avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Consiliu director , adunare generala , presedinte la o ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Consiliu director , adunare generala , presedinte la o Asociatie Non-profit

Zilele acestea m-am documentat si mai bine si aici pe site-u dar si pe google si sunt oarecum nelamurit de aceea pun intrebarea pentru a ma lamuri foarte bine.

Asociatia are 3 membrii fondatori si maxim 20 de "" simpatizantii sa-i numesc asa "" ( ce-i care stiu si au zis ca ar sustine ideea si ar deveni membrii. Eu am citit ca in Asociatie trebuie :

1. Consiliu Director.
2. Adunare generala
3. Presedinte
4. Secretar general.
5, Cenzor
Sa se faca alegerii pentru a se alege presedintele sau ce-i din adunare generala ( asta n-am inteleso prea bine ) , banuiesc ca din toti membrii care sunt la momentul acela , voteaza pe cineva care sa ii reprezinte in fata membrilor fondatorii ? ( daca nu gresesc )

Intreabarea si rugamintea este urmatoarea : Este nevoie daca am 20 sau hai sa zic 50 de membrii inscrisi sa se faca toate acestea sau se poate stipula in Statul ca la peste 100 - 150 de membrii sa se produca toate aceste criterii. ?? si rugamintea este sa-mi explicatii daca doriti .... cu ce s-ar ocupa fiecare , adica cine ar trebui sa faca parte din Consiliu Director , din Adunarea generala , presedinte .... si cu ce se ocupa fiecare.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 21:20, 2 Decembrie 2019
Mai intai sa va precizez ca un ong are membrii cu drepturi depline (aici intrand membrii fondatori adica cei care se regasesc pe lista de la infiitarea ong-ului si ceilalti membrii cu aceeasi drepturi ca si primii si care ulterior infiintarii la judecatorie pot fi primiti in ong in urma aprobarii cererilor lor de adeziune de catre consiliul director) si membrii simpatizanti sau voluntari, fara drepturi in zona organizarii interne a ong, ei putand fi solicitati sa participe daca si cand vor la activiati punctuale.
E recomandat ca de la bun inceput sa se urmareasca ca acei membrii cu drepturi depline sa fie alesi dintre doritorii care a aiba si dorinta dar si timpul sa se implice in activitatea strict organizatorica, sa ii spun chiar "birocratica" a ong-ului si asta numai prin voluntariat. Si se poate ajunge chiar sa scoata foarte des si din buzunar anumite contributii in numerar, pe langa cea fizica si din experienta proprie, fara ca la un moment dat sa apara si solicitarea de a i se deconta aceste cheltuieli.
Restul, adica acei simpatizanti, care fara sa fiu rautacios sunt doar cu numele si care cand ai nevoie de ei, dispar ca prin farmec, si mai apar si cu de acum celebra "si mie ce imi iese", e recomandat sa fie lasati la capitolul voluntari.
La adunarea generala pot participa cu drept de vot doar membrii cu drepturi depline,
La adunarea generala se aleg prin vot membrii Consiliului Director. Consiliu Director poate avea trei sau cinci membrii, dintre care unul e presedintele ong-ului. Ceilalti pot avea diferite denumiri, fara ca aceasta sa fie expres prevazut in lege. Si un exemplu e si Secretar general. Pana sa ajungeti sa treceti acolo in statut ceasta denumire care suna foarte pompos si pe care eu nu o recomand, incecati sa o imbracati in ceva atributiuni si sa vedeti daca pentru un ong relativ mic, chiar isi are rostul acolo.
Adunarea generala se convoaca si se desfasoara doar de cateva ori pe an cand e strict necesar ca anumite hotarari ample sa fie trasate prin votul membrilor. Consiliu Director este in fapt cel ce conduce zi de zi ong-ul si el ulterior raspunde in fata adunarii generale. Mai mult de 3 membrii in Consiliul Director la un ong mic de pana in 14 membrii de exemplu, nu se justifica.
Doar la peste 15 membrii membrii cu drepturi depline va trebuie obligatoriu un cenzor.
Membrii cu drepturi depline (si dupa cum vedeti nu mai amintesc deloc ca o grupa distincta pe fondatori pentru ca primii nu au niciun drept in plus fata de cei care sunt acceptati in ong ulterior infiintarii) au printre drepturi stabilite in statut si pe acela de a fi ales.
Deci orice membru odata ce se convoaca adunarea generala cu punct distinct pe ordinea de zi alegerea structurii de conducere (adica aici discutam de Consiliul Director) isi poate anunta in scris dorinta de candida insotita de o scurta prezentare a lui sa, ceea ce doreste sa fac el, cu ce vrea sa contribuie la dezvoltarea ong-ului pe perioada celor doi ani de mandat.
