avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2005 soluții astăzi
Forum Activitate andrei vacaru

Activitate andrei vacaru

Buna seara,

Multumesc pentru raspuns. Diferentierea intre membrii asociati si cei activi este prevazuta in articolul privind drepturile membrilor. Respectiv dreptul de a face parte din organele de conducere, membrii fondatori si asociati avand drept de vot si de a candida, cei activi doar drept de vot. Asta s-a facut pentru a asigura o gradualitate a drepturilor membrilor asociatiei.

O seara placuta.
codrincean a scris:

Buna ziua,

Membri cu drept de vot devin dupa inscrierea lor in registrul intern sau este necesara introducerea lor in actele ce se depun la tribunal (statut, act constitutiv)?

Cum se poate afla de dvs sau de orice alta persoana din tara, legal, care sunt membrii unui ONG? Banuiesc ca printr-un extras din Registrul Unic al Asociatiilor si Fundatiilor. Sau gresesc ?


Cred ca trebuie explicitat ca prevederile din statutul asociatiei sunt acestea:

"Art. 6. (1) Numărul minim de membri ai asociatiei este de 3 (trei).
(2) Poate deveni membru al asociatiei orice persoană fizică sau juridică din ţară sau străinătate care sprijină asociaţia prin acţiuni, moral şi/sau material şi care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a. este majoră (pentru persoane fizice);
b. este legal constituită şi nu este în procedură de reorganizare judiciară sau de faliment (pentru persoane juridice);
c. recunoaşte şi se angajează să respecte Statutul şi celelalte documente ale asociatiei;
d. îşi manifestă expres, prin cerere scrisă, intenţia de a deveni membru.
(3) Membrii asociatiei sunt:
a. Membri fondatori – sunt persoanele care au iniţiat constituirea asociatiei şi au consimţit să contribuie material, prin cunoştinţe şi aport în muncă la înfiinţarea acesteia.
b. Membri asociaţi – sunt membri activi ai asociatiei, ce au dobândit această calitate în urma votului unanim al membrilor fondatori şi al celorlalţi membri asociaţi existenţi.
c. Membri activi – sunt persoane fizice sau juridice ce au dobândit această calitate în urma aprobării, prin vot unanim al membrilor fondatori şi membrilor asociaţi, întruniţi în Consiliul Membrilor Fondatori şi Asociaţi, a unei cereri de aderare înaintate către Preşedintele asociatiei.
d. Membri onorifici – sunt persoane fizice sau juridice ce au dobândit această calitate la propunerea Consiliului Director şi cu aprobarea Adunării Generale, în urma unor servicii deosebite aduse asociatiei. Membrii onorifici au drept de vot consultativ.
(4) Calitatea de membru este recunoscută de la data cu care Consiliul Membrilor Fondatori şi Asociaţi sau Adunarea Generală, după caz, a hotărât cooptarea şi se consemnează într–un registru special destinat."

Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns.
Buna ziua,

Sunt membru fondator/asociat al unei asociatii asa cum este ea prevazuta de oug 26/2000. In statutul asociatiei se face o clasificare a membrilor ca fiind fondatori, asociati, activi si onorifici. Tot in statut se precizeaza ca membrii asocietiei au drepturi depline de la data acceptarii lor de Consiliul membrilor fondatori si asociati si inscrierea in registrul membrilor, prevazut in statut. Am desfasurat actiuni impreuna, au platit cotizatie si au beneficiat de intreaga noastra considerare. Acum trebuie sa facem Adunare generala si sa stabilim un nou Colegiu Director.

Problema este ca se interpreteaza art. 21 aln. 1 din OUG 26/2000 mot-a-mot si o parte din membrii fondatori doresc ca doar ei sa participe la AG, sa voteze si sa fie alesi in CD, desi statutul prevede dreptul si noilor membri sa participe, sa voteze si sa candideze (doar membri fondatori si asociati). Este legal?