Dreptul organelor fiscale de a cere executarea impozitelor neachitate se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept (adica 15 zile de la scadenta respectivului impozit).
(art. 128 din Codul de procedura fiscala, republicat in 2005, act normativ care se aplica si pentru administrarea impozitelor si taxelor - venit al bugetelor locale).
Dreptul de a stabili impozite si taxe se prescrie in termen de 5 ani (art. 89 din Codul de procedura fiscala, republicat in 2005). Termenul de prescripţie a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală.
Procedura de atragere a raspunderii persoanei fizice, in solidar cu persoana juridica insolvabila, prevazuta de Codul de procedura fiscala este o procedura ad-tiva, fara a fi necesara existenta unei hotarari judecatoresti. Teoretic, organul fiscal poate atrage raspunderea solidara imediat dupa incheierea procesului-verbal de constatare a starii de insolvabilitate. Aplicabile sunt dispozitiile art.27 alin.(1), art.28 cor. cu art.172 din Codul de procedura fiscala, rep., cu modificarile aduse prin OUG 165/2005.
Atragerea raspunderii persoanelor fizice in conditiile Legii nr.64/1995 vizeaza situatiile de insolventa ale persoanei juridice.
In acest sens poate fi vazut si articolul d-lui prof. Viorel Pasca publicat in Revista de Drept Comercial nr.6/2004 (pag.61-65).
Exista OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, rep.,:"> care, la art.27 zice:
" (1) Pentru obligaţiile de plată restante ale debitorului declarat insolvabil în condiţiile prezentului cod răspund solidar cu acesta următoarele persoane:
a) persoanele fizice sau juridice care, în cei 3 ani anteriori datei declarării insolvabilităţii, cu rea-credinţă, dobândesc în orice mod active de la debitorii care îşi provoacă astfel insolvabilitatea;
b) administratorii, asociaţii, acţionarii şi orice alte persoane care au provocat insolvabilitatea persoanei juridice debitoare prin înstrăinarea sau ascunderea cu rea-credinţă, sub orice formă, a bunurilor mobile şi imobile proprietatea acesteia. "
Prin urmare, daca debitorul principal (societatea comerciala) a fost trecuta in stare de insolvabilitate cf. CPrF, organele fiscale pot atrage, prin procedura ad-tiva, raspunderea solidara a pers. fizice care indeplinesc conditiile de mai sus. Se emite o decizie de stabilire a raspunderii solidare si pers. fizica poate fi executata silit. Evident exista posibilitatea unei contestatii la executare la instanta.