avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1173 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... orele de deplasare / ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

orele de deplasare / ore suplimentare

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu recomandari in urmatoarea situatie:
Sunt angajat la o firma de consultanta. Sediul firmei este la Bucuresti, iar eu ma ocup de mai multe santiere din mai multe orase din tara (de la Bacau pana aproape de Giurgiu). Domiciliul meu este la 400 km de Bucuresti. Firma nu este de acord sa imi considere orele de conducere ca si ore suplimentare.

Mentionez ca nu primesc ordin de deplasare intrucat activitatea mi-o stabilesc impreuna cu clientul (beneficiarul lucrarilor pe care le supervizez) - independent de firma mea angajatoare. Pe client nu il pot implica intrucat nu il priveste aceasta situatie.

Anul acesta cu foarte mare greutate am reusit sa negociez o marire de salariu (nu foarte mare) si sa imi introduca in contract o clauza precum ca orele suplimentare mi le compenseaza cu libere sau plata daca nu le pot compensa in 30 zile - asa cum prevede Codul Muncii.

Dar acum nu vor sa imi recunoasca orele de conducere - am zile cand plec de acasa dimineata la 4 si ma intorc seara la 23, pentru a putea participa la sedintele si intalnirile stabilite. Lunar parcurg peste 4500 km pentru care nu au fost de acord sa imi plateasca tarif pe km sau spor mobilitate.
De ex. la mai am avut aproape 50 ore suplimentare rezultate din deplasari - pt. care au refuzat sa imi acorde liber, fara a invoca si un temei legal.

Va rog sa ma sfatuiti cum pot proceda in aceasta situatie si va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:09, 8 Iunie 2009
1. In situatia dvs. se aplica si prevederile Codului muncii cu privire la orele suplimentare dar, mai impotant, se aplica prevederile Regulemntului intern al unitatii.
2. Cand ati incheiat CIM cu aceasta unitate nu vi s-a spus care sunt atributiile (aveti fisa postului?) si cum le veti indeplini?
3. Numai o discutie serioasa cu angajatorul va poate rezolva situatia. Ii puteti demonstra cat timp va deplasati in interesul serviciului, cati bani cheltuiti cu deplasarea.
4. Puteti face o sesizare la ITM. In urma controlului efectuat veti fi informat cu rezultatul controlului si masurile pe care trebuie sa le ia angajatorul.
1. Regulamentul intern nu mi-a fost adus la cunostinta - bineinteles il voi cere
2. Cand am incheiat CIM, primul proiect la care am lucrat nu presupunea deplasari - lucram in orasul de domiciliu - cand acest proiect s-a finalizat am fost cooptat in altul care presupune deplasari. CIM este unul standard, cu foarte putine clauze.
3. La discutia cu angajatorul m-am lovit ferm de un "ne pare rau, asta e situatia, nu se poate!" De aceea am nevoie de temeiul legal.
4. Nu stiu cum ma poate ajuta ITM-ul atata timp cat nu am ordin de deplasare (aici angajatorul este in avantaj si pe asta mizeaza, dar cred ca la specificul muncii mele sistemul cu ordine de deplasare nu va putea functiona)

Va multumesc!
De ce sa functioneze ordinele de deplasare. Eu cred ca cel putin despre necesitatea lor puteti convinge angajatorul.
Ati negociat un salariu asa mare incat credeti ca trebuie sa platiti dvs cheltuieli pe care trebuie sa le plateasca firma? Desi nici in acest caz nu se justifica.

Poate aveti un contract de colaborare si nu unul de munca, atunci situatia e alta.

Sau rezolvati situatiile cu clientul la telefon (al firmei, binenteles) sau pe net. Se poate si asa.
1. Tocmai de aceea am zis sa sesizati ITM, pentru ca CIM nu este intocmit in concordanta cu realitatea.
2. Insistati sa cererti temeiul legal al unei situatii particulare si specifice care nu este cuprinsa ezplicit in Codul muncii.
3. De aceea va spuneam ca temeiul legal il reprezinta prevederile Codului muncii la care se adauga prevederile specifice din regulamentul intern. Conform art.262 din Codul muncii acest regulament este obligatoriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna 2011 Delphinu Delphinu Buna ziua, Ma intereseaza dupa cat timp se acorda diurna legala, dupa legislatia actuala, in cazul deplasarilor interne ? dupa 12 sau 24 de ore? daca se ... (vezi toată discuția)
Timpul de lucru in timpul deplasarii Ionut ILIE Chimtotal Ionut ILIE Chimtotal Buna ziua. Sunt angajator firma din Bucuresti, program de lucru 8-16. Voi avea o echipa care se deplaseaza la Arad pentru efectuarea unor lucrari. Se vor caza ... (vezi toată discuția)
Mobilitatea locului de munca iadriana iadriana Buna, ma poate ajuta/lamuri cineva in urmatoarea problema? Prin natura activitatii societatii noastre, lucrari de tamplarie si dulgherie, cele mai multe ... (vezi toată discuția)