avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... am cumparat teren dar nu pot sa obtin autorizatie de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

am cumparat teren dar nu pot sa obtin autorizatie de constructie

In mai 2008 am cumparat o parcela de teren extravilan intr-o comuna de langa Piatra Neamt. Cel care mi l-a vandut il cumparase anterior in iulie 2007 - ca o suprafata mare pe care a parcelat-o in 7 parcele, constituind un drum de acces cu o lungime de 213 m si o latime de 4 metri.

In doua saptamani, pana la starsitul acestei luni, consiliul local al comunei va da si hotararea de trecere acestor 7 parcele in intravilan.

La sfarsitul anului 2008 m-am interesat la primarie despre conditiile obtinerii autorizatiei de constructie mi s-a spus ca nu o pot obtine decat cu drum de acces de 7 m latime. Mai departe m-am interesat cum poate fi reconstituita aceasta cale de acces prin discutii cu notar, cadastrist, carte funciara iar rezultatul este ca fiecare proprietar de parcela trebuie sa dea declaratie drept servitute la notar in favoarea celorlalti proprietari, declaratii care sa fie inscrise in cartea funciara. Inscrierea in cartea funciara se face doar cu conditia "actualizarii "documentatiei cadastrale intocmita in august 2007 atunci cand s-au dezmembrat cele 7 parcele. Pentru aceasta cadastristul cere aprox. 4000 ron la care ceilalti 6 proprietari de parcele nu vor sa contribuie. De fapt pana acum sunt singura care vreau sa construiesc, ceilalti proprietari doar vand parcelele mai departe.

Va rog sa ma sfatuiti cum pot proceda pentru a putea obtine cu costuri minime autorizatie de constructie.
De ce proprietarul anterior a procedat in acest fel cand a dezmembrat parcelele in 2007 si nu a fost obligat de nici o lege sa constituie drum acces de 7 m? Cum a facut in 2007 cadastristul documentatia cu drum acces 4 m si de ce a putut aceasta fi AVIZATA la OCPI?

Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: Aurelian Cîcu , Consilier juridic 22:30, 17 Ianuarie 2009
Proprietarul iniţial a primit aprobarea pentru lotizare cu drum de acces de 4 metri deoarece terenul fiind în extravilan nu se punea problema construirii pe acel teren.

Probabil că planul de urbanism general întocmit cu ocazia extinderii intravilanului prevede căi de acces de 7 metri. ªi mi se pare firesc să fie aşa.

Sugestia mea este să-i lămuriţi pe ceilalţi proprietari că instituirea unui drum de acces de 7 metri nu ar face decît să sporească valoarea terenurilor lor şi, normel, a preţului obţinut prin vînzare.

Fără acordul lor nu puteţi face nimic. Trebuie, deci, să-i determinaţi să creadă că este şi interesul lor la mijloc.

Liviu S.Bordaş
Multumesc pentru raspuns!
Ma gandeam ca poate exista si o cale mai simpla... (de ex. ca primaria sa accepte intr-o alta forma sa acorde autorizatia).

In aceasta situatie va trebui sa astept pana vor vrea sa construiasca si ceilalti.
Ganditi putin altfel. Primaria va trece terenurile in intravilan dar va fi necesar odata intrate in intravilan sa aveti drum de 7 m latime. Cred ca aceasta conditie este suficienta pentru a creste valoarea terenurilor respective. Ca teren extravilan pretul ar fi mult mai mic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara am achizitionat un teren acte vanzare cumparare notar, ... avasilee avasilee buna seara Am achizitionat un teren acte vanzare cumparare notar, format din doua parcele . O parcela intravilan , cealalta parcela extravilan. atat in ... (vezi toată discuția)
Hotarare consiliu local pentru aprobare puz cosmincotinghiu cosmincotinghiu Buna,va rog sa-mi raspundeti la o intrebare legata de o problema pe care o am cu un vecin.Sunt proprietarul unei parcelele de teren pe care am construit o ... (vezi toată discuția)
Parcelare teren intravilan cosmogirl cosmogirl Am si eu o portiune de pamant care a fost introdusa in intravilan.Am facut cadastrul la teren si acum urmeaza parcelarea.Cel cu terenul vis a vis de mine a ... (vezi toată discuția)