avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Activitate edx

Activitate edx

"de curând au schimbat porțile de lemn cu unele din fier" - daca curand este mai putin de 2 ani primesc amenda.
" acte pentru a intra în legalitate. Însă neavând titlu de proprietate" - refacerea imprejmuirii este lucrare de constructie ce trebuie autorizata conf. Legii 50/1991. Daca nu au acte trebuie sa si le faca - cadastru, intabulare etc. si doar dupa pot incepe demersurile pentru autorizare.
Daca nu va intereseaza in mod expres sa le treceti in cadastru (ma gandesc ca vrea cineva sa cumpere pentru magazin) atunci nu va mai complicati; uitati de ele si gata. Daca vreti sa le demolati le demolati - nu se emite autorizatie de demolare pentru ceva ce nu are autorizatie de construire (nu exista in acte). Se face tot prin intrare in legalitate si prin ea dispuneti demolarea conform expertizei (daca chiar vreti neaparat hartii).
Era bine sa va interesati inainte sa va apucati de constructie. Acum da, este posibila demolarea in cazuri extreme - cladirea nu respecta regulamentul de urbanism sau expertiza tehnica stabileste vicii de executie ce nu pot fi remediate. In realitate o sa luati o amenda si o sa pregatiti documentatie de intrare in legalitate. Asta daca nu vorbim de monument sau zone protejate unde fapta este incadrata la infractiune.
Scarile sunt construite pe domeniul public sau privat al statului (primariei in acest caz). Va trebui sa vorbiti la primarie in primul rand daca este posibil sa se autorizeze (nu incalca regulament de urbanism sau stanjenesc circulatia pietonala etc.). Daca se pot atunci o sa cereti o autorizatie de intrare in legalitate a lucrarilor efectuate. O sa va bage pe gat si o amenda - negotiati sa fie minimul si sa platiti jumatate in termenul redus. Teoretic termenul de amenda este de 2 ani si ar putea foarte bine sa va dea intrarea in legalitate fara amenda, mai ales daca aveti martori/documente sa probati perioada in care au fost realizate. Practic nu va intelegeti cu ei fara. O sa urmeze o expertiza tehnica de rezistenta, avize, taxe - multa birocratie.
Din ce inteleg amenda si cauza este pentru lucrarile care le executati acum, in speta finisajele. Nu cred ca este pentru cladire in sine. PV de amenda trebuie sa precizeze ce lurari s-au executat fara AC. In functie de ce scrie in el il contestati (daca face referire la lucrarile vechi intabulate) sau o platiti si luati CU si AC pentru lucrarile actuale. Macar sunt finalizate sau v-au prins inca in santier?
In cazul acesta o sa fie mai complicat. Sunt obligati sa sesizeze procuratura, va cheama la declaratii, se finalizeaza cu NUP. Acesta este si motivul pentru care exista acum o initiativa legislativa sa scoata aceste interventii din regimul infractiunilor, sa ramana doar amenda contraventionala.
art.11 Legea 50 - aveti acolo lucrarile exceptate de la autorizare. Daca faceti doar finisaj, in afara situatiei putin probabile de a fi monument sau zona protejata, nu aveti nevoie de AC. Lucrarile de constructii sunt executate si intabulate, nu mai pot fi amendate. Contestati amenda cand o primiti.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce intelegeti prin neterminand lucrarile? Le-ati finalizat acum? Cadastrul / cartea funciara corespund cu realitatea din teren? (suprafete, compartimentari)? Daca da ce au mentionat in PV de amenda? lucrari efectuate acum mai mult de 6 ani? Si fara sa fi fost intabulate tot o puteati contesta deoarece termenul de prescriere este de 2 ani. Mergeti la un avocat cu actele si contestati in instanta PV de amenda.
Certificatul de urbanism este doar prima etapa in vederea obtinerii autorizatiei de construire. Pentru intrari in legalitate legea (50/1991) prevede si realizarea expertizelor tehnice de rezistenta si incendiu. Certificatul de urbanism emis va informeaza ce avize trebuie sa luati si ce documentatii trebuiesc intocmite. Cand le aveti pe toate depuneti la primarie pentru obtinerea autorizatiei de construire. Este posibil ca expertizele respective sa constate ca lucrarile nu sunt executate corect si sa dispuna si masuri de remediere a eventualelor probleme.
Nu am folosit accesiunea imobiliara, e o varianta de studiat.
Referitor la functiuni, cel mai simplu faceti autorizare pentru spatii de cercetare (nu e treaba lor ce cercetati) si pe urma schimbati functiunea. Ultima modificare la legea 50 permite schimbarea de functiune fara autorizatie de construire daca nu sunt necesare si lucrari de constructie ce ar trebui autorizate. Problema va fi la avize, vor fi mai multe de obtinut si cu alte incadrari (mai ales la ISU ma gandesc). Dar nu este imposibil.
Sau asteptati PUG-ul daca nu va grabiti.