avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dreptul asupra proprietatilor tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dreptul asupra proprietatilor tatalui

am 19 ani.parintii sunt divortati si in urma divortului apartamentul a ramas tatalui.el in urma casatoriei cu alta persoana a plecat in italia iar apartamentul a ramas nelocuit.as vrea sa stiu daca exista posibilitatea de a locui legal in acest apartament sau de a intra in posesia lui deoarece momentan eu sora si mama locuim cu chirie.mentionez ca la divortul parintilor mei nu s-a facut un partaj deoarece mama la momentul respectiv a cerut doar desfacerea casatoriei si copii.
Cel mai recent răspuns: irinamt , utilizator 14:18, 12 Februarie 2009
Rationamentul meu este: situatia in care user-ul este doar fiica mamei nu si a tatalui vitreg, casatorit cu mama sa, careia i-a dat acei bani. In cazul in care, cu banii de la fiica sa a fost achizitionat imobilul in timpul casatoriei, bunul este prezumat a fi comun, prezumtie care poate fi rasturnata prin orice mijloc de proba, donatia se presupune ca a fost facuta numai parintelui natural, in considerarea persoanei sale, nu si celui cu care nu are niciun fel de legaturi de rudenie. Pentru a se stabili natura sumei de bani data de fiica pentru achizitionarea imobilului de catre soti, trebuie sa se stabileasca prin probatoriu, intentia fiicei la data predarii sumei: de a da un imprumut sau de a dona mamei o suma de bani. ;)
Nu zice nicaieri ca mama s-a recasatorit... :(
Banii nu i-a dat mamei, ci tatalui... tatalui ei bun, ca altul nu vad in poveste!
E discutabil cat e de comun bunul, caci a fost dat tatalui ca locuinta de serviciu, asa imi pare... si tatal l-a cumparat cu bani de la fiica...
Daca ea sta acolo dintotdeauna, poate fi o prezumtie ca ea a dat banii imprumut ca sa aiba si ea unde sta, a fost un lucru castigat pentru ea din imprumut...
Da, asa e, depinde de probatoriu, dar nu sunt tocmai sigura ca nu e bun propriu al tatalui, caruia i-a si dat banii... Caci vanzarea apartamentului s-a facut catre tata in consideratia faptului ca el lucra la acea firma... trebuie cercetat.
Avlil, ai inteles foarte bine....ambii parinti sunt naturali; locuinta a fot data tatalui de la serviciu. Banii pe care i-am dat pentru achizitia locuintei i-am dat fara nici un act iar pe chitanta apare tatal ca platitor....altfel nu se putea tinand cont ca era locuinta de la serviciu.
Povestea este un pic mai lunga: stiam ca tatal plateste lunar chiria locuintei dar m-am inselat. Intr-o zi am primit prin posta o instiintare (era mai degraba o citatie pe numele tatalui...atasata parca si o copie a contractului cu Orizont SA in care am vazut ca erau trecuti si mama si copii) prin care era "somat" sa plateasca datoriile, altfel va fi evacuat din casa. In acel moment mi-am dorit ca locuinta sa nu mai fie "cu chirie" ci sa fie o proprietate, nu neaparat a mea....desi, sincer mi-ar fi placut sa se vada undeva ca am platit eu pentru acea locuinta. In fine, aveam niste bani stransi pentru nunta si i-am sacrificat pentru locuinta. Nu s-a pus niciodata problema sa fiu data afara din casa si nici sa dau bani pentru a ma tine in casa.
Ceea ce m-a determinat sa postez a fost afirmatia ca parintii doar isi tolereaza copii in casa. Sa inteleg de aici ca oricand pot fi data afara din casa si ca ar fi mai bine sa inchei cu parintii diverse acte in momentul in care fac investitii in acest apartament?
Multumesc.
Doamna irinamt, poate ca am inteles ce ati relatat dv., dv. insa nu ati inteles ce am spus eu despre un eventual beneficiu avut de dv. in urma "imprumutului".
IN plus, dupa cum ati observat, am vorbit respectuos cu dv. si mi-ar placea (in general ne place asta celor care stam pe-aici sa ajutam cu sfaturi) mi-ar placea sa mi se intoparca acelasi respect.
Nu am spus ca s-a pus problema sa fiti data afara din casa, desi nu cred ca-i dadea Oriziont SA afara pe toti dar va lasa pe dv. acolo daca nu se achita chiria...
Da, proprietarii doar tolereaza in imobilele lor persoanele carora le permit sa stea acolo fara acte... Da, puteti fi evacuata. Da, e indicat sa incheiati acte, nu neaparat diverse, poate fi mereu acelasi tip de act, dar sa incheiati. De la caz la caz, evident.
Imi cer scuze daca "tonul" meu mai prietenos v-a aratat lipsa de respect.
Nu am contestat nimic din ceea ce ati raspuns ci doar am adus niste completari.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea abuziva a yalei intr-un imobil bun comun cu fostul sot lacramioaravasuianu lacramioaravasuianu Am divortat de curand si nu am facut partaj . Avem 2 locuinte ,un apartament la bloc si o casa care ca valoare este de 5 ori mai mare. Locuinta din buletin la ... (vezi toată discuția)
Fosta soție a schimbat yala și a solicitat atribuirea provizorie a locuinței. Îmi poate interzice accesul invocând ,,dreptul la intimitate"? Cristofir Cristofir Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca am vreo sansa sa mai locuiesc in apartamentul proprietate comuna cu fosta sotie in urmatoarele conditii, tinand cont de ... (vezi toată discuția)
Partajul ºi un apartament ov1d1u ov1d1u Bună ziua. Aş avea nevoie de ajutorul dumneavoastră într-un caz ce-i priveşte mai degrabă pe părinţii mei, acum divorţaţi. Înainte de a vă ... (vezi toată discuția)