În general, modul în care se împart cheltuielile de reparații într-un bloc de locuințe este reglementat de legea coproprietății, în special de Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari. În cazul unei probleme de reparație a acoperișului, costurile se împart în funcție de părțile comune afectate și de destinația acestora, nu neapărat de coloana sau scara unde se află locuințele.
În principiu, acoperișul unui bloc este considerat o parte comună a imobilului, iar reparațiile la acoperiș se fac din fondul de reparații al asociației de proprietari. De obicei, costurile pentru astfel de reparații sunt împărțite proporțional cu cotele-părți din proprietatea comună ale fiecărui apartament, adică în funcție de suprafața fiecărei unități locative, nu neapărat de locul în care se află problema (ex. doar pe coloana 1, scara 1).
Astfel, este posibil ca toți locatarii din cele trei scări să fie obligați să participe la plata reparației, chiar dacă problema este localizată doar pe coloana 1, scara 1, întrucât acoperișul este considerat o parte comună a întregii clădiri.
Oricum, unul din proprietari ar trebuie sa se implice in cumparatruile ce tine de materiale si alte costuri aditionale. Spre exemplu, renovand anul trecut scara blocului meu am gasit preturi tare bune la gresie si fainta la Ceramall. La Dedeman am gasit preturi bune la tencuieli si tinciuri exterior.
Linkuri:
[ link extern ] /
[ link extern ]