avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... ONG poate primi membri noi asociati?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

ONG poate primi membri noi asociati?

Buna ziua,

Sunt membru fondator/asociat al unei asociatii asa cum este ea prevazuta de oug 26/2000. In statutul asociatiei se face o clasificare a membrilor ca fiind fondatori, asociati, activi si onorifici. Tot in statut se precizeaza ca membrii asocietiei au drepturi depline de la data acceptarii lor de Consiliul membrilor fondatori si asociati si inscrierea in registrul membrilor, prevazut in statut. Am desfasurat actiuni impreuna, au platit cotizatie si au beneficiat de intreaga noastra considerare. Acum trebuie sa facem Adunare generala si sa stabilim un nou Colegiu Director.

Problema este ca se interpreteaza art. 21 aln. 1 din OUG 26/2000 mot-a-mot si o parte din membrii fondatori doresc ca doar ei sa participe la AG, sa voteze si sa fie alesi in CD, desi statutul prevede dreptul si noilor membri sa participe, sa voteze si sa candideze (doar membri fondatori si asociati). Este legal?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 16:43, 15 Martie 2013
La infiintarea ong sunt doar membrii fondatori dar in timp, asa cum ati spus, pot fi acceptati , la solicitarea scrisa a lor si dupa aprobarea comitetului de conducerew, si alti membrii cu drepturi depline, cu drept de vot in adunarea generala, cu dreptul de a alege si de a fi ales in structurile organelor de conducere si cu anumite obligatii printre care si aceea de asi plati cotizatia lunara.
Deci in timp e posibil ca structura(tabelul) cu membrii cu drept de vot care trebuie sa fie convocati si sa participe daca doresc personal sau prin mandat de reprezentare4, se schimba. Membrii fondatori au aceleasi drepturi ca si ceilalti membrii.
Sustineti-va corect si ferm acest punct de vedere si avertizati-i chiar si in scris ca incalca propriul statul al ong.
Din exemplul dumneavostra, dupa parerea mea, membrii fondatori, asociati si activi intra toti la categoria membrilor cu drept de vot iar cei onorifici sunt fara drept de vot dat la invitatia celor care fac convocarea pentru adunarea generala, pot participa si ei , si chiar pot lua cuvantul pe marginea subiectelor propuse dezbaterii, fara a avea dreptul de vot. Ei nu platesc cotizatii. E de fapt un titlu onorific care se acorda unei persoane mai mult pentru anumite merite de imagine. De exemplu poate fi onorific un fost presedinte al ong care, chiar daca nu doreste sa mai participe la activitatea asociatiei, pentru ca a fost cel mai bun in istoria asociatiei el primeste acest titlu pe viata. Sau poate o personalitate din comunitate.
Ultima modificare: Luni, 7 Ianuarie 2013
george-neagu, moderator
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns.
Buna ziua,

Membri cu drept de vot devin dupa inscrierea lor in registrul intern sau este necesara introducerea lor in actele ce se depun la tribunal (statut, act constitutiv)?

Cum se poate afla de dvs sau de orice alta persoana din tara, legal, care sunt membrii unui ONG? Banuiesc ca printr-un extras din Registrul Unic al Asociatiilor si Fundatiilor. Sau gresesc ?
codrincean a scris:

Buna ziua,

Membri cu drept de vot devin dupa inscrierea lor in registrul intern sau este necesara introducerea lor in actele ce se depun la tribunal (statut, act constitutiv)?

Cum se poate afla de dvs sau de orice alta persoana din tara, legal, care sunt membrii unui ONG? Banuiesc ca printr-un extras din Registrul Unic al Asociatiilor si Fundatiilor. Sau gresesc ?


