avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Activitate tibibu

Activitate tibibu

Discuție Pensionar PFA
Îmi pot păstra calitatea de pensionar de boală gradul II dacă desfășor o activitate ca persoana fizică autorizată sau ca membru al unei întreprinderi familiale?
Multumesc pentru raspuns!
Mai sunt in vigoare urmatoarele prevederi din Legea nr. 325 / 2006 (privind serviciul public de alimentare cu energie termica) si Hotararea Guvernului Romaniei nr. 933 / 2004 (privind contorizarea consumatorilor de energie termica):
- Legea 325 / 2006, art. 29:
"(1) În cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentati printr-un bransament termic comun, sunt obligatorii montarea de către proprietari a repartitoarelor de costuri şi stabilirea unei metodologii de repartizare a costurilor, aprobată în adunarea generală a asociaţiei de proprietari/locatari, în baza metodologiei-cadru elaborate de A.N.R.S.C.";
- HGR 933 / 2004, art. 1:
"(2) Măsurarea consumurilor de energie termică pentru încălzire şi pentru apa caldă de consum la nivel de branşament de imobil sau de scară şi repartizarea cheltuielilor pe baza repartitoarelor de costuri instalate la nivel de apartament, în vederea facturării, sunt obligatorii.
(4) În cazul păstrării distribuţiei verticale existente, contravaloarea energiei termice consumate pentru încălzire şi pentru apa caldă de consum se stabileşte pe baza consumurilor înregistrate de contoarele de energie termică montate pe branşamentul de agent termic, respectiv pe branşamentul de apă caldă de consum. Repartizarea costurilor şi controlul acestora pe fiecare apartament în parte se fac cu ajutorul repartitoarelor de costuri şi al robinetelor de reglaj termostatic montate pe corpurile de încălzire din fiecare apartament din condominiul branşat la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, respectiv cu ajutorul repartitoarelor de apă caldă montate pe racordurile la instalaţia interioară de utilizare a fiecărui apartament."?
In caz ca prevederile de mai sus sunt inca in vigoare, consider ca ele stabilesc clar, fara echivoc, obligatia montarii de repartitoare la toti proprietarii racordati la un sistem centralizat de furnizare a energiei termice cu distributie "pe verticala". (respectarea normelor tehnice aplicabile fiind, evident, subinteleasa). Dar, din cate am observat citind despre subiect pe internet, de multe ori nu se respecta aceste obligatii. Exista prevederi legale contrare celor de mai sus? Un exemplu de astfel de prevederi ar fi cele ale art. 1, al. 7, din Ordinul ANRSC nr. 343 / 2010 (Norme tehnice de repartizare a consumurilor de energie termica):
"(7)Dacă în perioada de exploatare a repartitoarelor de costuri nu mai este îndeplinit procentul de contorizare stabilit de actele normative în vigoare, ca urmare a renunţării unor proprietari la repartizarea consumurilor pe baza repartitoarelor de costuri, aceste spaţii sunt considerate fără repartitoare, unităţile de consum alocate pentru aceste spaţii calculându-se conform prevederilor prezentei Norme tehnice."?
Conform legii 325 / 2006 si HGR 933 / 2004, pentru proprietarii racordati la sistemul centralizat de incalzire procentul de contorizare nu ar trebui sa fie 100% si renuntarea la repartitoare neaplicabila?
P.S. Scuze pentru textul lung! Sper sa aveti rabdare sa cititi si sa raspundeti!
Inca ceva "interesant": prin HG 933 / 2004 este obligatorie utilizarea repartitoarelor de costuri, dar se permite repartizarea caldurii cf. HG 1588 / 2007!
Nu am pregatire juridica, dar ma intereseaza subiectul. Legislatia din domeniu cuprinde, in principal:
- Legea 351 / 2004 - Legea gazelor;
- Legea 325 / 2006 - Legea serviciului public de alimentare cu energie termica;
- Legea 203 / 2007 - Lege privind asociatiile de proprietari;
- Ordin 91 / 2007 al ANRSC pt. aprobarea Regulamentului - cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica.

La o prima lectura a acestor legi am putut constata:
- au ca scop protectia exclusiva a furnizorilor de energie termica (practic, "cetateanul" nu exista in aceste legi si, in consecinta, nu are nici un drept);
- contravin celor mai elementare principii si prevederi legale din domeniul protectiei consumatorului;
- fac aproape imposibila montarea unei centrale proprii.
Multumesc pentru informatii! Cred ca se poate inchide topicul.
Buna,
Dupa ce am fost concediat incepand cu 1 octombrie 2007, am observat ca pe parcursul ultimilor ani de activitate nu mi-au fost platite toate drepturile banesti (sporuri la salariu). Intentionez sa ma adresez justitiei pentru recuperarea acestor drepturi. Va rog sa-mi spuneti care este perioada pentru care pot solicita plata drepturilor de mai sus, avand in vedere perioada de prescriere a obligatiilor de aceasta natura ale firmei unde am lucrat (data la care vreau sa depun cererea la tribunal ar fi, de exemplu, 1 februarie 2009).
Multumesc!
Cu respect,
tibibu