avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Interpretare art. 97 alin. 4 din HGR 925&2006
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Interpretare art. 97 alin. 4 din HGR 925&2006

Va salut si vin cu urmatoarea intrebare:
ce apreciati ca ar putea intra in categoria <circumstanţe imprevizibile şi independente de voinţa părţilor, altele decât cele prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b>?
In speta este vorba despre un contract de achizitie publica (energie electrica) in care la 6 luni de la incheiere se solicita ajustarea pretului per Mw, invocandu-se faptul ca pe piata energiei din Ro au intervenit schimbari substantiale si impreviyibile, respectiv seceta care a facut ca Hidroelectrica sa activeze clauza de forta majora in toate contractele sale de furnizare, astfel ca s/a trecut la achizitia de energie produsa termic, cu carbuni, cu mult mai scumpa decat cea hiro.

Pana aici toate bune, lucruri reale si de bun simt dealtfel.
Insa , in contractul initial nu s/a prevazut deloc posibilitatea ajustarii pretului , astfel ca legal singura posibilitate ramane alin. 4 din art. 97 care permite acest lucru.
Trebuie insa demonstrata existenta unor circumstanţe imprevizibile şi independente de voinţa părţilor, altele decât cele prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b.
Credeti ca s/ar putea admite o astfel de cerere?
In mod legal si acoperitor ptr institutia publica.
Alin. 2 prevede situatiile in care pretul poate fi ajustat.
Alin. 3 prevede obligativitatea inserarii in contract a posibilitatii ajustarii preturilor, sub sanctiunea inaplicabilitatii prevederilor alin. 2.
Alin. 4 prevede posibilitatea ajustarii preturilor fara indeplinirea conditiilor prevazute de alin. 3(deci fara mentionarea in contract a acestei posibilitati), in mod exceptional, atunci cand intervin cazuri de forta majora(lit. a) sau se prelungeste durata contractului(lit. b).

In opinia mea prevederile alin. (4) lit. a) sunt aplicabile in caz de forta majora(seceta, in speta), deci pretul poate fi ajustat.
Deoarece chiar textul se refera la alte situatii decat acela prev. la alin. 2 sunt incidente dispozitiile alin. (4) lit. a) fara ca acest drept sa fi fost mentionat in contract.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Efecte majorare tva vio103 vio103 Am incheiat mai multe contracte de furnizare produse respectand prevederile OUG 34 din 2006 in care am specificat clar ca furnizorul nu poate majora pretul ... (vezi toată discuția)
Rata inflatiei in contracte de achizitii pincag pincag In cazul unui contract de lucrarii cu termen de executie 36 luni, s-a calculat rata inflatiei pe valoarea care a ramas de executat, conform contractului rata ... (vezi toată discuția)
Contract de lucrari iarina_73 iarina_73 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o problema. In cazul in care s-a incheiat un contract de lucrari prin licitatie in baza O.U.G. nr.34 din 2006 cu doi ani in ... (vezi toată discuția)