1. Regulamentul intern nu mi-a fost adus la cunostinta - bineinteles il voi cere
2. Cand am incheiat CIM, primul proiect la care am lucrat nu presupunea deplasari - lucram in orasul de domiciliu - cand acest proiect s-a finalizat am fost cooptat in altul care presupune deplasari. CIM este unul standard, cu foarte putine clauze.
3. La discutia cu angajatorul m-am lovit ferm de un "ne pare rau, asta e situatia, nu se poate!" De aceea am nevoie de temeiul legal.
4. Nu stiu cum ma poate ajuta ITM-ul atata timp cat nu am ordin de deplasare (aici angajatorul este in avantaj si pe asta mizeaza, dar cred ca la specificul muncii mele sistemul cu ordine de deplasare nu va putea functiona)
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu recomandari in urmatoarea situatie:
Sunt angajat la o firma de consultanta. Sediul firmei este la Bucuresti, iar eu ma ocup de mai multe santiere din mai multe orase din tara (de la Bacau pana aproape de Giurgiu). Domiciliul meu este la 400 km de Bucuresti. Firma nu este de acord sa imi considere orele de conducere ca si ore suplimentare.
Mentionez ca nu primesc ordin de deplasare intrucat activitatea mi-o stabilesc impreuna cu clientul (beneficiarul lucrarilor pe care le supervizez) - independent de firma mea angajatoare. Pe client nu il pot implica intrucat nu il priveste aceasta situatie.
Anul acesta cu foarte mare greutate am reusit sa negociez o marire de salariu (nu foarte mare) si sa imi introduca in contract o clauza precum ca orele suplimentare mi le compenseaza cu libere sau plata daca nu le pot compensa in 30 zile - asa cum prevede Codul Muncii.
Dar acum nu vor sa imi recunoasca orele de conducere - am zile cand plec de acasa dimineata la 4 si ma intorc seara la 23, pentru a putea participa la sedintele si intalnirile stabilite. Lunar parcurg peste 4500 km pentru care nu au fost de acord sa imi plateasca tarif pe km sau spor mobilitate.
De ex. la mai am avut aproape 50 ore suplimentare rezultate din deplasari - pt. care au refuzat sa imi acorde liber, fara a invoca si un temei legal.
Va rog sa ma sfatuiti cum pot proceda in aceasta situatie si va multumesc anticipat!
Schimbarea garantiei este posibila, daca vrea banca (faceti solicitare scrisa, eventual trimiteti la centrala). Atentie ca veti avea costuri cu evaluarea noului imobil (casa socrilor) si incheierea noului contract de ipoteca la notar. In mod normal banca va face un act aditional la contractul initial de credit, in care se va mentiona despre schimbarea garantiei.
A doua varianta este de asemeni posibila - sa mergeti la o alta banca la care sa solicitati un credit garantat cu imobilul socrilor, in vederea refinantarii liniei de credit. Aceleasi costuri (evaluare imobil + contract ipoteca) dar atentie la comisionul de rambursare / refinantare.
In mai 2008 am cumparat o parcela de teren extravilan intr-o comuna de langa Piatra Neamt. Cel care mi l-a vandut il cumparase anterior in iulie 2007 - ca o suprafata mare pe care a parcelat-o in 7 parcele, constituind un drum de acces cu o lungime de 213 m si o latime de 4 metri.
In doua saptamani, pana la starsitul acestei luni, consiliul local al comunei va da si hotararea de trecere acestor 7 parcele in intravilan.
La sfarsitul anului 2008 m-am interesat la primarie despre conditiile obtinerii autorizatiei de constructie mi s-a spus ca nu o pot obtine decat cu drum de acces de 7 m latime. Mai departe m-am interesat cum poate fi reconstituita aceasta cale de acces prin discutii cu notar, cadastrist, carte funciara iar rezultatul este ca fiecare proprietar de parcela trebuie sa dea declaratie drept servitute la notar in favoarea celorlalti proprietari, declaratii care sa fie inscrise in cartea funciara. Inscrierea in cartea funciara se face doar cu conditia "actualizarii "documentatiei cadastrale intocmita in august 2007 atunci cand s-au dezmembrat cele 7 parcele. Pentru aceasta cadastristul cere aprox. 4000 ron la care ceilalti 6 proprietari de parcele nu vor sa contribuie. De fapt pana acum sunt singura care vreau sa construiesc, ceilalti proprietari doar vand parcelele mai departe.
Va rog sa ma sfatuiti cum pot proceda pentru a putea obtine cu costuri minime autorizatie de constructie.
De ce proprietarul anterior a procedat in acest fel cand a dezmembrat parcelele in 2007 si nu a fost obligat de nici o lege sa constituie drum acces de 7 m? Cum a facut in 2007 cadastristul documentatia cu drum acces 4 m si de ce a putut aceasta fi AVIZATA la OCPI?