avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbarea abuziva a yalei intr-un imobil bun comun cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbarea abuziva a yalei intr-un imobil bun comun cu fostul sot

Am divortat de curand si nu am facut partaj . Avem 2 locuinte ,un apartament la bloc si o casa care ca valoare este de 5 ori mai mare. Locuinta din buletin la amandoi este la apartament,dar el locuieste de cand ne-am separat la casa. Imediat dupa divort mi-a luat toate actele de proprietate si a schimbat yala la casa in care am si eu lucruri personale. I-am spus sa-mi dea o cheie si nu vrea .Nu ma lasa sa intru decat in prezenta lui . Nici nu am facut inventar asupra bunurilor . Cum pot proceda sa am acces in casa oricand ? Spune ca nu are intimitate sa vina cu o iubita acolo .I-am spus ca voi suna cand merg acolo ,dar nu are incredere ca fac asta . La bloc eu nu am schimbat yala. Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:01, 22 Aprilie 2019
Cel mai indicat ar fi sa faceti partajul, pentru ca aceste probleme le veti avea tot timpul cu dumnealui
Chiar daca ati divortat si nu ati facut partajul are inca un drept comun cu dvs. asupra casei daca, este bun comun, faceti partajul, eventual faceti si o plangere la politie ca va impeidica accesul la un bun comun in care inca aveti bunuri personale la care nu aveti acces.
Politia mi-a spus ca nu are ce sa-i faca ,doar ca pot sparge yala,dar asa ma poate acuza ca am luat ceva de acolo care de fapt nu exista
In principiu ar fi indicat sa mergeti sa faceti un inventar al bunurilor in prezenta unor martori si al fostului sot. Apoi puteti face cand doriti partajul
Nimeni nu are dreptul a intra in domiciliul de fapt (locuinta) altei persoane, indiferent de dreptul de proprietate sau altul asupra imobilului, fara acceptul celui domiciliat acolo.

Era corect sa fi facut deja un inventar inainte de a va stabili locuinte diferite. Daca nu ati facut asta, poate totusi va mai amintiti ce bunuri aveati de valoare. Ce nu va amintiti inseamna ca nu aveau insemnatate mare pentru dv.

Sotul dv. are dreptul sa intre in apartamentul care este domiciliul dv. de fapt (nu conteaza ce scrie in buletin) exact cum aveti si dv. dreptul sa intrati la el: cu acceptul celui care locuieste acolo. Atat.
Dreptul de proprietate este diferit de dreptul la viata privata, domiciliu. Aveti drept de proprietate asupra imobilului, asta nu va da dreptul sa aveti cheie, ca nici proprietarul imobilului unde stateam eu nu avea drept sa intre in casa lui proprie si personala fara acordul meu, al chiriasului. Pentru ca si dreptul sau la proprietate e protejat, dar si dreptul meu la viata privata.
In momentul in care a vrut sa obtina bani pentru proprietatea sa, a cedat temporar o parte din drepturile pe care le avea.

In momentul in care primesti pe cineva in casa, fizic, si accepti sa isi stabileasca locuinta acolo (nu in acte, ci in fapt), accepti ca nu poti sa intri peste el noaptea sa-ti mai iei zmeul din dulap ca atunci bate vantul si vrei sa-l inalti. Singur, prin accept tacit ori verbal, iti limitezi folosinta imobilului.
Nu iti ia nimeni nimic din dreptul tau de proprietar, singur accepti ca un alt om poate ca, in casa pe care ai un drept de proprietate, sa aiba intimitatea lui, viata lui proprie, emoitiile lui, sa se simta in siguranta, fara interferenta cuiva nepoftit de el.
Asta inseamna ca nu inviti oameni la tine ca sa urmaresti ce sapun folosesc, de cate ori se rad, ce tip de mancare au in frigider, care e culoarea lenjeriilor de perna. Asta miroase a hartuire.
La randul tau insa, aceeasi protectie legala care te limiteaza, te apara si pe tine ca noaptea nimeni nu-si ia oalele de zestre de la tine din domiciliu (si de la el din casa) fara acordul tau. Indiferent a cui e casa, masa si dulapul in care doreste sa umble.
Asa ai garantia ca nu esti hartuit in propriul domiciliu. Si pentru ca garantia asta sa fie eficienta, nu copnteaza daca ai mutatie, flotant, resedinta ori domiciliul legal acolo. Nu. Viata ta privata si domiciliul in sensul protectiei legii este locul unde pui capul pe perna noaptea, unde te cauta prietenii cel mai des, unde iti tii lucrurile de care esti atasat emotional.
Un om poate avea mai multe astfel de domicilii.

Nimeni nu are dreptul sa sparga usa, se numeste violare de domiciliu si se incadreaza in sfera infractiunilor. Nu conteaza cine e proprietar al acelui domiciliu, ci cine e cel ce domiciliaza acolo. Nu conteaza ce scrie in buletin, acela e domiciliul legal, fiscal uneori, dar nu face obiectul protectiei acestei legi. E altceva.

Pentru reglementarea situatiei, puteti face partajul. Preferabil (ca bani, nervi si timp consumat) e sa negociati si sa va intelegeti. Ulterior sau concomitent cu partajul puteti reglementa si locuirea dv. sau a fostului sot.
Incercati sa incepeti cu inventarul bunurilor din casa, in prezenta lui.
In privinta bunurilor dv., e bine sa stabiliti o zi si sa le luati, pe cat se poate, pe toate. Daca nu e posibil, incercati sa stabiliti o camera de depozitare in casa, sub cheie (ca sunt bunurile dv. si e absurd sa aiba acces la ele fostul sot ori iubita lui), daca se poate cu acces separat, intr-o anexa.

Alte discuții în legătură

Fosta soție a schimbat yala și a solicitat atribuirea provizorie a locuinței. Îmi poate interzice accesul invocând ,,dreptul la intimitate"? Cristofir Cristofir Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca am vreo sansa sa mai locuiesc in apartamentul proprietate comuna cu fosta sotie in urmatoarele conditii, tinand cont de ... (vezi toată discuția)
Situatia locativa a mamei si a minorului Vicky1 Vicky1 Buna ziua Sunt divortata si stau intr-un apartament cumparat in timpul casatoriei cu fostul sot. De 3 ani de zile el este plecat din domiciliu si brusc ... (vezi toată discuția)
Solicitare ajutor chris76 chris76 Buna ziua! Locuiesc in apartamentul proprietate al fostei sotii impreuna cu cei 2 copii rezultati din casatorie,care mi-au fost incredintati mie dupa divortul ... (vezi toată discuția)