avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dreptul asupra proprietatilor tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dreptul asupra proprietatilor tatalui

am 19 ani.parintii sunt divortati si in urma divortului apartamentul a ramas tatalui.el in urma casatoriei cu alta persoana a plecat in italia iar apartamentul a ramas nelocuit.as vrea sa stiu daca exista posibilitatea de a locui legal in acest apartament sau de a intra in posesia lui deoarece momentan eu sora si mama locuim cu chirie.mentionez ca la divortul parintilor mei nu s-a facut un partaj deoarece mama la momentul respectiv a cerut doar desfacerea casatoriei si copii.
Cel mai recent răspuns: irinamt , utilizator 14:18, 12 Februarie 2009
Daca este bun comun au dreptul si mama si copii de a locui acolo, cu conditia ca mama sa intre in apartament si sa fie de acord sa locuiti toti copii acolo.
Singura problema este aceea cum intrati daca nu aveti cheie.Sau poate aveti cheie.

Daca este bunul propriu (personal al tatalui ) opinez ca, daca sunteti minori aveti dreptul de a locui in locuinta tatalui.
Daca apar probleme o puteti rezolva judecatoreste.
Daca sunteti major si bunul este personal al tatalui situatia este mai complicata dar se pot gasi solutii juridice adecvate.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Pai, cum au minorii dreptul sa intre in casa altuia? a tatalui lor? Mai ales dupa un divort in care, evident, a fost stabilita exact intretinerea minorilor si modul de prestare a ei...
Ce text de lege ii da dreptul copilului meu, dupa divort, sa intre in casa mea? :O E tulburare de posesie, sa-l fereasca procurorul de o plangere a mea...
Nu exista niciun drept al copilului asupra bunului parintilor... cel putin eu nu cunosc, asa ca poate imi spune cineva un text de lege...

In cealalta varianta, daca singura conditie e ca mama sa intre in casa si nu aceea sa fi avut si ea posesia imobilului, atunci sparge usa si intra, ca doar n-o fi indestructibila usa aia! Daca ea are dreptul sa stea acolo, desi nu ea era posesoarea de fapt pana atunci, doar n-o fi acuzata de violare a domiciliului unde are drept a sta, nu?
Apropo de copii minori, autorul are 19 ani, deci e major.

In plus, nu vad de ce mama are dreptul sa stea acolo numai daca toti copiii stau acolo; adica, mai exact, nu inteleg cum dreptul de a locui intr-un loc al unui om se obtine prin limitarea drepturilor altor oameni...
Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
va multumesc pentru raspuns dar totusi aveti dreptate trebuie sa dau mai multe detalii pentru a fi inteles.deci..mama s-a casatorit cu tata iar propietatea a fost un bun comun al lor,adica mama a fost copropietar in vechiul contract.la divortul parintilor mama a cerut doar desfacera casatoriei si copii .tata a refacut contractul de propietate si nu stim daca mama mai figureaza in contract.noi am stat cu gazda in tot acest timp.nu avem acces la acest apartament si vreau sa stiu daca nu are cheie de la casa, are totusi dreptul mama de a locui fara probleme#-o?daca intra in apartament fara sa intrebe pe nimeni ce se intampla ?nestiind daca mai este in contract sau nu daca ii trebuie o formalitate legala sau nu sau daca trebuie sa demonstreze si cum .va multumim eu ,sora si mama
alexu a scris:

mama s-a casatorit cu tata iar propietatea a fost un bun comun al lor,adica mama a fost copropietar in vechiul contract.la divortul parintilor mama a cerut doar desfacera casatoriei si copii .tata a refacut contractul de propietate si nu stim daca mama mai figureaza in contract.noi am stat cu gazda in tot acest timp.nu avem acces la acest apartament si vreau sa stiu daca nu are cheie de la casa, are totusi dreptul mama de a locui fara probleme#-o?daca intra in apartament fara sa intrebe pe nimeni ce se intampla ?nestiind daca mai este in contract sau nu daca ii trebuie o formalitate legala sau nu sau daca trebuie sa demonstreze si cum .va multumim eu ,sora si mama

