u.b.i.k. a scris:
Un caz interesant de discutat in topicul acesta despre impartialitatea mediatorului.
1. X si Y coproprietari asupra unei parcele de teren incep un proces de partaj. La primul termen judecatorul ii intreaba daca nu vor la mediator si intrucat ambele parti sunt de acord merg la mediator.
2. Se face acordul de mediere iar frontul stradal este impartit astfel: 4 m la Y si 10 m la X. Acordul de mediere este urmat de hotararea judecatoreasca. Toate bune.
3. Cand sa faca intabularea se constata ca mai exista o jumatate de metru in plus care pe schita folosita la judecata si mediere nu aparea dintr-o eroare a celui care facuse schita in 97.
4. La intrebarile mele, X imi marturiseste ca in teren nu s-a facut o intarusare ori alta forma de delimitare a teritoriului ci s-a mers pe ideea ca harta - schita din 97 - reflecta cu fidelitate teritoriul.
Acum, intrebararile:
Mediatorul, daca avea experienta necesara care sa-i permita sa anticipeze ca o intelegere facuta pe o abstractiune numita schita topografica s-ar putea sa nu poata fi pusa in aplicare intocmai in teren, ar fi gresit daca ar fi sugerat ca trebuie facuta o delimitare clara a teritoriului? Iar daca partile refuzau sa faca aceasta delimitare, mediatorul trebuia sa ia act de intelegerea lor cu toate ca este destul de probabil ca aceasta intelegere sa nemultumeasca una din parti iar aceasta sa fie efectiv pacalita prin faptul ca nu a avut reprezentarea faptului ca "harta nu este teritoriul"?
Aici , cu parere de rau o afirm , este evidenta stangacia inerenta erorii asupra aspectului material a obiectului conflictului in ansamblul sau . Evident ca medierea conflictelor , pentru cei care respecta profesia nu se face strict doar "la birou" ci mai mult inafara acestuia adica fie pe" taramul conflictului " fie in locatii cat mai neutre de influenta partilor , locuri unde atat acestea cat si mediatorul si chiar tertii implicati dupa caz fie in litigiu fie in conflict au o mai buna reprezentare a ceea ce reprezinta in fapt obiectul conflictului sau nu se simt amenintati in procedura medierii. De multe ori in practica obiectul de fapt a litigiului pe care il sustine juridic avocatul nu este obiectul de fapt al conflictului dintre parti chiar daca partile lasa sa se inteleaga astfel. Mediatorul in speta nu ar fi gresit cu nimic daca ar fi sugerat partilor ca impreuna sa desemneze si sa plateasca un specialist cadastral comun care sa faca delimitarile care oricum ar fi trebuit sa fie delimitate. Fiind o procedura voluntara firesc ca trebuia sa ia act de intelegerea lor dar ar fi fost necesar ca pentru evitarea discutiilor ulterioare sa fi fost insemnat acel loc si in teren nu numai pe harta pentru a se evita o eventuala nemultumire ulterioara a uneia din parti.