avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Activitate CeraMall

Activitate CeraMall

În general, modul în care se împart cheltuielile de reparații într-un bloc de locuințe este reglementat de legea coproprietății, în special de Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari. În cazul unei probleme de reparație a acoperișului, costurile se împart în funcție de părțile comune afectate și de destinația acestora, nu neapărat de coloana sau scara unde se află locuințele.

În principiu, acoperișul unui bloc este considerat o parte comună a imobilului, iar reparațiile la acoperiș se fac din fondul de reparații al asociației de proprietari. De obicei, costurile pentru astfel de reparații sunt împărțite proporțional cu cotele-părți din proprietatea comună ale fiecărui apartament, adică în funcție de suprafața fiecărei unități locative, nu neapărat de locul în care se află problema (ex. doar pe coloana 1, scara 1).

Astfel, este posibil ca toți locatarii din cele trei scări să fie obligați să participe la plata reparației, chiar dacă problema este localizată doar pe coloana 1, scara 1, întrucât acoperișul este considerat o parte comună a întregii clădiri.

Oricum, unul din proprietari ar trebuie sa se implice in cumparatruile ce tine de materiale si alte costuri aditionale. Spre exemplu, renovand anul trecut scara blocului meu am gasit preturi tare bune la gresie si fainta la Ceramall. La Dedeman am gasit preturi bune la tencuieli si tinciuri exterior.

Linkuri:
[ link extern ] /
[ link extern ]
Răspuns la discuția Reparatie burlan
Îmi pare rău să aud despre dificultățile întâmpinate în trecut cu privire la reparațiile fațadei blocului dumneavoastră. Conform modificărilor aduse Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, anumite lucrări de reparații și întreținere nu mai necesită obținerea unei autorizații de construire, chiar și în zonele protejate. Aceste lucrări includ:
1. Reparații la împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, trotuare, ziduri de sprijin ori scări de acces, atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate.
2. Lucrări de reparații și/sau întreținere la construcții existente, care nu afectează volumul, forma clădirii și decorația fațadelor și care nu reprezintă extinderi, demolări sau modificări structurale.

Dar, in zonele protejate, chiar și pentru lucrări de reparații minore, este esențial să se păstreze materialele, culorile și texturile originale ale finisajelor. Astfel, dacă intenționați să înlocuiți sau să reparați suprafețe placate cu gresie sau faianță, ar trebui să alegeți materiale care să fie cât mai apropiate de cele originale, atât ca aspect, cât și ca proprietăți. Prin urmare, dacă reparațiile propuse nu modifică aspectul original al fațadei și utilizează materiale similare celor existente, este posibil să nu fie necesară obținerea unei autorizații de construire. Totuși, este esențial să verificați reglementările specifice zonei dvs. și să respectați procedurile legale în vigoare.
Dacă este vorba de documente mai vechi, unele pot fi transferate către Arhivele Naționale sau structurile locale ale acestora.
Da, puteți fi coasigurată prin soțul dvs., dar trebuie să îndepliniți anumite condiții.
Conform legislației din România, pentru a fi coasigurat prin soț, trebuie să:
1. Nu aveți venituri proprii impozabile.
2. Depunerea unei declarații pe proprie răspundere.
3. Soțul trebuie să fie asigurat.
4. Depunerea documentelor la Casa de Asigurări de Sănătate.
5. Cerere tip pentru coasigurat.
6. Copie după cartea de identitate a ambilor soți.
7. Certificat de căsătorie (copie și original).
8. Declarație pe proprie răspundere că nu aveți venituri impozabile.
9. Adeverință de salariat a soțului (cu mențiunea că are dreptul la coasigurat).