Compania la care lucrez a demarat procedura de concediere colectiva, in care sunt si eu implicat; in acest moment sunt in perioada de preaviz. Avand in vedere acest lucru, un reprezentant AJOFM Timis a fost prezent la sediul companiei pentru a ne indruma spre depunerea cererilor pentru indemnizatia de somaj. In lista de documente primita apare printre altele: "Extras de cont Banca Transilvania sau BRD".
Intrebarea mea este de ce doar aceste 2 banci si nu si altele? Este o practica doar pentru AJOFM Timis sau este in toata tara? SI daca da, de ce se face aceasta discriminare?
Buna ziua,
Am sesizat ANOFM care mi-a redirectionat mesajul catre AJOFM Timis. Iata raspunsul:
"Având în vedere solicitarea dvs înregistrată la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă sub nr. xxx, vă informăm că entitatea noastră, conform prevederilor și abilitărilor legale, are încheiate convenții pentru plata drepturilor reprezentând indemnizații de șomaj cu număr de 2 instituții bancare, respectiv, Banca Română de Dezvoltare și Banca Transilvania.
Apreciem necesară menționarea prevederilor Legii nr. 76/2002, actuatizată care la art. '33, alin. 3 dispune : Cheltuielile cu transmiterea către beneficiari a drepturilor prevăzute la art. 43, ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, se stabilesc astfel:
a) prin stabilirea unui tarif pentru un talon de plată, în situația în care plata se efectuează la domiciliul beneficiarilor din România;
b) prin aplicarea unui procent asupra sumelor plătite, în situația în care achitarea drepturilor se face la domiciliul beneficiarilor;
c) prin stabilirea unui comision bancar, negociabil, în situația în care plata drepturilor se face în cont curent sau în cont de card, Comisionul bancar se stabilește astfel încât cheltuielile totale de transmitere să nu depășească 0,15% din valoarea totală a sumelor plătite.
Anvizajând asupra celor anterior asertate, reiterăm necesitatea deținerii de către persoanele care au calitatea de șomer indemnizat a unui cont bancar deschis exclusiv la una dintre cele 2: instituții bancare premenționate, respectiv, Banca Română de Dezvoltare și Banca Transilvania.