avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Activitate ady777

Activitate ady777

Buna ziua,

Pe data de 19 noiembrie este ultima zi din preaviz, fiind concediat in urma unei proceduri de concediere colectiva. Va urma sa primesc decizia de concediere, adeverinta de vechime la incetarea contractului de munca, documentul cu veniturile din ultimele 12 luni pentru depunerea somajului si poate alte documente de care eu nu stiu acum.

Intrebarea mea este: in cate zile maxim trebuie sa primesc aceste documente? Stiu ca ma pot adresa ITM daca nu primesc adeverinta de vechime insa peste cate zile ma pot adresa pentru neprimire?

Apoi stiu ca pentru continuitate in munca, cererea pentru somaj trebuie sa o depun in termen de 10 zile. AJOFM Timis are program de luni pana joi de la ora 8 la 12. Daca incetarea contractului are loc in 20 noiembrie, termenul de 10 zile se implineste in 30 noiembrie, iar ultima zi in care pot depune cererea la AJOFM este joi 28 noiembrie. Cum pot forta compania sa imi dea aceasta adeverinta pana cel tarziu pe 27 noiembrie?

Multumesc!
In sensul art 7 (5), in cate zile lucratoare/calendaristice angajatorul este obligat sa imi dea aceasta adeverinta fara a face eu o solicitare in baza alin (6). Mentionez ca ultima zi din preaviz este 19 noiembrie 2024, iar motivul incheierii contractului de munca este o concediere colectiva.

Multumesc!

Cornel Vasile a scris:

1. HG 905/2017
art.7
...
(3) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligați să îi elibereze acestuia copii ale documentelor existente în dosarul personal, în termen de 15 zile lucrătoare de la data solicitării.
(4) Documentele sunt eliberate în copie certificată pentru conformitate cu originalul de către reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana împuternicită de angajator.
(5) La încetarea activității salariatului, angajatorii au obligația să îi elibereze acestuia o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, precum și un extras din registru.
(6) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligați să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat și certificat pentru conformitate, sau o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, astfel cum rezultă din registru și din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
.....

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Buna ziua,
Am sesizat ANOFM care mi-a redirectionat mesajul catre AJOFM Timis. Iata raspunsul:

"Având în vedere solicitarea dvs înregistrată la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă sub nr. xxx, vă informăm că entitatea noastră, conform prevederilor și abilitărilor legale, are încheiate convenții pentru plata drepturilor reprezentând indemnizații de șomaj cu număr de 2 instituții bancare, respectiv, Banca Română de Dezvoltare și Banca Transilvania.

Apreciem necesară menționarea prevederilor Legii nr. 76/2002, actuatizată care la art. '33, alin. 3 dispune : Cheltuielile cu transmiterea către beneficiari a drepturilor prevăzute la art. 43, ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, se stabilesc astfel:

a) prin stabilirea unui tarif pentru un talon de plată, în situația în care plata se efectuează la domiciliul beneficiarilor din România;

b) prin aplicarea unui procent asupra sumelor plătite, în situația în care achitarea drepturilor se face la domiciliul beneficiarilor;

c) prin stabilirea unui comision bancar, negociabil, în situația în care plata drepturilor se face în cont curent sau în cont de card, Comisionul bancar se stabilește astfel încât cheltuielile totale de transmitere să nu depășească 0,15% din valoarea totală a sumelor plătite.

Anvizajând asupra celor anterior asertate, reiterăm necesitatea deținerii de către persoanele care au calitatea de șomer indemnizat a unui cont bancar deschis exclusiv la una dintre cele 2: instituții bancare premenționate, respectiv, Banca Română de Dezvoltare și Banca Transilvania.

Cu deosebită considerație;"

Buna ziua,

Compania la care lucrez a demarat procedura de concediere colectiva, in care sunt si eu implicat; in acest moment sunt in perioada de preaviz. Avand in vedere acest lucru, un reprezentant AJOFM Timis a fost prezent la sediul companiei pentru a ne indruma spre depunerea cererilor pentru indemnizatia de somaj. In lista de documente primita apare printre altele: "Extras de cont Banca Transilvania sau BRD".

Intrebarea mea este de ce doar aceste 2 banci si nu si altele? Este o practica doar pentru AJOFM Timis sau este in toata tara? SI daca da, de ce se face aceasta discriminare?

Va multumesc pentru raspuns!
Sa vad daca am inteles: spre exemplu, prima informare catre ITM, AJOFM si Sindicat a fost facuta in 01.10.2024. Sindicatul trimite punctul de vedere conducerii in 07.10.2024 iar angajatorul raspunde sindicatului in 08.10.2024 si trimite a doua informare in urma consultarilor catre ITM si AJOFM in 08.10.2024, emiterea deciziei de concediere pentru preaviz se poate emite dupa cel putin 30 de zile calendaristice, adica in 07.11.2024?
Adica peste cel putin 30 de zile dupa consultarile cu sindicatul sau poate imediat dupa?
Punct de vedere concediere colectiva:

Buna ziua,

Compania la care lucrez pregateste o concediere colectiva, in care sunt vizat si eu. In cursul zilei de astazi, 01.10.2024 a fost transmisa informarea initiala catre ITM si Sindicatul reprezentativ. As dorii sa intreb, care sunt procedurile de urmat in realizarea concedierii colectiva si in cat timp pot primii preavizul? Dupa informarea nominala catre ITM (cea cu lista rezultata din consultarea sindicatului) in cat timp pot primii preavizul: 30 de zile asa cum scrie in art 72, alin 1 din Codul Muncii sau compania poate emite decizia de preaviz mai repede? Si ce pot face in cazul in care compania nu respecta acest termen de 30 de zile daca este obligata in a il respecta?

Va multumesc!