avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Activitate irinamt

Activitate irinamt

Stimati,
In sfarsit am aflat de ce nu mi se poate elibera adeverinta de la Parlament. Conventia civila nu este incheiata intre mine si Parlament ci intre mine si domnul deputat in a carui birou parlamentar am fost colaboratoare.
Eu am incheiat colaborarea in momentul in care am intrat in prenatal iar domnul deputat si-a dat demisia din parlament in Octombrie 2008. Prin urmare nu am de unde lua o adeverinta pentru acest venit. Asa ca voi ramane la varianta cu declaratia pe propria raspundere insa nu stiu ce ar trebui sa contina. Ma puteti ajuta cu un model?
Multumesc frumos
Buna seara,
Am mai postat pe acest forum si vreau sa revin cu ceva completari. Pe langa venitul din salarii, am avut si venituri dintr-o colaborare prin conventie civila la Camera Deputatilor, in functia de referent la biroul parlamentar al unui deputat.
Inca de cand le-am solicitat celor de la Parlament adeverinta de venit pentru recalcularea indemnizatiei, mi-au spus ca nu-mi pot da asa ceva pt ca nu-mi va servi la nimic. Argumentul lor este ca, desi acel venit este supus impozitului pe venit, nu s-a calculat, retinut si virat contributie individuala de asigurari sociale de stat.
Eu am inteles ca pot lua in calcul si aceste venituri si totusi nu gasesc unde este specificat clar acest lucru
Ma puteti ajuta, va rog, cu un raspuns? M-am pierdut printre legi, ordonante si ordine.... #-o
Multumesc.
Imi cer scuze daca "tonul" meu mai prietenos v-a aratat lipsa de respect.
Nu am contestat nimic din ceea ce ati raspuns ci doar am adus niste completari.
Multumesc!
Avlil, ai inteles foarte bine....ambii parinti sunt naturali; locuinta a fot data tatalui de la serviciu. Banii pe care i-am dat pentru achizitia locuintei i-am dat fara nici un act iar pe chitanta apare tatal ca platitor....altfel nu se putea tinand cont ca era locuinta de la serviciu.
Povestea este un pic mai lunga: stiam ca tatal plateste lunar chiria locuintei dar m-am inselat. Intr-o zi am primit prin posta o instiintare (era mai degraba o citatie pe numele tatalui...atasata parca si o copie a contractului cu Orizont SA in care am vazut ca erau trecuti si mama si copii) prin care era "somat" sa plateasca datoriile, altfel va fi evacuat din casa. In acel moment mi-am dorit ca locuinta sa nu mai fie "cu chirie" ci sa fie o proprietate, nu neaparat a mea....desi, sincer mi-ar fi placut sa se vada undeva ca am platit eu pentru acea locuinta. In fine, aveam niste bani stransi pentru nunta si i-am sacrificat pentru locuinta. Nu s-a pus niciodata problema sa fiu data afara din casa si nici sa dau bani pentru a ma tine in casa.
Ceea ce m-a determinat sa postez a fost afirmatia ca parintii doar isi tolereaza copii in casa. Sa inteleg de aici ca oricand pot fi data afara din casa si ca ar fi mai bine sa inchei cu parintii diverse acte in momentul in care fac investitii in acest apartament?
Multumesc.
Răspuns la discuția indemnizatie crestere copil
Buna ziua,
Revin cu problema impozitului pe venit pentru ca de la parlament aproape ca nu vroiau sa-mi elibereze adeverinta de venit pentru recalcularea indemnizatiei. Asta pentru ca, spun ei, acel venit este supus impozitului pe venit (cica toate veniturile sunt supuse impozitului) insa nu si CIAS.
Am cercetat un pic mai mult Legea nr. 571/2003 si am gasit articolul de mai jos din care eu deduc faptul ca impozitul se aplica dupa ce se scad contributiile obligatorii (somaj- sanatate- pensie – deducere personala – deducere suplimentara).
Nu mai inteleg....
Oricum, pana la urma imi vor elibera o adeverinta in care vor specifica faptul ca veniturile nu sunt supuse CIAS.
Care este de fapt realitatea? Voi beneficia si de aceste venituri sau nu?

