiuni diferite ale forumului. Topicurile în plus vor fi șterse de administratori sau moderatori.

2. Consultanţii care participă la discuţii în forum o fac voluntar, fără a fi motivaţi în vreun fel de Avocatnet.ro. De aceea, trebuie să înțelegeți că nimeni nu este obligat să răspundă întrebării dumneavoastră și, cu atât mai mult, nu vă putem garanta un răspuns complet, corect și de actualitate. Trebuie sa discerneţi singur în ce măsură răspunsurile primite vă pot ajuta în cazul supus dezbaterii.

Continuati discutia aici
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Septembrie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am onoarea! aș dori să aibă amabilitatea cineva de pe-aici, ... Vali2024 Vali2024 Am onoarea! Aș dori să aibă amabilitatea cineva de pe-aici, să mă lămurească în detaliu ce înseamnă noțiunea de „Stagiu de cotizare ... (vezi toată discuția)
Bună ziua!am o intrebare stagiu aferent grupe/conditii de muncă ... Hortolomei Simina Hortolomei Simina Bună ziua!Am o intrebare stagiu aferent grupe/conditii de muncă specifică este perioada contributiva sau necontributive .Multumesc! (vezi toată discuția)
Buna ziua daca acum am 3.30297 puncte, la acestea se adauga cele ... miro56ro miro56ro buna ziua daca acum am 3.30297 puncte, la acestea se adauga cele necontributive si cele de stabilitate pentru recalcularea pensiei? multumesc (vezi toată discuția)