avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Contract de lucrari
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Contract de lucrari

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu o problema. In cazul in care s-a incheiat un contract de lucrari prin licitatie in baza O.U.G. nr.34 din 2006 cu doi ani in urma, dar acest contract nu s-a finalizat inca. In contract este specificat ca nu se pot ajusta preturile. Fata de oferta initiala preturile la materia prima au crescut foarte mult, iar pentru a finaliza contractul societatea, operatorul economic, pierde foarte mult nu isi pot acoperi nici cheltueielil dar sa poata realiza un profit. Intrebarea mea este cum am putea convinge autoritatea contractanta sa accepte marirea pretului in functie de rata inflatiei, o baza legala.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: iarina_73 , utilizator 17:34, 17 Ianuarie 2012
Acest aspect este reglementat de art. 97 alin. (4) din HG 925/2006:
Ajustarea preţului fără a fi îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (3) este posibilă numai în următoarele cazuri:
a) atunci când survin circumstanţe imprevizibile şi independente de voinţa părţilor, altele decât cele prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b); sau
b) atunci când durata de aplicare a procedurii de atribuire se prelungeşte, în mod neprevăzut, peste perioada preconizată iniţial şi din motive care exclud orice culpă a ofertantului/contractantului.

Urmeaza sa observati ca lit. b) permite ajustarea pretului sub doua conditii:
-perioada de aplicare a procedurii se prelungeste peste perioada preconizata;
-este exclusa orice culpa a contractantului.

Toate ar fi frumoase daca art. 97 nu ar avea si alin. (6):
(6) În cazul în care durata de îndeplinire a contractului se prelungeşte peste termenele stabilite iniţial în respectivul contract, din motive care se datorează culpei autorităţii contractante, nu este posibilă invocarea prevederilor alin. (4), operatorul economic fiind însă îndreptăţit să solicite penalităţi şi/sau daune-interese.

In traducere libera, atunci cand durata de executie a contractului se prelungeste din culpa AC, contractantul este trimis la instanta de judecata(Tribunalul de la sediul AC) pentru a solicita penalităţi şi/sau daune-interese.
Si sa te tii, urmeaza un proces de cel putin doi ani...
mltumesc pentru raspuns, art.97 din HG 925 din 2006 am invocat-o dar Autoritatea contractanta nu este dispusa pentru negocieri, cu toate ca perioada de valabilitate a contractului a fost prelungia din culpa A.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rata inflatiei in contracte de achizitii pincag pincag In cazul unui contract de lucrarii cu termen de executie 36 luni, s-a calculat rata inflatiei pe valoarea care a ramas de executat, conform contractului rata ... (vezi toată discuția)
Prelungire valabilitate oferta cateldestept cateldestept In cazul unei licitatii mi se cere prelungirea valabilitatii ofertei si garantiei de participare (peste cele 90 zile). 1.Sunt obligata la aceasta? 2.Pot sa ... (vezi toată discuția)
Efecte majorare tva vio103 vio103 Am incheiat mai multe contracte de furnizare produse respectand prevederile OUG 34 din 2006 in care am specificat clar ca furnizorul nu poate majora pretul ... (vezi toată discuția)