Domnule George Neagu , va multumesc in primul rand ca va face-ti timp pentru ami raspunde si a ma lamuri , cu toate caci facand un spirit de gluma " Eu zic pe limba mea si mi se raspunde de limba juristilor si citesc de 2 ori sa inteleg macar jumate :D ""
Eu i-am numit simpatizantii pentru ca inca nu am dat drumul acestei Asociatii si doar am cuvinte din partea lor ca ar fi de acord ( numai cred in cuvinte desarte "" pana nu-i vad ca isi fac adeziune.
Cu toate ca sunt costient ca mai multa lume si-ar face adeziune de membru dar dau un exemplu : 100 de oamenii isi fac adeziune , 10 din acei membrii ar dona o suma de banii si 5 s-ar implica fizic in aceste actiunii care le doresc eu sa le fac ca si Asociatie ".
Ce as putea face pentru ca am inteles Adunarea Generala ( adica totii membrii aleg presedintele ) dar stau si ma intreb si de aceea va adresez intrebarea : Cum as putea face o diferentiere ca in aceasta Adunare Generala sa fie doar membrii care ori doneaza banii sau prin sms sau ce-i 2% si restul care si-au facut adeziune doar asa pentru a-si face sau ca " imi fac si eu sa fie facuta dar nu ma implic deloc ""
Și aș mai avea o intrebare :
Consiliu Director are o putere mai mare decât membrii fondatorii sau fondatorii au ultimul cuvânt de spus ?
La o asociatie, calitatea de fondator in mod normal nu confera in sine niciun drept special. Organul suprem al asociatiei este ADUNAREA GENERALA (AG) si ea e formata din toti membrii, indiferent ca sunt fondatori sau au fost primiti ulterior ca membri. Se poate ca in timp sa nu mai fie membru niciun fondatori, toti sa se fi retras sau sa fi murit sau sa fi fost exclusi etc. Faptul ca esti fondator te face din start membru, dar in timp poti pierde aceasta calitate si o pot dobandi unii care nu au fost fondatori. Consiliul Director (CD). este organ ales de AG si subordonat acesteia, deci CD are putere mai mica decat AG. Presedintele, secretarul sau alte asemenea persoane, daca in CD s=au definit asemenea functii ( ca nu e obligatoriu) au rang ierarhic inferior si CD deci mai putina putere decat CD. Daca asociatia are doar 3 membri, cei trei sunt in acelasi timp si AG si CD, insa trebuie sa aiba grija ce decizii adopta in calitate de AG si ce in calitate de CD, sa nu "incurce borcanele". Daca au prevazut in statut cenzor, trebuie sa isi numeasca un cenzor, probabil un nemembru ( ca daca sunt doar trei membri nu au din cine face si consiliu director si cenzor). Legea obliga numai la peste 15 membri sa ai cenzor. Membrilor poti sa le percepi cotizatie anuala, care nu are nicio legatura cu donatii, cu 2% etc. care poatre veni si de la nemembri in schimb nu poti obliga un membru ca pe langa cotizatie sa faca si donatii sau sa vireze 2% sau sa procure sponsorizari..... cred ca nu ati prea intieles concceptul de membru intr-o asociatie.... A fi membru presupune plata unei cotizatii periodice daca prevazut asta prin statut - ca poti sa nu pui cotizatii - sa sa se implice ca voluntari in activitatea asociatiei - tot numai daca s=a prevazut asa o obligatie in statut, ca poti avea asociatii unde membrii nu descasoara nicio activitate in afara de a participa la edintele organelor asociatiei, sau daca o fac o fac doar remunerati.... Poate intelegeti mai mult despre asociatii citind un ghid de infiintare a lor de ex. la [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai este necesar sa fie trecut in statut un cenzor? Lady64 Lady64 Buna ziua.Daca o fundatie are trei membri fondatori mai este necesar sa fie trecut in statut un cenzor? (vezi toată discuția)
Ong poate primi membri noi asociati? andrei vacaru andrei vacaru Buna ziua, Sunt membru fondator/asociat al unei asociatii asa cum este ea prevazuta de oug 26/2000. In statutul asociatiei se face o clasificare a membrilor ... (vezi toată discuția)
Calitatea de membru activ (cu drept de vot in aga) intr-o asociatie mariusorban mariusorban Ce ii confera dreptul de a participa si vota la sedintele AGA (in afara de plata cotizatiei si a indatoririlor din statut) unui membru care nu este fondator ... (vezi toată discuția)