avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Activitate catanita

Activitate catanita

Buna ziua dragi forumisti, intrebarea mea este daca si in ce conditii o institutie publica ar putea face fapte de comert care sa genereze profit, catalogat ca venituri proprii.

Concret credeti ca un minister poate organiza o serie de magazine comerciale (cumparare si revenzare de bunuri) în sediile unitatilor proprii, pe care sa le aprovizioneze şi administreze in numele sau, facand in acest fel venituri? (Aceasta activitate neavand dealtfel nici cea mai mica tangenta cu specificul ministerului).
Ce impedimente ar putea exista din punct de vedere legal si contabil (totusi contabilitatea unei institutii publice este organizata diferit de cea a unui comerciant)
Va salut si vin cu urmatoarea intrebare:
ce apreciati ca ar putea intra in categoria <circumstanţe imprevizibile şi independente de voinţa părţilor, altele decât cele prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b>?
In speta este vorba despre un contract de achizitie publica (energie electrica) in care la 6 luni de la incheiere se solicita ajustarea pretului per Mw, invocandu-se faptul ca pe piata energiei din Ro au intervenit schimbari substantiale si impreviyibile, respectiv seceta care a facut ca Hidroelectrica sa activeze clauza de forta majora in toate contractele sale de furnizare, astfel ca s/a trecut la achizitia de energie produsa termic, cu carbuni, cu mult mai scumpa decat cea hiro.

Pana aici toate bune, lucruri reale si de bun simt dealtfel.
Insa , in contractul initial nu s/a prevazut deloc posibilitatea ajustarii pretului , astfel ca legal singura posibilitate ramane alin. 4 din art. 97 care permite acest lucru.
Trebuie insa demonstrata existenta unor circumstanţe imprevizibile şi independente de voinţa părţilor, altele decât cele prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b.
Credeti ca s/ar putea admite o astfel de cerere?
In mod legal si acoperitor ptr institutia publica.