Iar daca nu esti platitor de TVA si nu facturezi si incasezi TVA, nici nu poti deduce TVA pentru facturile platite (pentru contabilitate in partida simpla).
Pentru contabilitatea in partida simpla, cifra de afaceri este egala cu incasarile, daca nu esti platitor de TVA.
Buna dimineata,
Daca in Decembrie 2009 nu erati inca inregistrata ca platitor de TVA, factura se va contabiliza doar la momentul incasarii, adica Ianuarie 2010.
Doar cand veti fi inregistrata ca platitor de TVA, factura se va contabiliza, pentru platile de TVA, in luna in care ati emis-o. In registrul de incasari si plati se va contabiliza in luna in care ati incasat suma din factura.
La sanatate, baza de calcul este aceeasi ca si la finante. Adica vei plati 5,5 % din venitul net estimat, iar daca nu ai activitate aceasta poate fi 0.
La pensii, baza de calcul este un venit brut pe care tu il declari, in functie de cat vrei sa fie contributia ta la pensia de stat. Adica vei plati 31,3 % din cat vei declara venitul brut. Insa acest venit brut declarat la pensii nu poate fi mai mic decat salariu minim pe economie. Pentru a plati, obligatoriu, contributia la asigurarile de pensii de stat, venitul trebuie sa fie mai mare decat 4 salarii minime pe economie.
Buna seara,
Calculele sunt facute de contabil sau, daca va incumetati sa tineti singura contabilitatea, de dumneavoastra.
Mai intai mergeti la finante, cu toate calculele facute (5,5 % CASS si 31,3% CAS - din venitul declarat la CAS - acest venit se declara in functie de cat vreti sa platiti contributia in sistemul de pensii, dar nu mai putin de 4 salarii minime pe economie) si abia apoi la CAS unde veti avea nevoie de declaratia depusa la finante.
Daca nu sunteti si angajat, mare atentie la contributia CASS pentru concedii medicale, care nu este obligatorie, reprezinta 0,85 % din venitul net, dar in caz de concediu medical chiar veti avea nevoie sa fiti platit pe perioada CO, daca partenerul de contract va suspenda contractul pe perioada CO (este contributie deductibila).