avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Activitate AdriaM

Activitate AdriaM

Răspuns la discuția TVA 5% pentru locuinte noi
inndexx a scris:

Adria, sumele care le-ai dat ca avans au fost in lei sau euro?
Pentru ca aici e o mica incurcatura. Cand se emite factura finala, constructorul cauta sa echivaleze suma totala data ca avans in lei la cursul zilei de astazi si va rezulta o suma mult mai mica in euro. E ca si cum tu i-ai fi dat un avans mult mai mic. Leii aia insemnau o SUMA in 2008. Acum inseamna mult mai putin.
Diferenta pana la pretul apartamentului va fi mai mare. Se vor mai plati cateva mii de euro degeaba.

Salut!

Am avut noroc ca pretul apartamentului e in lei si variatia euro nu m-a afectat.
Oricum inca nu am rezolvat cu constructorul..desi i-am prezentat raspunsul pe care l-am postat si pe site, el inca nu vrea sa aplice TVA-ul redus.
Andreea Lisievici a scris:

Adria, ai putea scana raspunsul respectiv si posta la Documente Utile? Cred ca le-ar folosi multor forumisti :)

Salut!
Am postat documentul scanat (in 2 parti ) la Documente.

Da, am facut o adresa scrisa la Fisc prin care am explicat exact situatia mea si cum firnizorul nu vrea sa aplice TVA-ul redus; ei mi-au trimis raspuns ca TVA-ul final se aplica in momentul transferului dreptului de proprietate asupra apartamentului si cum acest lucru se va intampla dupa data de 15 dec 2008 atunci cand au intrat in vigoare modificarea adusa art 140 din Codul Fiscal de OUG nr 200/2008 cota de TVA se reduce la 5%.
Facturile deja emise cu cota de 19% in anul 2008 se vor corecta prin regularizare de TVA. ( cei se ocupa de chesita asta la firme stiu mai bine cum se face )
Daca fratele tau deja a devenit proprietar pe apartamentul ala ( desi nu inteleg cum, daca nu e intabulat...aici nu stiu cum e) atunci nu mai poate beneficia de cota redusa de TVA.
Mult succes!
Angelinne a scris:

Probabil ca vroiau sa bage ei in buzunar banii....acuma sincer nu cred ca eu mai poate scoate ceva de la ei....numai daca ma duc si modificam contcatul cu o data acuma si apoi eventual sa vad ce pot sa mai fac....blocul inca nici nu e ridicat....deci la notar eu abea la vara o sa merg deci nu stiu ce sa fac si cine ma poate lamuri....

Salut!
Chiar daca ai platit integral apartamentul si s-au emis facturi cu 19% TVA, in iunie 2009 atunci cand se face receptia apartamentului si CVC se va modifica cota de TVA la 5%. Am primit si eu raspunsul asta de la Fisc. Si atunci ei trebuie sa-ti dea inapoi banii ( diferenta de TVA ) si nici intr-un caz sa nu o bage la ei in buzunar!!
Legea e de partea ta!
Buna seara,

Constructorul cu care am contract si care ar trebui sa modifice cota de TVA la 5% pentru ca ma incadrez la OUG 200/2008 refuza in continuare. In acest moment ar fi legal din partea mea sa-i trimit prin posta cu recomandare de primire declaratia pe proprie raspundere ca nu am mai beneficiat de aceasta reducere a cotei de TVA pentru apartamente ( care e necesara ca el sa aplice cota redusa ), dupa care sa ii virez exact suma calculata cu 5% TVA si atat? Eu as respecta legea pentru ca m-as astepta sa faca exact ce spune legea, nu?
Exista vreo repercursiune la aceasta metoda?

Va multumesc.
Salut!
Euro nu ma afecteaza intrucat pretul e in lei, insa eu nu am vazut nicio factura :(
Nu stiu insa cum sa procedez ca sa-i oblig sa schimbe cota de TVA...
Multumesc frumos. E o veste buna, singura mea problema e ca eu am doar un contract de executie lucrari incheiat cu firma respectiva si urmeaza sa semnez procesu verbal de predare-primire. De la firma mi s-a spus ca nu mai incheiem nimic altceva...deci nici un contract de vanzare cumparare. E ok fara CVC? Si daca da, atunci cum pot proceda sa-i oblig sa modifice cota?

ldragos a scris:

Am inteles, multumesc mult pentru ajutor!

Daca furnizorul nu aplica in acest mod legea, se afla in ilegalitate?
Cu alte cuvinte, cum arata lucrurile din perspectiva furnizorului - are dreptul sa considere legea interpretabila?

Si eu sunt tare curioasa de raspuns. Furnizorul cu care am eu de a face, refuza sa aplice TVA redus de 5% pentru ca spune ca "legea nu-l obliga" si ca " nu vrea sa umble dupa TVA". Este legal? Legea nu il obliga defapt sa puna TVA 5 %? Sau doar ii da posibilitatea? Chiar si asa, daca nu il obliga, ce pot sa fac?

Multumesc mult!
Adria
Buna ziua,

In legatura cu OUG nr 200/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr 571/2008 privind Codul fiscal :

Situatia este urmatoarea: in martie am semnat un contract de constructie cu o firma pentru un apartament. Am dat un avans si acum urmeaza sa dau restul banilor. Intre timp a aparut completarea legii 571/2003 care spune ca as putea cumpara apartamentul cu TVA redus de 5%. Mentionez ca ma incadrez la conditiile de aplicare.
Constructorul pe de alta parte spune ca nu va aplica TVA-ul redus de 5% pentru ca " nu vrea sa umble dupa TVA" si in plus, ca "legea nu il obliga".
E legat ce face constructorul? Adica pur si simplu pentru ca el NU VREA sa puna TVA 5% , nu am ce face?

Multumesc mult!
Buna ziua,

Am vorbit cu constructorul pentru aplicarea TVA-ului redus de 5 % pentru locuinta pe care o cumpar si desi ma incadrez la toate conditiile, el NU VREA sa aplice legea pentru ca spune ce NU E OBLIGAT de lege.
Nu inteleg de ce si ce pierde. Exista vreo sansa sa am acoperire legala daca il dau in judecata? Sau ce pot sa fac?
Va rog frumos sa ma ajutati.

Multumesc mult!
Adria