"ART. 57 - Determinarea impozitului pe venitul din salarii
(1) Beneficiarii de venituri din salarii datoreaza un impozit lunar, final, care se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorii de venituri.
(2) Impozitul lunar prevazut la alin. (1) se determina astfel:
a) la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni, si urmatoarele:
- deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
- cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
- contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei a 200 euro;"

Multumesc frumos!
Răspuns la discuția indemnizatie crestere copil
Da, se pare ca am facut mai multe greseli, nu doar aceea de a nu ma interesa ce functie este trecuta in CM.
Sunt multe elemente amestecate....voi vedea in ce situatie ma aflu cand ma voi intoarce la munca.
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Răspuns la discuția indemnizatie crestere copil
Da, aveti dreptate....nu pot spune "am realizat ca..". Povestea este mai lunga insa n-am vrut sa plictisesc. De fapt, am realizat ca am gresit ca nu m-a interesat ce functie este trecuta in CM. Cand am semnat contractul mi s-a spus ca nu exista functia de "product manager" in lista de meserii....asa ca, pentru a nu se complica, vor trece "functionar economic". In fine, nu le atribui lor nici o vina. Sincer, nici acum nu m-ar fi interesat ce functie este trecuta in CM daca nu as fi fost in situatia aceasta.
Intrebarile mele erau pentru situatia in care ma reintorc la munca pentru ca, se stie, daca postul nu a fost desfiintat am dreptul sa ma intorc pe acelasi post cu acelasi salariu. Iar eu ce pretentii pot avea tinand cont de toate cele expuse? Ca informatii suplimentare, va pot spune ca am semnat contrate si acte trecand functia de product manager si nu de functionar economic iar fisa postului tot pt product manager este....

Nu doresc sa mi se dea un post care sa aiba legatura cu studiile absolvite....pentru asta stiu ca trebuie sa existe un loc vacant sau sa creeze unul. Stiu doar ca "functionar economic' se incadreaza la studii medii si intrebarea era daca le pot cere schimbarea functiei din CM cu una care apartine studiilor universitare....repet, nu neaparat o functie care are legatura cu studiile efectuate.
Răspuns la discuția indemnizatie crestere copil
Subiectul de mai jos l-am postat si intr-o sectiune speciala insa n-am primit nici un raspuns. Il voi posta si aici in speranta ca voi primi unul:

"Buna,
Sunt inca in concediu de crestere copil si imi puneam cateva intrebari la care nu stiu sa-mi raspund...
1. Am realizat ca in cartea de munca sunt trecuta ca "functionar economic" desi job-ul in sine era de "product manager" ;
2. dupa intrarea in concediu de crestere copil am terminat facultatea.
Intrebari:
1. Cand voi reveni la munca ce pretentii pot avea in ceea ce priveste job-ul in sine?
2. Daca dau diploma de absolvire facultate sunt obligati sa ma incadreze in cartea de munca cu alta functie? Daca da, care ar fi aceea? O functie care sa aiba legatura cu specializarea din urma facultatii sau o alta functie de nivel superior celei de "functionar economic"?
Mentionez ca este o companie privata.
Multumesc anticipat"
Buna ziua,
Citind acest subiect mi-am dat seama ca am o problema...
Am 32 de ani si locuiesc cu parintii dintotdeauna. De curand, mai exact anul trecut, ei au divortat fiind ambii de acord cu divortul. Apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei de catre tata, fiind un apartament dat de la serviciu. Pana acum 2 ani pe acest apartament se platea inca chirie la stat. Acum 2 ani le-am dat bani pentru a-l achizitiona, evident titularul de contract fiind tot tatal.....ca sa nu mai spun ca am renovat intreg apartamentul.
Ma intreb, in urma divortului parintilor, ce drepturi am eu asupra acestui apartament tinand cont ca mai am si o sora, maritata, la casa ei.
Multumesc frumos.
Buna,
Sunt inca in concediu de crestere copil si imi puneam cateva intrebari la care nu stiu sa-mi raspund...sunt insa sigura ca voi primi un raspuns de aici....:)
1. Am realizat ca in cartea de munca sunt trecuta ca "functionar economic" desi job-ul in sine era de "product manager" ;
2. dupa intrarea in concediu de crestere copil am terminat facultatea.
Intrebari:
1. Cand voi reveni la munca ce pretentii pot avea in ceea ce priveste job-ul in sine?
2. Daca dau diploma de absolvire facultate sunt obligati sa ma incadreze in cartea de munca cu alta functie? Daca da, care ar fi aceea? O functie care sa aiba legatura cu specializarea din urma facultatii sau o alta functie de nivel superior celei de "functionar economic"?
Mentionez ca este o companie privata.
Multumesc anticipat!