Ma confrunt cu urmatoarea problema:
La inceputul anului am realizat un bon de consum: 601=301 10.000 pentru care am inregistrat si lucrarea in curs 331=711 10.500. Din cauza faptului ca partenerul pentru care realizam lucrarea nu a mai platit nimic din sumele restante lucrarea nu s-a mai finalizat .... In momentul de fata incercam sa negociem cu partenerul sa facem un act aditional prin care sa se incheie contractul cu acordul partilor, pentru ca partenerul nu mai are posibilitatea financiara sa plateasca, sa putem storna bonul de consum si lucrarea in curs, pentru a ne reupera materialele duse la lucrare.
Intrebarea mea este legata de termenul in care eu pot storna lucrarea in curs(si bonul de consum)....Este in regula daca ma intind cu aceasta situatie si in anul urmator, pentru ca nu cred ca partenerul va semna actul aditional prin care noi vrem sa luam toate materialele duse la depozitul lor pentru lucrari.Ne tot amana si ne spune ca are un credit de incasat cu care va achita sumele restante. Dar deja a trecut un an ......SI NU A MAI ACHITAT NIMIC.
Azi am sunat la biroul de asistenta din cadrul Administratiei FInanciare Iasi si dna de acolo mi-a spus ca NU TREBUIE DEPUSA NICI O DECLARATIE, pentru ca traim intr-o economie de piata libera in care adaosul nu mai poate fi impus.
Problema este ca eu i-am facturat INSTALATIA, ca marfa si mi-am acoperit cheltuielile cu manopera si transportul din adaosul comercial practicat, deci eu nu pot sa stornez instalatia la valoarea care i-am vandut-o.
Pot face o factura in care stornez instalatia la valoarea care i-am vandut-o si pe aceeasi factura sa ii facturez Cheltuieli cu manopera si transportul echipamentelor precum si componentele recuperate....Pot face ceva de genul asta?
Am voie sa-i stabilesc eu acum aceste costuri(cheltuieli cu manopera, transportul si cheltuieli cu materiale consumabile care nu pot fi recuperate) in conditiile in care initial nu au fost evidentiate separat?
Am apelat la acest forum pentru a cere ajutor in rezolvarea unei probleme atat contabile cat si juridica, pe care nu stiu cum sa o tratez.
Anul trecut, compania la care lucrez a inceput o lucrare de montare si asamblare a 5 instalatii, componentele au fost importate iar montarea a fost realizata la sediul firmei beneficiare. S-au facturat 3 instalatii iar pentru celelalte 2 instalatii
m-am inregistart in contabilitate cu lucrare in curs de executie. In luna februarie s-a constatat ca firma beneficiara se afla in imposibilitate de plata, drept urmare am dat-o in judecata. S-a constatat ca nu putem recupera bani pentru ca NU ARE ACTIVE CARE SA POATA ACOPERI DATORIA. Astfel s-a ajuns la concluzia ca ar fi mai bine sa ajungem la intelegere cu firma beneficiara si sa recuperam componentele din instalatiile FACTURATE DEJA, precum si o parte din componentele din bonul de consum pentru care m-am inregistrat cu lucrare in curs. Problema este ca pentru respectivele componente am nevoie de un nou pret de intrare pentru ca au fost utilizate deci sunt second - hand. Intrebarea mea este pe ce baza imi fac eu intrarea in contabilitate de componente si cum contabilizez operatiunile.