Nu înţeleg cum mama era în vechiul contract coproprietară, iar apoi tatăl a "refăcut" contractul?:-/ Ce vreţi să spuneţi?
Dacă asupra unui imobil există un drept de coproprietate dobândit prin vânzare-cumpărare de exemplu, în timpul căsătoriei, dreptul de proprietate nu poate fi "refăcut" ci doar înstrăinat printr-un act. Mama dv. nu poate pierde dreptul de proprietate asupra imobilului doar printr-o simplă refacere a actului juridic. Astfel că, mama trebuie să ştie dacă a încheiat vreun act juridic prin care a transmis dreptul său de proprietate asupra imobilului.
1. Pentru a merge mai departe din acest punct în care neînvârtim de câteva zile, recomand mamei să meargă la Biroul de carte funciară, dacă mai are un extras cf vechi poate solicita să studieze cartea funciară şi astfel problema va fi lămurită definitiv.
2. Dacă mai este coprorprietar asupra imobilului va face o acţiune în instanţă de partaj bunuri comune, solicitând atribuirea bunului cu plata sultei.
3. Dacă nu este coproprietar asupra imobilului, asta e!;)
Aşa cum am afirmat, MAMA NU POATE SPARGE UªA IMOBILULUI ªI INTRA în acesta, doar pe o presupunere că este coproprietar!;) Chiar dacă are calitatea de coproprietar, nu are nici un drept de a intra cu forţa într-un imobil a cărei posesie este de ani buni în mâna tatălui....Aceasta este infracţiunea de tulburare de posesie...
avocat lascoschi a scris:
Daca este bun comun au dreptul si mama si copii de a locui acolo, cu conditia ca mama sa intre in apartament si sa fie de acord sa locuiti toti copii acolo.
Singura problema este aceea cum intrati daca nu aveti cheie.Sau poate aveti cheie.

Este o aberaţie! Scopul postării răspunsurilor nu este acela de a ne creşte rating-ul!;)
Dacă veţi intra forţat în casă, toţi veţi avea calitatea de inculpat, şi mama şi copiii.....:D
Majoritatea dintre noi am dat nişte soluţii cu respectarea legalităţii.
Un avocat nu poate sfătui un client decât astfel, nu poate să dea nişte sfaturi pe care le-ar da un neavizat, o persoană paralelă cu domeniul dreptului....;)
Draga Cora, unde ai vazut ca am scris sa sparga usa ?
De data asta chiar nu te inteleg.Scopul meu nu este cresterea ratingului.
Am spus de solutii juridice adecvate.Eu oricum sunt de parere ca anumite probleme nu se pot rezolva pe forum.Ceea ce are caracter de generalitate se poate rezolva aici.
Din moment ce bunul este comun situatia este simplificata.Are la indemana actiuni in justitie.
Intrebarea daca are sau nu cheie pe care am pus-o eu, zic ca e relevanta deoarece in functie de acest aspect aflam un lucru important.
Crezi ca nu exista posibilitatea unor actiuni in justitie daca este bun comun ?Ma indoiesc ca ai crede asa ceva.Chiar ai scris despre un partaj.Si de ce nu ar mai exista posibilitatea si unui alt proces.Interzice cumva legea ?
Solutii juridice exista de cele mai multe ori, iar sarcina avocatilor este sa le caute.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Schimbarea abuziva a yalei intr-un imobil bun comun cu fostul sot lacramioaravasuianu lacramioaravasuianu Am divortat de curand si nu am facut partaj . Avem 2 locuinte ,un apartament la bloc si o casa care ca valoare este de 5 ori mai mare. Locuinta din buletin la ... (vezi toată discuția)
Fosta soție a schimbat yala și a solicitat atribuirea provizorie a locuinței. Îmi poate interzice accesul invocând ,,dreptul la intimitate"? Cristofir Cristofir Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca am vreo sansa sa mai locuiesc in apartamentul proprietate comuna cu fosta sotie in urmatoarele conditii, tinand cont de ... (vezi toată discuția)
Partajul ºi un apartament ov1d1u ov1d1u Bună ziua. Aş avea nevoie de ajutorul dumneavoastră într-un caz ce-i priveşte mai degrabă pe părinţii mei, acum divorţaţi. Înainte de a vă ... (vezi toată discuția)