Cred ca trebuie explicitat ca prevederile din statutul asociatiei sunt acestea:

"Art. 6. (1) Numărul minim de membri ai asociatiei este de 3 (trei).
(2) Poate deveni membru al asociatiei orice persoană fizică sau juridică din ţară sau străinătate care sprijină asociaţia prin acţiuni, moral şi/sau material şi care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a. este majoră (pentru persoane fizice);
b. este legal constituită şi nu este în procedură de reorganizare judiciară sau de faliment (pentru persoane juridice);
c. recunoaşte şi se angajează să respecte Statutul şi celelalte documente ale asociatiei;
d. îşi manifestă expres, prin cerere scrisă, intenţia de a deveni membru.
(3) Membrii asociatiei sunt:
a. Membri fondatori – sunt persoanele care au iniţiat constituirea asociatiei şi au consimţit să contribuie material, prin cunoştinţe şi aport în muncă la înfiinţarea acesteia.
b. Membri asociaţi – sunt membri activi ai asociatiei, ce au dobândit această calitate în urma votului unanim al membrilor fondatori şi al celorlalţi membri asociaţi existenţi.
c. Membri activi – sunt persoane fizice sau juridice ce au dobândit această calitate în urma aprobării, prin vot unanim al membrilor fondatori şi membrilor asociaţi, întruniţi în Consiliul Membrilor Fondatori şi Asociaţi, a unei cereri de aderare înaintate către Preşedintele asociatiei.
d. Membri onorifici – sunt persoane fizice sau juridice ce au dobândit această calitate la propunerea Consiliului Director şi cu aprobarea Adunării Generale, în urma unor servicii deosebite aduse asociatiei. Membrii onorifici au drept de vot consultativ.
(4) Calitatea de membru este recunoscută de la data cu care Consiliul Membrilor Fondatori şi Asociaţi sau Adunarea Generală, după caz, a hotărât cooptarea şi se consemnează într–un registru special destinat."

Pentru codrincean:
Dupa ce v-au iesit actele de inregistrare al ong-ului, orice persoana care doreste sa devina membru al respectivului ong completeaza si depune o cerere de adeziune si de prezentare prin care este de acord cu principiile trecute in statutul si celorlalte documente interne ale ong si doreste sa devina membru cu drept de vot.
Cererea este analizata si acceptata sau respinsa de catre cei din comitetul de conducere. Aceste persoane nu trebuie sa fie declarate la judecatorie ca au devenit membrii cu drepturi depline ci raman in evidentele interne ale ong.
Acum, despre accesul la informatiile din interiorul unui ong, inclusiv la calitatea de membru din acel ong al unei persoane. Ong e o asociere juridica dar privata de persoane. Sunt o serie de informatii pe care legea care reglementeaza domeniul, le impune a fi publice, iar altele raman accesibile doar membrilor, si acelora doar cu respectarea unor principii de confidentialitate.
Identitatea membrilor fondatori e obligatorie sa fie publica, la fel cea a celor din organele de conducere dar identitatea membrilor cu drept de vot care intra in ong ulterior si chiar a celorlalti membrii simpatizanti, nu e obligatorie sa fie facute publice.
E mult de discutat pe acest subiect. Sunt motive ca un ong sa aiba pana la capat aceasta atitudine "ermetica" fata de exterior sau sa fie foarte deschisi. Dar in nici un caz o persoana/institutie total desprinsa de acel ong, nu poate pretinde sa i se puna la dispozitie informatii despre membrii ong.

Alte discuții în legătură

Calitatea de membru activ (cu drept de vot in aga) intr-o asociatie mariusorban mariusorban Ce ii confera dreptul de a participa si vota la sedintele AGA (in afara de plata cotizatiei si a indatoririlor din statut) unui membru care nu este fondator ... (vezi toată discuția)
Categorii de membrii ai asociatiei ContSters284525 ContSters284525 pot activa doar cu membrii fondatori, membrii voluntari si onorifici intr-o asociatie? Ultimele 2 categorii neavand drept de vot? (vezi toată discuția)
Consiliu director , adunare generala , presedinte la o asociatie non-profit Adryan.D Adryan.D Zilele acestea m-am documentat si mai bine si aici pe site-u dar si pe google si sunt oarecum nelamurit de aceea pun intrebarea pentru a ma lamuri foarte ... (vezi toată discuția)