avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 164 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Situatia locativa a mamei si a minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Situatia locativa a mamei si a minorului

Buna ziua

Sunt divortata si stau intr-un apartament cumparat in timpul casatoriei cu fostul sot.

De 3 ani de zile el este plecat din domiciliu si brusc saptamana trecuta s-a decis ca vrea acasa. A venit a schimbat yala de sus eu neputand intra in locuinta.

Apelul la divort s-a finalizat in octombrie 2015 si copilul minor de 4 ani mi-a fost incredintat, domiciliul il are stabilit aici unde a fost domiciliul comun si fostul sot a fost obligat la plata unei pensii alimentare retroactiv din 2014.

Momentan sunt in apartament cu copilul. Ne-a mai pasuit cateva zile dandu-ne cheia yalei.

Mentionez faptul ca ma hartuieste si ma ameninta in mod constant.

Daca parasesc domiciliul pun in pericol situatia copilului? Daca stau in apartament si el schimba regulat yala cum trebuie procedat?

Stiam ca trebuie o hotarare de reintegrare in domiciliu. Politia spunea ca e bun comun si are dreptul sa faca ce vrea ca e si casa lui.

Astept un sfat.

Va multumesc.


Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:35, 23 Mai 2016
Nu, nu are dreptul. Dv. aveti dreptul sa folositi locuinta ca domiciliu pentru ca e domiciliul dv. curent. El va poate cere lipsa de folosinta, adica o chirie pe partea lui sau poate solicita in instanta reintegrarea.
Nu are drept sa schimbe yala, sa sparga usa, e infractiune dupa mine. Faceti planmgere la politie pentru asta, aratand ca veti schimba yala unui imobil care este locuinta dv. si nu si a coproprietarului.
În situaţia Dvs., ar trebui să vă mutaţi cu copilul fie în chirie, fie la un adăpost pentru victimele violenţei în familie, fie la părinţii dvs. sau la rude, în orice caz unde să nu fiţi singură cu copilul.Concomitent, cereţi ordin de protecţie.Trebuie să dovediţi ameninţările cu martori sau cu înregistrări. După aceea, începeţi partajul. Soluţia cea mai bună este vânzarea apartamentului şi împărţirea sumei la doi, altfel, vă costă enorm taxa de timbru şi evaluările, plus durează mult timp.
În ce priveşte copilul, da, dacă aveţi autoritate părintească comună, are dreptul să-l vadă când vrea şi poate să-l ia de la grădiniţă, cu atât mai mult cu cât nu are program de vizitare, se subânţelege că are acces liber oricând.
P.S. Doamna nu a amintit că domnul coproprietar ar fi fost evacuat din locuinţă, deci nu e necesară reintegrarea lui, scriptic el a locuit continuu acolo.
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2016
Martonze, utilizator
Multumesc pentru raspuns.

"El va poate cere lipsa de folosinta, adica o chirie pe partea lui" - doream sa va intreb cum poate face acest lucru.
As dori sa fac eu acest lucru si sa pot sa imi cresc copilul in liniste.
Se obtine tot prin instanta sau cum trebuie procedat?

Reintegrarea in domiciliu se poate face daca el continua sa ma ameninte si sa ma hartuiasca? A stat toata noaptea in fata blocului trimitand mesaje.

:offtopic:
@Vicky, nu mai deschideti subiecte noi pe aceeasi tema, multumesc.
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2016
gi-jane2, moderator
Va poate cere in instanta, sigur. Trebuie sa va puna in intarziere inainte.
Ar trebui sa contactati un avocat sau doi ca intai sa vedeti ce puteti face si apoi ce veti face in mod concret.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fosta soție a schimbat yala și a solicitat atribuirea provizorie a locuinței. Îmi poate interzice accesul invocând ,,dreptul la intimitate"? Cristofir Cristofir Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca am vreo sansa sa mai locuiesc in apartamentul proprietate comuna cu fosta sotie in urmatoarele conditii, tinand cont de ... (vezi toată discuția)
Existã vreun artificiu pentru evitarea procesului de partaj Cristian Marian Cristian Marian Există sentință definitivă de divorț. Copilul mi-a fost încredințat mie. Eu și copilul stăm în chirie, fosta soție în ... (vezi toată discuția)
Dreptul la coproprietate milenescu milenescu Stimati Domni/Doamne, Imi poate spune si mie cineva cum se numeste situatia cand unul din coproprietarii unui apartament (unul din soti) schimba yala ... (vezi toată discuția)