avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Activitate anca_ale

Activitate anca_ale

Buna ziua,

Un prieten a avariat un autoturism stationat in timp ce conducea propriul autoturism sub influenta bauturilor alocolice. Impotriva sa, s-a intocmit dosar penal pentru refuzul de recoltare a probelor biologice si i s-a stabilit o alcoolemie peste limita legala primind o pedeapsa cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Societatea de asigurari la data in judecata pentru recuperarea daunelor platite masinei avariate.
dupa producerea accidentului i-a achizionat titularului autoturismului avariat piesele necesare si s-a oferit sa-i plateasca reparatia. acesta a primit piesele si in acelasi timp s-a adresat si firmei de asigurari care i-a platiti o despagubire. acum firma de asigurari l-a dat in judecata sa-si recupereze banii. Ce ar putea sa faca? cum ar putea sa scape de plata despagubirii? ce ar putea sa sustina in instanta?
pentru a dovedi ca ati fost angajata trebuie sa solicitati proba cu martori, adica aveti nevoie de 1 persoana de martor care sa sustina in instanta ca ati lucrat la firma, de cineva care a lucrat acolo cu contract de munca si nu mai aveti nevoie de alte probe. succes
Nu trebuie sa va dati batuta. trebuie sa depuneti declaratie de creanta la dosar pentru salarii pentru ca atunci lichidatoarea judiciara este obligata sa o analizeze si poate chiar daca ea nu va admite cererea judecatorul sindic va fi mai uman. Ati putea sa luati legatura cu contabilul societatii si sa faceti rost de statul de salarii pe care semnat de lichidatorul judiciar sa-l depuneti la Itm.
o data ce sunteti inscrisa in tabel va puteti recupera banii si din Fondul de garantare al salariilor.
Drumul este lung, dar important este sa nu renuntati.
In privinta schimbarii lichidatorului judiciar pe de o parte daca nu sunt bani sau bunuri nici creditorii nu sunt interesati de procedura, iar pe de alta parte nu va ajuta cu nimic pentru ca nu aveti de unde sa stiti ca alt lichidator judiciar nu va proceda la fel.
Firma este in insolventa asa ca nu mai poate fi vorba de excutare silita pentru conform art 36 din Legea 85/2006 "De la data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale"
Depuneti declaratie de creanta daca aveti toate actele prin care sa demonstrati creanta si puteti sa-i explicati lichidatorului judiciar ca litigiile de munca sunt scutite de taxa de timbru si atunci nu mai trebuie sa depuneti taxa de timbru, poate va accepta. daca nu trebuie sa depuneti cerere de chemare in judecta la Tribunal pentru a obtine o hotarare prin care sa dovediti ceea ce cereti si pe care sa o depunti tot la lichidatorul judiciar.
Din pacate trebuie sa sa platiti taxa de timbru de 120 si timbru judiciar, care ati putea sa-l adaugati la creanta propriu zisa si sa depuneti in termen declaratia de creanta. Oricum creantele salariale se platesc cu prioritate si doar daca v-ati inscris la masa credala puteti sa va adresati mai departe daca nu sunt bani si sa solicitati plata din fondului de garantare a salariilor.
Bineinteles ca Legea 85/2006 spune ca salaratii se inscriu din oficiu, dar in practica lucrurile nu stau chiar asa. Daca administratorul judiciar nu a intrat in posesia actelor contabile nu poate avea datele despre salariati. Daca e in administrare judiciara nu inseamna ca si realizeaza venituri pentru ca in majoritatea cazurilor se deschide procedura generala si apoi se solicita trecerea in simplificata. Pe de alta parte creantele salariale sunt prioritare, dar se platesc dupa onorariul lichidatorului judiciar si a cheltuielilor de procedura si printr-un plan de distribuire aprobat de judecatorul sindic.
Pentru stadiul procedurii puteti accesa www.buletinulinsolventei.ro si portalul instantelor noulportaljust.ro
Ar fi bine totusi sa-l contactati pe administratorul judiciar inainte sa va depuneti cererea pe dreptul muncii.
Pentru adresa administratorului judiciar accesati tabloul practicienilor in insolventa de pe site-ul www.liquidation.ro
Cred ca v-ati putea sustine si singura cauza.
Pe de alta parte daca societatea este in insolventa dupa ce aveti hotararea prin care ati castigat trebuie sa depuneti declaratie de creanta. Ar trebui sa luati legatura si cu administratorul judiciar, cat de repede pentru ca daca i-au fost puse la dispozitie actele societatii ar trebui sa figurati cu salarii restante si ar trebui sa va inscrie din oficiu si poate nu mai trebuie sa depuneti declaratie de creanta. Oricum pana o sa castigati procesul o sa expire termenul de depunere a declaratie si o sa trebuiasca sa faceti pe langa cererea de depunere a declaratiei de creanta si o cerere de repunere in termen. Declaratia de creanta este taxata cu 120 de lei si timbru de 0,3 lei. Daca debitorul nu detine bunuri si nici nu se obtin sume din procedura cu sentinta va puteti adresa Fondului de garantare a salariilor.