avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Încalzire la bloc cu centralã proprie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Încalzire la bloc cu centralã proprie

Bună seara .
Ce act normativ regelemntează repartizarea cheltuielilor că încălzirea, în bloc sunt şi proprietari cu CT proprie.
Cel mai recent răspuns: NegoitaMircea , utilizator 22:08, 10 Septembrie 2013
Nu am pregatire juridica, dar ma intereseaza subiectul. Legislatia din domeniu cuprinde, in principal:
- Legea 351 / 2004 - Legea gazelor;
- Legea 325 / 2006 - Legea serviciului public de alimentare cu energie termica;
- Legea 203 / 2007 - Lege privind asociatiile de proprietari;
- Ordin 91 / 2007 al ANRSC pt. aprobarea Regulamentului - cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica.

La o prima lectura a acestor legi am putut constata:
- au ca scop protectia exclusiva a furnizorilor de energie termica (practic, "cetateanul" nu exista in aceste legi si, in consecinta, nu are nici un drept);
- contravin celor mai elementare principii si prevederi legale din domeniul protectiei consumatorului;
- fac aproape imposibila montarea unei centrale proprii.
@viorel99
Daca in bloc exista repartitoare, atunci repartizarea caldurii se face conform Ordinului 323/2010 ANRSC.
Daca nu sunt repartitoare, atunci se face in conformitate cu HG 1588/2007, care insa nu are prevederi legate de cei cu CT. La vremea elaborarii acestor norme de aplicare a Legii 230/2007 se presupunea ca prevederi anterioare din Legea 325/2006 vor fi fost puse deja in aplicare cu referinta la contorizarea la nivel de apartament.
Cum lucrul acesta nu s-a intamplat, problema repartizarii costurilor caldurii intr-un bloc necontorizat a ramas nereglementata pentru cazul a doua sisteme de incalzire - centralizat si CT.

@tibibu
In toate aceste legi citate de dv. exista capitole referitoare la drepturile beneficiarilor serviciilor respective sau, in cazul legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari, a proprietarilor.

Aceste legi au menirea sa reglementeze activitatea in domeniile respective, nu sa apere o parte sau alta.
Pentru apararea drepturilor consumatorilor sunt alte reglementari legale si un organism specializat ANPC-ul, care, intre noi fie vorba, exista cam degeaba, mai ales in problema care va intereseaza.

Dv. nu va puteti monta CT din cauza vreunei HCL care interzice deconectarile din sistemul de incalzire centralizat, daca nu s-au facut deconectari anterioare in condominiu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Iunie 2013
elga50, moderator
Inca ceva "interesant": prin HG 933 / 2004 este obligatorie utilizarea repartitoarelor de costuri, dar se permite repartizarea caldurii cf. HG 1588 / 2007!
Daca anterior , in acelasi imobil au existat debransari si bransari legale ale unui apartament, cum este considerat conform legii? "deconectare anterioara in condominiu"?
Intrebarea este pentru ca se interzic deconectarile din sistemul de incalzire centralizat, daca nu s-au facut deconectari anterioare in condominiu.

Apropo, mi-am pus o centrala de apartament si calorifere separat de cele racordate la Radet Constanta. Am depus si dosarul complet pentru debransare, astept rezolutia.

In cazul in care Domnii de la Radet Constanta nu dau curs pozitiv cererii de debransare, atunci urmeaza sa-i chem in instanta, invocand pretul pe gigacalorie practicat care este de 3 ori mai mic decit cel obtinut in urma unei centrale termice.

De asemeni, agentul termic livrat de Radet este sub parametri, calitatea apei este de un PH inferior, fosfatii inexistenti, protectia echipamentelor radiante din apartamente impotriva coroziunii inexistenta, depozite masive in echipamentele radiante datorita netratarii si filtrarii agentului de incalzire, ceea ce in cazul utilizarii unet Centrale Termice de apartament, nu se intampla.
Asadar, in prima etapa urmeaza calcul si comparatie pret pe apartament referitor agent termic livrat de Radet respectiv centrala de apartament.

Astept raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor de incalzire pentru un apartament nelocuit mihaip2 mihaip2 Buna ziua, Detin impreuna cu familia un apartament in Bucuresti in care nu locuieste nimeni de peste 2 ani. Metionez ca tot blocul are instalate ... (vezi toată discuția)
Repartizare cost agent termic: revenire din 13.04.2014 gigiraut gigiraut Buna ziua,am revenit cu \'noutati\'la repartizare cost agent termic din 13.04.2014 si iata care sunt acestea:am trimis o petitie catre ANRSC cu aceleasi ... (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari- modul de repartizare a consumurilor de energie termica roxana moldovan roxana moldovan Din toate normele si ordinele existente nu apare o fumulra de calcul al cheltuielilor aferente consumurilor de energie termica aferente apartamentelor detinute ... (vezi toată discuția)