avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1606 soluții astăzi
Forum Activitate andrei andrei

Activitate andrei andrei

Răspuns la discuția returnare somaj
-fiind reintegrat in functie inseamna ca decizia de concediere a fost anulata ceea ce inseamna ca a fost anulat somajul ....rezulta ca indemnizatia a fost primita pe nedrept.
-despagubirea consta in salariile pe acele luni plus toate beneficiile la care ar fi avut dreptul (co,sporuri,etc), ca si cum ar fi fost la servici.Se mai poate adauga si despagubiri materiae sau morale daca sunt dovezi.
- in concluzie, parerea mea este ca s-a procedat corect.


Nu cred ca ai dreptate, din urmatoarele motive:

1) Persoanei respective i-a incetat raportul de munca din motive neimputabile ei (art. 17 al. 1)
2) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
   a) încetării raporturilor de muncă
............... (art. 38 al. 1)
3) Reintegrarea efectiva este ulterioara datei la care s-a pronuntat hotararea => pana la data reintegrarii efective persoana respectiva "nu are loc de muncă, nu realizează venituri ....", adica definitia somerului din Legea 76/ 2002
4) Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
   a) la data încadrării în muncă, conform legii, pentru o perioadă mai mare de 12 luni
.......................
(art. 44 Legea 76/ 2002)
5) Salariile pe care trebuie sa le plateasca angajatorul sunt acordate de instanta cu titlu de "despagubire egala cu cuantumul salariilor", creanta care se naste la data pronuntarii hotararii, deci nu sunt venituri realizate pe perioada cat s-a primit indemnizatie de somaj.

Una peste alta, nu exista temei legal pentru retinerea somajului in acest caz.

Răspuns la discuția spor de noapte
Am citit si eu cu atentie atat prevederile din Codul Muncii cat si pe cele din CCMUN referitoare la munca de noapte si am observat cateva diferente care pot fi exploatate in favoarea angajatilor:
1) Codul muncii defineste notiunea de salariat de noapte si raporteaza toate compensatiile la aceasta categorie de angajati. Deci cei care nu se incadreaza in aceste criterii, chiar daca desfasoara munca in timpul noptii (pana la 3 ore sau mai putin de 30% din timpul lunar), nu vor beneficia de compensatii. Compensatiile au caracter alternativ: ori reducerea programului cu 1 ora, ori spor pt fiecare ora de noapte.
2) CCMUN: se face referire la "lucru in timpul noptii", reducerea mentionata in art. 16, al.3 vizeaza toate persoanele care au program de munca in timpul noptii si pare sa aiba caracter imperativ "durata....este mai mica cu o ora", iar articolul 41 mentioneaza spor "pentru lucru in timpul noptii" (nu pentru salariatul de noapte). Din aceste prevederi ar rezulta ca: 1) nu mai sunt conditionate compensatiile de incadrarea in categoria "salariat de noapte"; 2) cele 2 compensatii se cumuleaza. Fiind vorba de prevederi mai favorabile angajatilor decat cele din Codul Muncii este clar ca nu s-ar mai aplica reglementarile din Cod.

Aveti mai jos articolele din CCMUN.

" Art. 16. - (1) Munca prestata in intervalul dintre orele 22 si 6, cu posibilitatea abaterii cu o ora in plus sau in minus fata de aceste limite, este lucru in timpul noptii.
2) Durata normala a timpului de munca pentru salariatul in regim de noapte nu poate depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale privind repausul saptamanal.
(3) Pentru persoanele al caror program de lucru se desfasoara pe timpul noptii, durata timpului de munca este mai mica cu o ora decat durata timpului de munca prestata in timpul zilei, fara diminuarea salariului de baza si a vechimii in munca.
Art. 41. - (1) Partile contractante sunt de acord ca in perioada urmatoare sa actioneze pentru includerea unor sporuri in salariul de baza, care sa reprezinte retributia pentru munca prestata si conditiile de la locul de munca, astfel incat salariul de baza sa aiba pondere majoritara in salariu.
(2) Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza.
(3) Sporurile minime ce se acorda in conditiile prezentului contract sunt:
....................................
e) pentru lucrul in timpul noptii, 25% din salariul de baza; "

Sunt singurul care intelege asa? Poate cineva sa imi dea dreptate?

Va multumesc pentru raspunsuri.