Daca apartamentul este bun comun (cumparat in timpul casatoriei) atunci mama dvs are un drept de a locui acolo, intrucat este coproprietara.
Fiind coproprietara mama poate locui fara probleme in acel apartament. Daca tatal a plecat definitiv in Italia, exista sanse mari ca apartamentul sa ii fie atribuit acesteia in urma unui proces de partaj,cu obligatia de a plati fostului sot o sulta (o suma de bani) pentru cota-parte ce ii revine acestuia.
In ceea ce va priveste pe dvs., copiii, daca sunteti majori, sunteti doar tolerati in apartament, putand locui in prezent acolo acolo cu acordul parintilor dvs.
Trebuie să ştim sigur dacă nu a existat o hotărâre de partaj, dacă acea locuinţă este bun propriu sau comun, dacă este contribuţia exclusivă a soţului la dobândirea bunurilor comune etc.
Nu putem să spunem: da, are dreptul de a locui în imobil.
Locuinţa este încuiată. Ce să facă mama divorţată? Să spargă uşa şi să intre în locuinţă? Nu cred...Pentru că ar fi vorba de săvârşirea infracţiunii de tulburare de posesie prev. şi sancţionată de art. 220 C.pen., chiar dacă mama ar fi coproprietară asupra bunului, pentru că subiect activ al infracţiunii poate fi şi coproprietarul dacă imobilul, ca în cazul de faţă, este în posesia legitimă a fostului soţ. Este posibilă şi existenţa infracţiunii de furt, dacă fostul soţ afirmă că a avut în imobil bunuri de valoare, ale lui sau ale actualei soţii, care au dispărut după intrarea în locuinţă a fostei soţii...
Eu recomand mai întâi clarificarea situaţiei imobilului. Dacă este bun comun, propun introducerea unei acţiuni de partaj, solicitarea atribuirii bunului cu plata unei sulte.... Dacă instanţa va atribui bunul mamei (fosta soţie), numai atunci mama poate intra legal în imobil!
Dacă mama solicită atribuirea bunului dar nu are posibilitatea plăţii sultei, sau dacă tatăl solicită atribuirea bunului şi plata sultei către mamă şi are posibilităţi reale de achitare a sultei, locuinţa nu i se va atribui mamei!;)
De acord cu Cora... nu putem sti ce drepturi are mama, odata ce nu cunoastem situatia juridica a imobilului...
Cum adica i-a ramas apartamentul tatalui? Prin hotarare sau cum? E doar o situatie de fapt? Bunul era comun?
Trebuie vazut exact daca si ce anume se poate obtine... ca miscari gresite sau la nimereala pot duce la rau, mult mai rau decat a sta in chirie.
Intai sa ne spuneti cum s-a dobandit acel apartament, cand (in timpul casatoriei sau nu) si de catre cine. Apoi va putem spune ce sa faceti.
Daca nu a existat partaj dupa sau o data cu divortul iar imobilul a fost dobandit in timpul casatoriei parintilor, puteti merge in instanta cu o cerere de partaj judiciar, nu dvs, mama, care ar putea solicita acordarea imobilului in natura cu obligarea sa la plata unei sulte catre fostul sot.